Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Do czego służy kolorowy histogram ?

Początki nałogu Awatar Pirx

Question Do czego służy kolorowy histogram ?

Pytanie, jak w temacie.
    Oglądam te kolorowe histogramy w mojej nowej puszce (w poprzedniej miałem tylko jeden - luminancja, a raczej zielony kanał) i zastanawiam się nad ich użytecznością.
    Tak myślę teoretycznie, że można by z nich prawidłowy balans bieli wykoncypować, ale z mojego doświadczenia z konwertowania RAW wiem, że to raczej niemożliwe - zrównoważenie kanałów rzadko daje właściwe kolory, a spekulacje, czy przy danym świetle z przodu powinien być niebieski, czy czerwony i o ile stopni wydają mi się dosyć daremne.

Myślę, że wystarczyłby jeden histogram dla luminancji, pozwalający ocenić zakres tonalny fotografowanej sceny i jego umiejscowienie w zakresie rejestracji matrycy, wynikające z nastawionej ekspozycji.

A może źle myślę ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to zalezy.

histogram luminancji (zielony + conieco reszty) daje poglada jasnosci naswietlenia.

natomiast histogram "kolorowy" pokazuje poszczegolne kanaly. a to pomaga w ocenie czy i jak bardzo wyjarales czerwony. bo to jest glowny problem cyfrowej ekspozycji - trzeba uwazac na obiekty czerwone i dla zapewnienia plynnych przejsc tonalnych w tych obiektach uwazac na ich ekspozycje.

zielony, bez wyraznej potrzeby, nie moze byc absolutnie przeswietlony, bo to 1/2 pikseli matrycy i to w kolorze, ktory daje najwieksza selektywnosc przejsc tonalnych sceny. natomiast kolor czerwony jaki fotografujemy jest czesto intensywny, ale nasze oczy radza sobie z jego postrzeganiem. matryca nie tak do konca.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Wszystko byłoby fajnie, gdyby...
    Gdyby te kolorowe histogramy nie były histogramami wynikowych JPEG-ów.
    A tak, wystarczy zmienić WB, żeby z prześwietlonego czerwonego uzyskać czerwony niedoświetlony - więc, co to za informacja ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To jest informacja orientacyjna. Jednakowoż jeśli starasz się trzymać możliwie jak najbardziej prawej strony i nie przycinać, to efekty posługiwania się tym wynalazkiem mogą być całkiem niczego sobie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    no zgadza sie, bo one sie odnosza do tego co widzisz na ekranie, zgodnie
    z wybranym Picture Stylem.

ale powiem Ci, ze ja mam u siebie Landscape z +2 do nasycenia (hehe... brzmi jak Diablo ) i bardzo sobie chwale histogram jako narzedzie do oceny trafnosci ekspozycji. troche pocwiczysz i powinienes zalapac co aparat do Ciebie mowi

A tak, wystarczy zmienić WB, żeby z prześwietlonego czerwonego uzyskać czerwony niedoświetlony - więc, co to za informacja ?
    no poniekad prawda. ale to kwestia nauczenia sie czego i ile przepalic, zeby dla danego zrodla swiatla i tematu miec dobrze naswietlony obraz.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale będąc tego świadomym ustawiasz tryb 'Faithful', nie?

PS
    O, Akustyk nawet lepiej to wyraził.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Dzięki.
    Daliście mi do myślenia. Z pewnością mam sporo do poćwiczenia w tej materii.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

Z ciekawości, jaką masz puszeczke? Pytam bo u mnie w 400D spotkałem się z sytuacją kiedy robiłem dwa zdjęcia z różnym WB i kolorowe histogramy były różne mimo że ekspozycje zdjęcia prawie się nie rózniły
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaelx Zobacz posta
    Z ciekawości, jaką masz puszeczke?
    40D

Pytam bo u mnie w 400D spotkałem się z sytuacją kiedy robiłem dwa zdjęcia z różnym WB i kolorowe histogramy były różne mimo że ekspozycje zdjęcia prawie się nie rózniły
    Właśnie dlatego założyłem ten wątek.

Pytałem, jaką informację o prawidłowej ekspozycji mogę wyciągnąć z kolorowego histogramu, który zmienia się dość drastycznie wraz z (nieistotnym z punktu widzenia RAW i jego ekspozycji) ustawionym w aparacie balansem bieli ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No i podstawowa odpowiedź padła: Do oceny przepałów na każdym kanale z osobna.
    A morał jest taki, że nawet focąc w RAW warto w miarę poprawnie ustawiać WB. Nie tylko po to aby mieć mniej roboty przy wywoływaniu ale też żeby histogram w miarę odpowiadał finalnemu efektowi.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów