Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Konkurs fotograficzny "Polska rzeczywistość okiem młodych" do wygrania kino domowe!

Polska Młodych
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    W takim razie to jeszcze konkurs, czy już przekręt? Nagrody warte w sumie kilkaset pln, a mogą sporo fajnych zdjęc nazbierać... wymagania maja spore... zdjęć 30x40 cm komórką raczej się nie zrobi.
    To cały czas jest konkurs Zdjęć 30x40cm komórką się nie zrobi, ale zdjęć 9x13 raczej nie umieszcza się na wystawach bo nikt nie będzie stał z nosem w antyramie by im się przyglądnąć

Odpowiadając w ogóle na pytania związane z p.5: jesteśmy stowarzyszeniem non-profit: nie zbieramy zdjęć by je później komercyjnie wykorzystać i trzepać ogromnych pieniądzy ze zdjęć przesłanych przez Was. Po pierwsze dlatego, że nie leży to w naszej naturze, a po drugie, że nie mamy do tego środków

Zdjęcia mają tworzyć swoisty wizualny raport nt. polskiej rzeczywistości okiem ludzi młodych (p.1.3 ) Jeśli p.5 by nie było, moglibyśmy zostać przez autora zdjęć pozwani nawet za umieszczenie jego zdjęć na wystawie w internetowej galerii wystawy czy też katalogu wystawy, tworzących ten raport. Jakoś tak wyszło, że nie lubimy być pozywani przez kogokolwiek, więc wolimy się zabezpieczyć .

Jak zauważył fyrste większość konkursów ma już takie zapisy.

Na wszelkie pytania i wątpliwości postaram się odpowiadać tu (aczkolwiek może zajmować mi to chwilę czasu) lub mailowo szymon@polskamlodych.pl

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Polska Młodych ; 19-04-2008 o 09:34

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale 5.2 znacznie wykracza poza katalog wystawy i inne tego typu publikacje i do tego mam zastrzeżenia.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

99% konkursów dziś to lipa majaca za zadanie zebrać ciekawe i prawie daermowe materiały od frajerów ... co chwila jakaś gmina lub urząd miasta ogłasza takie wspaniałe konkursy ...

Polska Młodych
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    99% konkursów dziś to lipa majaca za zadanie zebrać ciekawe i prawie daermowe materiały od frajerów ... co chwila jakaś gmina lub urząd miasta ogłasza takie wspaniałe konkursy ...
    coś mi mówi, że jakbyśmy wcześniej wiedzieli, że taka jest opinia o konkursach foto, to ogłosilibyśmy turniej w bierki symultaniczne

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polska Młodych Zobacz posta
    coś mi mówi, że jakbyśmy wcześniej wiedzieli, że taka jest opinia o konkursach foto, to ogłosilibyśmy turniej w bierki symultaniczne
    wystarczyło się bardziej postarać w przygotowywaniu regulaminu a nie iść na łatwiznę zapisując na wszelki wypadek przejęcie praw autorskich .

nie można było np. tak:

"Nadesłanie na konkurs fotografii jest równoznaczne z udzieleniem bezpłatnego prawa do korzystania z utworów w celu promocji konkursu"
    300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Chyba udajesz, że nie wiesz o co chodzi Można zrobić konkurs bez odbierania wszelkich praw do zdjęcia autorowi

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Punkt 5.1 tego konkursu:
    "Każdy uczestnik przynosi własne bierki, które zostają przewłaszczone na organizatora konkursu" ;P

Dopiero zaczyna

Cool

Cytat Zamieszczone przez marek808 Zobacz posta
    wystarczyło się bardziej postarać w przygotowywaniu regulaminu a nie iść na łatwiznę zapisując na wszelki wypadek przejęcie praw autorskich .

nie można było np. tak:

"Nadesłanie na konkurs fotografii jest równoznaczne z udzieleniem bezpłatnego prawa do korzystania z utworów w celu promocji konkursu"

Witam, jako nowy użytkownik całkowice podzielam zacytowane słowa. Problem jednak z tym że (cytuję za prezydentem) "i nikt nam nie powie że białe jest białe a czarne jest czarne" jak twierdzi Młoda Polska :-)

Polska Młodych
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek808 Zobacz posta

nie można było np. tak:

Ustawa wymaga od organizatora wymienienia pola eksploatacji. Powyższa formuła w świetle prawa niestety nic by nie znaczyła. Ponadto wystawa fotograficzna, katalog etc. nie są promocją konkursu, tylko jego następstwem. Dlatego też jeśli białe jest białe* taki punkt regulaminu by się nie sprawdził.

*@AmatorKrak - po pierwsze premier (ale łatwo się pomylić), a pod drugie konkurs organizuje stowarzyszenie Polska Młodych, zaś Młoda Polska skończyła w 1918 - jej to dopiero nic nie wmówisz

@fret
    nie wyrywaj mojej odpowiedzi z kontekstu - jest pełna tylko z cytatem wypowiedzi popmarta - ja tu nic nie udaję - wytłumaczenie znajduje się niżej

@gonzo44
    biorąc pod uwagę nastawienie niektórych czytelników tego forum, należy również założyć, że organizator bierze w jasyr buty i zawłaszcza duszę uczestnika

Nie ma przecież żadnego przymusu do wzięcia udziału w konkursie - chciałbym by jak najwięcej osób podzieliło się swoimi obserwacjami rzeczywistości. Jeśli jednak regulamin Was od tego odstręcza, nie pozostaje mi nic innego jak pozostać w nieukojonym smutku.

Niestety wolę pogodzić się z tym, że na konkurs wpłynie mniej zdjęć, niż mieć później problem z obrażonym uczestnikiem, który znajdzie lukę prawną w regulaminie i będzie ją drążył. Nasze prawo jest niestety tak skonstruowane, że lepiej być przesadnie zabezpieczonym prawnymi zdaniami niż pozostawić jakieś niedopowiedzenia.

Pozdrawiam i zapewniam, tylko tyle mi pozostaje, że nie działamy w złej wierze

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów