Zgoda, wiem, że detektory krzemowe są pod-/czerwonolubne, ale matryca fotograficzna jest tak projektowana, żeby jaknajwierniej naśladować właśnie "wrażenia z naszego oka". Wprawdzie czerwień to nie podczerwień i filtr IR na matrycy może tu nie ma zastosowania wprost, ale gdyby "nadwrażliwość krzemu" na czerwień była tak problematyczna, łatwo byłoby ją odfiltrować w analogiczny sposób jak IR.
Ale ok, przyjmuję, że jest tak jak piszecie - sam to obserwuję. ;-) Wiec przyjmijmy, że punk 1. odfajkowany.
Co do pozostałych punktów (2 i 3), Akustyk z całym szacunkiem, ale wydaje mi się, że nie posunąłeś sprawy do przodu ani o milimetr. No może tylko to potwierdzenie, że matryce są fabrycznie kalibrowane do konkretnych temperatur. (Choć sądziłem, że to raczej profil kolorów stylu Faithful jest tak pasowany.) Nie wiem... albo ja czegoś nie widzę, albo nie piszesz na temat. Owszem, bardzo blisko, ale jednak nie odpowiadasz na pytania. Po prostu niczego odkrywczego nie napisałeś. Czytałem Cię 3 razy (trochę to trwało) i nic. Wreszcie spojrzałem powyżej i zrozumiałem po co o tym wszystkim napisałeś - "Canon Board > Dla Początkujących". Mimo wszystko dziękuję za wkład i trud!![]()
Ale biorę część winy na siebie, bo może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem - dlatego parafrazuję, żeby Wam tak od razu nie odpuszczać:![]()
Widzimy na histogramie RGB przepał (powiedzmy, że tylko w czerwieniach mamy wyraźny szczyt na prawym krańcu) a jednocześnie obserwujemy, że histogram monochromatyczny (zbiorczy/RAW) przepałów nie potwierdza. Czy oznacza to mimo wszystko, że już plik RAW nie bedzie miał pełnej informacji o czerwieni w światłach, czy może dopiero wynikowy JPEG/TIFF wywołany w programie RAW bez zmiany parametrów np. ekspozycji na minus?
Pytanie o tyle zasadne w tym wątku, że w zależności od odpowiedzi (prosiłbym: tak, tak, nie, nie ;-)) histogram RGB może być przydatny dla fotografujących wyłącznie w RAW lub nieprzydatny do oceny ekspozycji. ...No i nie mówmy na razie czy cokolwiek tam widać na tych LCDkach w słoneczny dzień.![]()
Jeszcze jedno. Zauważyliście, że w module wołania RAW w DPP mamy tylko monochromatyczny histogram?![]()