Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Zmruż oczy

Bywalec
    Miasto
    Solec Kujawski

Domyślnie

Kiedyś przerabiałem trochę podobny temat.
    Przede wszystkim miałem (teraz troszeczkę się przytępiło) bardzo wrażliwe na światło oczy - nawet w półmroku widziałem bardzo wyraźnie, za to w słońcu byłem prawie ślepy. Badania okulistyczne wykazały, że wszystko OK. Rozwiązanie? Nawet gdy słońce lekko przebija przez chmury to noszę ciemne okulary.
    Po drugie: kiedyś, gdy spędzałem po 10-12 godzin przy monitorach CRT, pojawił się ból oczu i problem z ostrością - w efekcie mrużyłem oczy. Badanie u okulisty nie wykazało nieprawidłowości poza zmęczeniem oczu, a co za tym idzie wolniejszą akomodacją. Rozwiązanie: okulary ze szkłami "zero" + antyrefleks do pracy przy komputerze (koniecznie) i do noszenia na "co dzień". Pomogło. Gdy przesiadłem się na LCD problemy (prawie) zniknęły.
    Może u Ciebie jest podobnie?
    ---------------
    Don_Pedro_123
    ---------------

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...
    CB, jak widać, fachowo doradzi w każdej sytuacji.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).
    to że światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycję to nie znaczy że taka jest
    pierwszy link z brzegu:
    http://www.dzikie.net/index.php?art=...a&ap=4&cpage=1

polecam zgłębienie tematu systemu strefowego, ekspozycji w nietypowych warunkach itp.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Don_Pedro_123 Zobacz posta
    Kiedyś przerabiałem trochę podobny temat.
    Przede wszystkim miałem (teraz troszeczkę się przytępiło) bardzo wrażliwe na światło oczy - nawet w półmroku widziałem bardzo wyraźnie, za to w słońcu byłem prawie ślepy. Badania okulistyczne wykazały, że wszystko OK. Rozwiązanie? Nawet gdy słońce lekko przebija przez chmury to noszę ciemne okulary.
    Po drugie: kiedyś, gdy spędzałem po 10-12 godzin przy monitorach CRT, pojawił się ból oczu i problem z ostrością - w efekcie mrużyłem oczy. Badanie u okulisty nie wykazało nieprawidłowości poza zmęczeniem oczu, a co za tym idzie wolniejszą akomodacją. Rozwiązanie: okulary ze szkłami "zero" + antyrefleks do pracy przy komputerze (koniecznie) i do noszenia na "co dzień". Pomogło. Gdy przesiadłem się na LCD problemy (prawie) zniknęły.
    Może u Ciebie jest podobnie?

Hmmm rzeczywiście bardzo podobnie. Ja widzę ostro wszystko tylko mam właśnie nadwrażliwość na światło.

Cytat:
    Napisał Paenka
    tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...

CB, jak widać, fachowo doradzi w każdej sytuacji.
    Fakt, trzeba to przyznać

Cytat:
    Napisał Paenka
    zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).

to że światłomierz pokazuje prawidłową ekspozycję to nie znaczy że taka jest
    pierwszy link z brzegu:
    http://www.dzikie.net/index.php?art=...a&ap=4&cpage=1

polecam zgłębienie tematu systemu strefowego, ekspozycji w nietypowych warunkach itp.
    bebesky akurat ja już mam tyle w głowie tych artykułów ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem", w każdym razie link dodany do ulubionych, bedzie zaraz czytany
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Miasto
    kielce

Domyślnie

ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem",
    takie dane są w exifie

Bywalec Awatar kwv
    Miasto
    biesy i czady

Domyślnie

Ja mam bardzo podobny problem. Wystarczy kilkadziesiąt minut z aparatem, patrząc przez wizjer jedno oko bardziej się męczy. Jeśli robię zdjęcia w słonecznym dniu, jedno oko tak się rozregulowuje [ostrość] ze przechodzi dopiero po kilku godzinach /powraca do normalnej funkcjonalności/.
    Jeśli warunki są mniej słoneczne, ten problem jest słabszy.
    Jeśli mam ślub czy jakiś plener to zażywam jakieś witaminy co w aptece mi dali, i troche pomaga.

Coś już napisał

Domyślnie

o właśnie witaminki!! przede wszystkim duuuużo marchewki i gdzieś czytałam, że ponoć wyciąg z borówki?? czarnej jagody?? czy coś takiego kapitalnie pomaga na tego typu kłopoty - podpytaj w aptece.
    Foto Epoka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bebesky akurat ja już mam tyle w głowie tych artykułów ale nie znalazłam, żadnego z konkretnymi przykładami zdjęcie z opisem typu "o tu mierzyłem", w każdym razie link dodany do ulubionych, bedzie zaraz czytany
    http://www.marekmadej.com/o%20fotogr...20strefowy.pdf

Kurcze... za nic nie mogę znaleźć takiej fajnej strony, gdzie były szczegółowe opisy do każdego zdjęcia, ale może to pomoże.

Co do oczu, to ja chyba też mam jakąś nadwrażliwość. Słoneczny dzień to dla mnie męka, pochmurny jeszcze ujdzie. Najlepiej się czuję, gdy Słońce jest pod horyzontem :smile:

Miasto
    kielce

Domyślnie

aaaa no i oczywiście
    http://canon-board.info/showthread.php?t=25632

zaponiałem o tym chyba Janusz się nie obrazi

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Witam

Dluuuuugie godziny spedzone przed monitorem tlumacza sporo.

CO do LCD vs CRT - jakos moj LCD w pracy bardziej mnie meczy (jakby nie bylo - tablo swietlowek prosto w twarz...) niz moj CRT w domu (A LCD w starej Toshibie to juz totalna porazka)
    W kazdym razie praca wiele h przy monitorze i brak odp. przerw zrobi swoje.
    Udaj sie do okulisty na badanie i przedstaw temat.
    To, ze teraz masz astygmatyzm 0.25 nie oznacza, ze tak zostanie.
    Niestety w przypadku pracy przy kompie wady wzroku z czasem sie poglebiaja jesli nie sa korygowane (glownie szklami).
    Dobra organizacja przerw w pracy napewno pomoze! Poza tym jak pisali koledzy - marchewka itd (Zawiera bodaj wit. A i D, a ktoras z nich jest oczom dosc przydatna - oczywiscie najlepiej wit. z natury, poniewaz te 'tabletkowe' sa slabo wchlaniane przez organizm, a nadmiar szkodzi )

Jeszcze inna opcja - mozesz miec alergie na cos 'lotnego' (pylki, kurz...).
    To rowniez moze powodowac podraznienie oczu i ich mruzenie

Sorki, ze tak duuuzo (Jestem 'nieco z branzy' )

Zdrowia i wzroku sokolego!
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów