Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Standard 50 mm

Mieszany widok

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR Zobacz posta
    Czyli jakiejs stalki 28, 30, 35 mm ktora z cyfra daje ok 50 mm. Przeciez taka ogniskowa mozna sfotografowac "wszystko" po minimalnej cenie i zachowujac doskonala jakosc obrazu. ...
    Równie dobrze można stwierdzić, że ogniskową 200mm można sfotografować wszystko. Czyż nie? Oczywiście, że tak.
    Ja używam zoomów tylko i wyłącznie z wygody tam gdzie bardziej zależy mi na uchwyceniu odpowiedniego momentu (np spojrzenie, uśmiech itd itp) a mniej na jakości.
    pozdr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    Równie dobrze można stwierdzić, że ogniskową 200mm można sfotografować wszystko. Czyż nie? Oczywiście, że tak.
    Ja używam zoomów tylko i wyłącznie z wygody tam gdzie bardziej zależy mi na uchwyceniu odpowiedniego momentu (np spojrzenie, uśmiech itd itp) a mniej na jakości.
    pozdr
    Z tą 200 chyba przesadziłeś. W pełni zgoda co do zoomów.
    1DsMKIII,24IIL,85IIL,70-200IILIS,580EXII

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drks Zobacz posta
    Z tą 200 chyba przesadziłeś. W pełni zgoda co do zoomów.
    A czego nie sfotografuję tą ogniskowa? Jeśli mi powiesz, że np osoby w ciasnym pokoju to ja powiem, że 50tka nie sfotografuje ptaka siedzącego wysoko na drzewie miedzy gałęziami. Myślę, że wszyscy wiemy o co chodzi.
    Krótko mówiąc nie istnieje coś takiego jak jedyna słuszna ogniskowa np 50mm.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czego nie sfotografuję tą ogniskowa? Jeśli mi powiesz, że np osoby w ciasnym pokoju to ja powiem, że 50tka nie sfotografuje ptaka siedzącego wysoko na drzewie miedzy gałęziami. Myślę, że wszyscy wiemy o co chodzi.
    Krótko mówiąc nie istnieje coś takiego jak jedyna słuszna ogniskowa np 50mm.
    A krajobraz z duza glebia ostrosci?
    A co do standardu 50mm, zostalo juz duzo powiedziane, na tym forum tez, dlaczego taka ogniskowa (na FF), uwazana jest za standard.
    Co ciekawe, negowanie 50mm obiektywu, zwykle jest propagowane przez osoby nie majace doswiadczenia z "analogiem".
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    A krajobraz z duza glebia ostrosci?
    A co do standardu 50mm, zostalo juz duzo powiedziane, na tym forum tez, dlaczego taka ogniskowa (na FF), uwazana jest za standard.
    Co ciekawe, negowanie 50mm obiektywu, zwykle jest propagowane przez osoby nie majace doswiadczenia z "analogiem".
    Bo perspektywa tej ogniskowej dla małego obrazka odpowiada temu co widzi człowiek. Zostało to powiedziane wiele razy. I to jest jedyny powód dla nazwy standard. Ale nie jest to jedyna słuszna ogniskowa do wszystkiego.
    Kiedyś standardem było stereo dziś 7.1
    kiedyś tv z odświeżaniem 50Hz dziś 100Hz
    Kiedyś klisza dziś cyfra.
    Standardy sie zmieniają również w fotografii.
    A jedyne powiązanie jakie widzę z analogiem w tej kwestii to przyzwyczajenie na pewno nie doświadczenie.
    Ja nie neguję tej ogniskowej stawiam ją całkiem na równi z pozostałymi.
    Po prostu jedna z wielu.
    pozdr

Coś już napisał

Domyślnie

Fakt wszystko mozna sfotografowac obiektywem 50 mm czy 200 mm kwestia w tym czy masz mozliwosc odpowiednio ustawic sie z aparatem- stosunkowo sie oddalic lub podejsc blizej
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez stultus Zobacz posta
    no własnie planuje 35 f/2.0 do 350d potem do FF i mam nadzieje ze ta stałka dami lepszy obraz od kita

lepiej 28mm 2,8 brzytwa. Choc ciemniejsze fakt. Co do 30mm 1,4 sigmy- nic juz nie wiem- naczytalem sie i oszalec mozna. Chcialem to nabyc za wzgledu na swiatlo ale testy pokazuja ze jest mniej ostra niz moje 28mm 2,8 przy pelnej dziurze. Sigma taka ostrosc dopiero przy 5,6 osiaga- czyli kicha- mija sie z celem. swiatlo jest ostrosci nie. Ma ktos to szklo i wie z autopcji jak z nim jest?
    Ostatnio edytowane przez VOYAGEUR ; 20-04-2008 o 19:32 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Fakt wszystko mozna sfotografowac obiektywem 50 mm czy 200 mm kwestia w tym czy masz mozliwosc odpowiednio ustawic sie z aparatem- stosunkowo sie oddalic lub podejsc blizej
    Chyba jednak nie do końca. Każdej ogniskowej odpowiada inny wycinek perspektywy a to może mieć znaczenie.

Uzależniony Awatar blum
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Co do 30mm 1,4 sigmy- nic juz nie wiem- naczytalem sie i oszalec mozna.
    To przez to czytanie i niezly rozrzut jakosciowy Sigmy. Najlepiej isc do sklepu, pomacac, przestrzelic, obejrzec, wybrac i kupic
    Tutaj fotka z tej Sigmy, exif zawarty. Nie wiem czy to ostro ale mnie pasuje

Początki nałogu

Domyślnie

Co do 30mm 1,4 sigmy- nic juz nie wiem- naczytalem sie i oszalec mozna. Chcialem to nabyc za wzgledu na swiatlo ale testy pokazuja ze jest mniej ostra niz moje 28mm 2,8 przy pelnej dziurze. Sigma taka ostrosc dopiero przy 5,6 osiaga- czyli kicha- mija sie z celem. swiatlo jest ostrosci nie. Ma ktos to szklo i wie z autopcji jak z nim jest?
    widać, że cztałeś test na optyczne.pl Zapomnij o nim

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bo perspektywa tej ogniskowej dla małego obrazka odpowiada temu co widzi człowiek. Zostało to powiedziane wiele razy. I to jest jedyny powód dla nazwy standard. Ale nie jest to jedyna słuszna ogniskowa do wszystkiego.
    Ale jest najbardziej uniwersalna. Oczywiście zależy to też od osobistych preferencji, ale myślę że można to smiało uogólnić

Kiedyś standardem było stereo dziś 7.1
    kiedyś tv z odświeżaniem 50Hz dziś 100Hz
    Kiedyś klisza dziś cyfra.
    Standardy sie zmieniają również w fotografii.
    No pewnie że tak - stąd określenie zoom standardowy. Ale o ile 50 czy 100 Hz to poprawa jakości, to 50m będzie zawsze miało taka a nie inna perspektywe i kąt widzenia.

A jedyne powiązanie jakie widzę z analogiem w tej kwestii to przyzwyczajenie na pewno nie doświadczenie.
    Ja nie neguję tej ogniskowej stawiam ją całkiem na równi z pozostałymi.
    Po prostu jedna z wielu.
    pozdr
    I bardzo dobrze.
    Oj, znowu będzie burza
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów