Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Standard 50 mm

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR Zobacz posta
    Widze ze 50 mm na (cropie 28-35mm) nie cieszy sie popularnoscia. Wszyscy jada na tandetnych zoomach bo wygodniej- fakt ale nie lepiej :-D
    Jeżeli uczyłeś się jeździc samochodem z tylnym napędem, i wiesz o co chodzi (przednie koła służą do skręcania !), to będziesz podświadomie (lub świadomie) dążyc do zakupu takiego auta.
    Dla osób, które przez lata fotografowały lustrzanką z 50, zoomy (nawet najlepsze) są dodatkiem do zabawy, a nie podstawą. Jeździłem z przednim napędem, z 4x4 ale ósemkę potrafię wykonac (na placu treningowym...) tylko moim autem, z napędem na tył i mocą min. 2 KM na 10 kg wagi (ze 100 kg kierowcą).
    Moja 19 letnia córka po zrobieniu prawka twierdzi, że najlepsze są SUW-y z 4x4 i automatem. Zdjęcia robi kompaktem z OGROMNYM zoomem...
    1DsMKIII,24IIL,85IIL,70-200IILIS,580EXII

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Szkoda, że ta podstawa kosztuje tyle pieniędzy...Zwłaszcza Twoja

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Używam stałek : 20mm 2.8, 50mm 1.8 i od czasu do czasu 85mm 1.8. Biją na głowę zoomy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    Szkoda, że ta podstawa kosztuje tyle pieniędzy...Zwłaszcza Twoja
    Szanowny kolego, tematem sa stałki. Mam prawie 50 lat, zarabiam 29 lat i, choc pewnie mógłbym, mój sprzęt nie zajmuje trzech wersów.

Mam nadzieję, że jeszcze myślę logicznie, bo zbyt często przwiązuję sie do rzeczy. Nie potrafię wymieniac obiektywów. Dlatego mam to co mam.

Naście lat fociłem canonem 5 + stałką 50. Mój przyjaciel w tzw. międzyczasie zmienił 4 razy body i nascie obiektywów, by, gdy ja kończyłem z w/w zestawem, kupic identyczny.

Teraz, kompletując sprzęt, słuchałem opinii na canon board od czterech miesiecy. "Traciłem" na to ok. 2 h dziennie. Wykonałem dziesiat telefonów do forumowiczów, wyrabiajac sobie zdanie na temat zoomów i stałek. Wiedziałem co i jak focę.

Nie żyję z fotografii.

Ale na pytanie co wybrac - zawsz odpowiem - ja wolę "dla mnie i moich zastałych upodobań" stałki.

PS. Przy okazji dziękuję TRAMPKOWI za okazana życzliwośc i wyrozumiałośc.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

nie 3 linijki a 0,5 linijki ale i tak robi wrażenie choc dokonałbym 2 zmian na 5D i 2,8

dla mnie stałki , stałki , stałki .... dla wygody kładę się na wersalce ... jak focę to nie szukam wygody ... tylko jakosci i piękna....

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VOYAGEUR Zobacz posta
    Czyli jakiejs stalki 28, 30, 35 mm ktora z cyfra daje ok 50 mm. Przeciez taka ogniskowa mozna sfotografowac "wszystko" po minimalnej cenie i zachowujac doskonala jakosc obrazu. ...
    Równie dobrze można stwierdzić, że ogniskową 200mm można sfotografować wszystko. Czyż nie? Oczywiście, że tak.
    Ja używam zoomów tylko i wyłącznie z wygody tam gdzie bardziej zależy mi na uchwyceniu odpowiedniego momentu (np spojrzenie, uśmiech itd itp) a mniej na jakości.
    pozdr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    Równie dobrze można stwierdzić, że ogniskową 200mm można sfotografować wszystko. Czyż nie? Oczywiście, że tak.
    Ja używam zoomów tylko i wyłącznie z wygody tam gdzie bardziej zależy mi na uchwyceniu odpowiedniego momentu (np spojrzenie, uśmiech itd itp) a mniej na jakości.
    pozdr
    Z tą 200 chyba przesadziłeś. W pełni zgoda co do zoomów.

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drks Zobacz posta
    Z tą 200 chyba przesadziłeś. W pełni zgoda co do zoomów.
    A czego nie sfotografuję tą ogniskowa? Jeśli mi powiesz, że np osoby w ciasnym pokoju to ja powiem, że 50tka nie sfotografuje ptaka siedzącego wysoko na drzewie miedzy gałęziami. Myślę, że wszyscy wiemy o co chodzi.
    Krótko mówiąc nie istnieje coś takiego jak jedyna słuszna ogniskowa np 50mm.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LemonR Zobacz posta
    A czego nie sfotografuję tą ogniskowa? Jeśli mi powiesz, że np osoby w ciasnym pokoju to ja powiem, że 50tka nie sfotografuje ptaka siedzącego wysoko na drzewie miedzy gałęziami. Myślę, że wszyscy wiemy o co chodzi.
    Krótko mówiąc nie istnieje coś takiego jak jedyna słuszna ogniskowa np 50mm.
    A krajobraz z duza glebia ostrosci?
    A co do standardu 50mm, zostalo juz duzo powiedziane, na tym forum tez, dlaczego taka ogniskowa (na FF), uwazana jest za standard.
    Co ciekawe, negowanie 50mm obiektywu, zwykle jest propagowane przez osoby nie majace doswiadczenia z "analogiem".
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    A krajobraz z duza glebia ostrosci?
    A co do standardu 50mm, zostalo juz duzo powiedziane, na tym forum tez, dlaczego taka ogniskowa (na FF), uwazana jest za standard.
    Co ciekawe, negowanie 50mm obiektywu, zwykle jest propagowane przez osoby nie majace doswiadczenia z "analogiem".
    Bo perspektywa tej ogniskowej dla małego obrazka odpowiada temu co widzi człowiek. Zostało to powiedziane wiele razy. I to jest jedyny powód dla nazwy standard. Ale nie jest to jedyna słuszna ogniskowa do wszystkiego.
    Kiedyś standardem było stereo dziś 7.1
    kiedyś tv z odświeżaniem 50Hz dziś 100Hz
    Kiedyś klisza dziś cyfra.
    Standardy sie zmieniają również w fotografii.
    A jedyne powiązanie jakie widzę z analogiem w tej kwestii to przyzwyczajenie na pewno nie doświadczenie.
    Ja nie neguję tej ogniskowej stawiam ją całkiem na równi z pozostałymi.
    Po prostu jedna z wielu.
    pozdr

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów