Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Masowa konwersja cr2 na jpg

Dopiero zaczyna Awatar troznawski

Domyślnie

No właśnie, sama jakość nie musi być powalająca, ogólnie chodzi o przedstawienie rezultatów. Dpp jeżeli chodzi o prędkość, to powiem tak,
    przekonwertowanie 300 raw'ów trwało około 1,5 h.
    Fast Stone nie znam, ale zobacze.
    A co do IrfanView, i owszem można przeglądać raw cr2, po zainstalowaniu dodatkowych dll'ów, tyle że jest to mało praktyczne, nie każdy chce się bawić w instalacje dodatkowej przeglądarki, a do tego instalacje jakiś plików dodatkowych. W dodatku nawet po instalaci Irfan.. otworzenie pliku to istna katorga, nie mówiąc już o przeglądnięciu 300 plików.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Może po prostu rób zdjęcia RAW+L ?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

http://www.faststone.org/

wskocz tutaj. Jak zainstalujesz przeglądarkę, zaznacz zdjęcia które chcesz przerobić na jpg i naciśnij F3. Potem pewnie się kapniesz o co biega )

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cóż, konwersja Raw swoje musi trwać. Na moim Duronie 800 MHz to była katorga... nie pamiętam już ile to trwało, ale tak od minuty do kilku, na pewno za długo ;-) Irfan używa bilbiotek Canona. DPP I Zoom Browser pewnie są tak samo szybkie, bo nie sądzę, by miały inne silniki.

Powodzenia z tym Faststone, może on rzeczywiście jest szybszy. Ale jak napisał ripek, jeśli jedziesz masowo, to następnym razem ustaw sobie RAW+L i po sprawie ;-)

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

albo zmień komputer na Q6600 i jakieś 2GB RAMu
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez troznawski Zobacz posta
    Chodziło mi o konwerter sam w sobie, bo nie mam specjalnie mocnego komputera. Nie potrzebuje żadnych korekt czy podglądów.
    No to po co robisz rawy? Nie rozumiem.

A jak już robisz rawy, to nie wystarczy Ci wyrwanie jpgów 50% z tych rawów?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna Awatar troznawski

Domyślnie

Chyba nie wyraziłem się dość precyzyjnie.
    Chodziło mi tylko i wyłącznie o konwersje i nic więcej. Prosty program. Bez żadnej tam jakości.
    Przeglądanie raw'ów jako "zdjęć" dla osoby zainteresowanej rezultatem, nie znającej się na instalacji i optymalizacji Irfan to raczej katorga.

T. Golinski - czego tu nie rozumieć? Robie tylko w raw'ach, szybka konwersja była nieprzewidziana, chodziło o szybkie przedstawienie zdjęć i nic więcej, 300 zdjęć to 300 zdjęć.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No to przełącz irfana w tryb wyświetlania jpgów i tyle. Albo wydziel jpgi np. exiftoolem. Albo dcrawem pociągnij cały katalog. Albo rób raw+jpg
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

BreezeBrowser Pro.
    Darmowy nie jest ale wart swojej ceny jak i nazwy .
    Do masowego wywoływania czy generowanie wglądówek - szybszy od kombinowania w Bridge'u/akcjach.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Dzięki niegdysiejszym wskazówkam Tomasza Golinskiego ja do dziś w takich sytuacjach stosuję program dcraw z parametrem -e. Ekstrakcja setek JPEGów z RAWów w sekundę - pasuje? ;-)
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów