Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Zdjęcia z "Pleneru z Tamronem".

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Ewo-olsztyn, pewnie jako forumowy mądrala (mądralka) masz takie prawo, choć wolałbym, byś swe życzenie, zwłaszcza jako kobieta, formułowała bardziej subtelnie.
    Życzenia subtelności od faceta, który się tak arogancko odnosi do ludzi, w tym kobiet - jak Ty - to wystąpienie o kredyt bez zabezpieczenia.
    Występuj.
    Nie mam nic do kelnerek, przeciwnie.
    To czemu użyłeś nazwy "kelnerka" tak obraźlwie?
    Przeczysz sam sobie, to całkiem poważny problem, ale Twój. Trzymaj go lepiej w sobie, bo wywalanie tego na zewnątrz jest dość wstydliwe.
    Po prostu te dziewczyny nie nadają się do pracy modelek, albo, co też możliwe, zostały źle poprowadzone przez panów artystów.
    Do pracy modelki nadaje się tak samo kelnerka, jak każda inna dziewczyna. Nie zawód to rozstrzyga. Czemu więc służyło Twoje pogardliwe wyrażenie? Chciałeś się poczuć lepszy od kolegów fotografów, czy lepszy od kelnerek?
    Mniej złych emocji, wiecej dystansu...
    O moje emocje bądź spokojny, swoimi się zajmij.
    Jeśli czujesz sie urażona - przepraszam.
    Nie możesz mnie urazić.

Nie pisz w ten sposób publicznie. O nikim. A zwłaszcza o tych, co się sami nie mogą obronić.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewa_olsztyn Zobacz posta
    A co dokładnie jest takiego obraźliwego?
    Samo porównanie dziewczyny do kelnerki?
    Czy bycie kelnerką to obraźliwy zawód?

Przyznam że nie rozumiem oburzenia. Tak samo jak nie rozumiem w ogóle sensu użycia/porównania tutaj do kelnerki - jakiś trick myślowy, może nie na moim poziomie czy nie z moich okolic .
    Czyli obojga Was nie rozumiem .

Podejrzewam tu dwa ogólne problemy:

1. komunikacja internetowa, z braku mowy ciała (80% przekazu intencji, wyrazu właśnie drogą mowy ciała przesyłamy) powoduje 'domniemanie negatywne' . Z powodu niepełnego komunikatu automatycznie i podświadomie jesteśmy nastawieni neutralno-negatywnie do wypowiedzi która nie do końca jest dla nas jasna. Jeżymy się po prostu domniemując złe intencje autora wypowiedzi mimo że nie zawsze tak jest a w rzeczywistości, taka sama wypowiedź okraszona rozłożeniem rąk i szczerym uśmiechem mogłaby być pozytywniej odebrana.

2. Kobiety z Wenus, mężczyźni z Marsa. Dla kobiet porównanie do kelnerki jak widać może być odebrane bardzo obraźliwe. A facet plasknięty nagle z liścia staje osłupiały i tylko myśli "za co?" ...

A na forach modelingowych bywają wątki (a nawet całe podforum na promodels) klasy "czy nadaję się" i bywają odpowiedzi typu "sorry, ale Twoja uroda mnie nie przekonuje" i nikt nikomu za to nie chce dawać w pysk... tak więc na bazie tegoż disclaimera i ja się ośmielę stwierdzić, że uroda modelek przedstawionych na zdjęciach w tym wątku nie przemawia do mnie... ale nie chciałbym brodzić w tym kierunku, bo ma być o zdjęciach nie o modelkach.

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    A co dokładnie jest takiego obraźliwego?
    Samo porównanie dziewczyny do kelnerki?
    Intencja Vitez. Intencja obrażenia zawarta w tekście. Z tą intencją można byłoby zamienić "kelnerka" na "profesorka", a i tak niczego to nie zmieni.
    Przyznam że nie rozumiem oburzenia.
    To bardzo dobrze o Tobie świadczy

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    I nie sądzę, aby był zdolny Ciebie urazić.
    Raczej nie ma takiej zdolności.
    Pozdrówka
    Boziewicz?
    Ostatnio edytowane przez ewa_olsztyn ; 17-10-2008 o 22:31

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Intencja Vitez. Intencja obrażenia zawarta w tekście. Z tą intencją można byłoby zamienić "kelnerka" na "profesorka", a i tak niczego to nie zmieni.
    No właśnie i tu docieramy do środkowej części mojej wypowiedzi. Ja tej intencji nigdzie nie widzę ani nie odczuwam, ty ją odczuwasz, czy też "dośpiewałaś" ją sobie - tak to obrazowo można ująć. Próbowałem już zanalizować skąd to dośpiewanie .

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Życzenia subtelności od faceta, który się tak arogancko odnosi do ludzi, w tym kobiet - jak Ty - to wystąpienie o kredyt bez zabezpieczenia.
    Występuj.

Przeczysz sam sobie, to całkiem poważny problem, ale Twój. Trzymaj go lepiej w sobie, bo wywalanie tego na zewnątrz jest dość wstydliwe.

Do pracy modelki nadaje się tak samo kelnerka, jak każda inna dziewczyna. Nie zawód to rozstrzyga. Czemu więc służyło Twoje pogardliwe wyrażenie? Chciałeś się poczuć lepszy od kolegów fotografów, czy lepszy od kelnerek?

O moje emocje bądź spokojny, swoimi się zajmij.