Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Standard 50 mm

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR Zobacz posta
    Wycięcie 40% kadru (format matryc APS-C) wcale nie oznacza zmiany ogniskowej i perspektywy, tylko prostą zmianę pola widzenia.
    Samo wycięcie rzeczywiście NIE OZNACZA zmiany ogniskowej, ale np. robienie fotek 50-ką z matrycą APS-C wymaga odejścia od fotografowanego obiektu - skutek: perspektywa tworzy się IDENTYCZNA jak przy obiektywie 75-80 w małym obrazku. Perspektywę zmienia zatem SAMO oddalenie się z obiektywem od modela. Podstawową różnicą według mnie jest sposób oddania nieostrości. W tym wypadku 50-ka z matrycą APS-C nigdy nie dorówna “klasycznej” portretówce 75-85mm, w której -z racji ogniskowej- tło można rozmyć bardziej. Sytuację ratuje trochę użycie w cyfrze 50-tki, z możliwością ustawienia przesłony 1.4, ale to i tak nie będzie to samo…
    Ot i moje prywatne poglądy
    Pomijając format klatki, rozmycia, bokeh'y czy inne cuda... chodzi mi o czyste pojęcie perspektywy.

Inaczej będzie wyglądało zdjęcie zrobione obiektywem o kącie widzenia 18° a inaczej obiektywem o kącie 84°, więc nie można jednoznacznie stwierdzić, że (np.) 50'tką można zrobić każde zdjęcie a zmienną jest jedynie odległość od obiektu.
    >>
    "Fakt wszystko mozna sfotografowac obiektywem 50 mm czy 200 mm kwestia w tym czy masz mozliwosc odpowiednio ustawic sie z aparatem- stosunkowo sie oddalic lub podejsc blizej"

//Ilustracja zaczerpnięta z Wikipedii.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 21-04-2008 o 21:56

Uprawnienia umieszczania postów