Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Standard 50 mm

Coś już napisał

Domyślnie Standard 50 mm

Ciekaw jestem ilu z was posiadaczy cyfrowek APS-C uzywa jako jedynego obiektywu stalki o ekwiwalencie standardowej 50mm. Czyli jakiejs stalki 28, 30, 35 mm ktora z cyfra daje ok 50 mm. Przeciez taka ogniskowa mozna sfotografowac "wszystko" po minimalnej cenie i zachowujac doskonala jakosc obrazu. Czy sa jeszcze maniacy stalek czy wszyscy fotografujecie zumami 18-50 itp. :-D Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

90% zdjęc w pomieszczeniach i > 50% poza na 35L
    1DsMKIII,24IIL,85IIL,70-200IILIS,580EXII

Pełne uzależnienie

Domyślnie

35L, to juz nie taka minimalna cena . W sumie jedyną tanią i dobrą stałką jest 50/1,8. Poza nią zoomy sa tańsze.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tym niestety jest problem Zoomy są ok, praktyczne i nawet ostre, ale zdjęcia ze stałek mają jednak to "coś". Moja 50/1.8 bije tamrona 17-50 na głowę plastyką zdjęć (na tych samych dziurach)

Sam zastanawiam się nad 28/1.8. Przy cenie ~$400 i tak niskim kursie $ to szkło mocno kusi

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja również pragnę stałoogniskowego standardu, np. 35 f/2.0 (najtańsze szkło w tych okolicach ogniskowej), ale jeśli za 50 zł mogę mieć zooma Tamrona, dzięki któremu mogę zapomnieć o kicie i mieć niewielką utratę jasności i jakości (plus dochodzi możliwość zejscia z ogniskową by uzyskać krótsze czasy w pomieszczeniach), to nie mam pojęcia co wybrać....

Na M42 sprawa byłaby prostsza, ale gdy stałoogniskowe szkła na EF i to nie takie dobre (zwłaszcza te fatalnie kanciaste przysłony) kosztują słono... to wybór nie jest prosty.

Coś już napisał

Domyślnie

Widze ze 50 mm na (cropie 28-35mm) nie cieszy sie popularnoscia. Wszyscy jada na tandetnych zoomach bo wygodniej- fakt ale nie lepiej :-D

Coś już napisał
    Miasto
    Milicz

Domyślnie

no własnie planuje 35 f/2.0 do 350d potem do FF i mam nadzieje ze ta stałka dami lepszy obraz od kita
    5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Coś już napisał Awatar Evitagen
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja mam tylko 50 1.4 ale przy cropie wiec czasem musze sie ostro nagimnastykowac. Kupilem ja bo nie moglem sie zdecydowac ktorego zooma wybrac a to szklo i tak bylo w planach. Popstrykalem no i co? no i cos mi sie zdaje, ze plan zakupu zooma znowu sie oddala...
    Would?

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiaque Zobacz posta
    za 50 zł mogę mieć zooma Tamrona
    Miało być 500 zł więcej, a wyszło 50 zł, nie wiem, jak ja to pisałem ;-)

A propos 30mm f/2.0, to warto przeczytać test na optyczne.pl, niestety rozczarowuje, choć od kita Canona na pewno lepszy.

Początki nałogu

Domyślnie

wg optyczne.pl sigma 30/1.4 tez jest do **** Test swoja droga, ale ja bardziej opieram opinie na samplach np z pbase.

Zapominacie o jednej ważnej kwestii. 30mm na aps-c to nie to samo co 50mm na FF. Jest to bardzo zbliżone, ale nie do końca to samo. Chociażby różnica w GO. na 35mm z racji ogniskowej jest większa niż na 50mm. APS-C to tyko kadrowanie obrazka z FF. Nie mniej jednak przychylam się do opinii która przeczytałem bodajże przy czytaniu testu 30tki- dać taką początkującemu i niech się bawi

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów