Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Zmruż oczy

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie Zmruż oczy

Otóż...
    Mam problem z oczami. Strasznie je mruże. Nawet gdy jest pochmurno generalnie mam przymrużone oczy. W związku z tym szybko męcza mi się oczy gdy patrzę przez wizjer, te odblaski mnie po prostu oślepiają i tu się zaczynają schody bo na moje oko zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).

Generalnie to chciałam się tu wyżalić ale również zapytałabym o może jakieś porady jak sobie radzić z taką dolegliwością? Nie wchodza w grę okulary z antyrefleksami no bo niby jak przez wizjer patrzeć w okularach? A mozę są jakieś filtry neutralne pod względem barwy ale chroniące przed odblaskami oczy fotografa?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ja mam pytanie, zawsze tak masz??

Ja tak mam jak jestem zmeczony, np. 8 godzin pracy w nocy itp. Wtedy rano kazde swiatlo inne niz swietlowki mi praktycznie przeszkadza, pracuje 8 godzin przy swietlowkach i wyjscie na swiat, nawet jak jest pochmurno powoduje cierpienie. Problemem w moim przypadku jest przemeczenie i przyzwyczajenie oczu do swietlowek przez dluzszy okres czasu. Moze u Ciebie tez jest cos takiego

Druga rzecz jaka mi przychodzi na mysl, to moze oczy sa suche ?? moze warto by kupic kropelki na suche oko i sprawdzic czy nie pomoga Jesli oko bedzie suche, to wtedy bedzie bolalo od swiatla bo bedzie wysuszane caly czas i bedziesz je mruzyc

Ostatnia kwestia jaka jeszcze mi przychodzi na mysl to cos ala zapalenie spojowek, wtedy czuc w oczach jakby piasek i mruzy sie oczy, zwlaszcza jak jest jasno wlasnie ale to musial by sie jakis czlowiek od oczu wypowiedziec

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cóż, Paenko.
    Okularnik jestem i patrzę w okularkach przez wizjer. Ściągać-zakładać, ściągać-zakładać i jeszcze problem gdzie odłożyć....wybrałem robienie w okularach, a że szybko paćkają się, to często czyszczę w przerwie myśląc w nad następnym kadrem.
    Idzie z tym żyć.
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

wydaje mi się koleżanka ma po prostu krótkowzroczność - by łaś u okulisty ?
    ja przed tym jak zacząłem nosić okulary też bardzo mrużyłem oczy, 6 lat temu przerzuciłem się na kontakty, dużo większy komfort pracy z aparatem, gratis filtr UV na oczach, no i można przeciw słoneczne nosić bez problemu ... w mojej okolicy operacja słoneczna jest tak dotkliwa że bez przeciw słonecznych się nie da funkcjonować - prowadzić samochód czy też robić zdjęcia, używam okularów polaryzacyjnych ze średnim przyciemnieniem, podczas patrzenia przez wizjer lub na LCD zakładam je na chwile, na czoło robiąc dodatkowo daszek z dłoni - da się tak funkcjonować, jak jest naprawdę upierdliwie mocne słonce, patrzę w wizjer przez okulary a ekspozycje kontroluje na histogramie ...
    mam nadzieje że pomogłem pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Otóż...
    Mam problem z oczami. Strasznie je mruże. Nawet gdy jest pochmurno generalnie mam przymrużone oczy. W związku z tym szybko męcza mi się oczy gdy patrzę przez wizjer, te odblaski mnie po prostu oślepiają i tu się zaczynają schody bo na moje oko zdjęcia wychodzą troche prześwietlone, jednak światłomierz wskazuje prawdiłową ekspozycję (hmm na razie dosżłam do tego że musze powalczyć z trybami pomiaru).

Generalnie to chciałam się tu wyżalić ale również zapytałabym o może jakieś porady jak sobie radzić z taką dolegliwością? Nie wchodza w grę okulary z antyrefleksami no bo niby jak przez wizjer patrzeć w okularach? A mozę są jakieś filtry neutralne pod względem barwy ale chroniące przed odblaskami oczy fotografa?
    A byłaś u okulisty? Bo to raczej najpierw tam bym szukał porady .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mrużenie oczu powodowane wynika z krótkowzroczności (też tak mam, ale jakoś nauczyłem się nad tym panować) lub nadmiaru pracy z komputerem. Inne przyczyny są raczej bardzo rzadkie.
    Idź do okulisty.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Mrużenie oczu powodowane wynika z krótkowzroczności
    Dokładnie.
    Przymykanie przysłony celem zwiększenia głębi ostrości
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wizyta u okulisty będzie najlepszym rozwiazaniem. Jeśli chodzi o ekspozycję, to skutecznym rozwiązaniem jest cyfra i podgląd histogramu.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

U okulisty byłam jakiś czas temu i wiem, że mam astygmatyzm na prawym oku i w sumie to jak przeglądam zdjęcia z wakacji to ewidentnie widać, że mrużę właśnie prawe. Nie mam zbyt wielkiej wady wzroku bo (nie pamietam czy + czy -) 0,25 noszę (od czasu do czasu oczywiście bardzo rzadkiego :P)

tak jak radzicie zaraz wybiorę się do okulisty...tak dla dobra moich fotografii bo chyba tylko to mnie może zmotywować do odwiedzin lekarza...

z tym komputerem moze być również prawda bo siedzę przy nim non stop i to do późnych godzin ale nie odczuwam tzw "piasku" jedynie pieczenie ale białka są generalnie białe lekko różowe....

no dobra to tak dla śmiechu trochę ;p (wiem że jakość woła o pomstę do nieba ale fota robiona była telefonem )

Na trasie na wydmy Łebskie z zakupionym za ciężkie pieniądze posiłkiem -> kromka chleba ze smalcem za 2 zł! Głodna byłam ;p

tytuł : Hogata
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Coś już napisał

Domyślnie

no cóż, nie rób pod słońce
    a tak na serio to też odsyłam na badania i współczuję, bo to pewnie duży dyskomfort.
    Foto Epoka

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów