Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: Soft do sklejania panoramy

Akaro
    Guest

Domyślnie

witam czytaczy
    ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
    jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy PTgui potrafi zapisać parametry łączenia obrazów po to, aby potem np. dać w ich miejsce obrazy tych samych obiektów inaczej naświetlone i aby w rezultacie po sklejeniu do hdr np. 3 różnie naświetlonych panoram nie było rozjazdów?

Do tej pory używałem Panorama Factory w trybie ręcznym, ale i tak robił błędy (rozjazdy). Ponadto jakoś za cholerę nie mam pojęcia, jak zrobić w PF panoramę pionową
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Coś już napisał Awatar kompi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    A czy PTgui potrafi zapisać parametry łączenia obrazów po to, aby potem np. dać w ich miejsce obrazy tych samych obiektów inaczej naświetlone i aby w rezultacie po sklejeniu do hdr np. 3 różnie naświetlonych panoram nie było rozjazdów?

Do tej pory używałem Panorama Factory w trybie ręcznym, ale i tak robił błędy (rozjazdy). Ponadto jakoś za cholerę nie mam pojęcia, jak zrobić w PF panoramę pionową
    Jeśli będą to identyczne zdjęcia to wystarczy je podmienić w katalogu na te same nazwy i ponownie otworzyć PTGUI oraz zapisany wcześniej projekt i wygenerować panoramę.
    http://pano360.pl |
    Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Baloniew
    Guest

Domyślnie

Do panoram "3D" Bixorama
    Ostatnio edytowane przez Baloniew ; 21-02-2008 o 21:26

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Potrzebuję program do panoram, który umożliwi mi poskładanie przynajniej 6 zdjeć z rzędzie i przynajmniej 3 rzędy czyli łącznie 18 klatek. Zna ktoś?
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    Potrzebuję program do panoram, który umożliwi mi poskładanie przynajniej 6 zdjeć z rzędzie i przynajmniej 3 rzędy czyli łącznie 18 klatek. Zna ktoś?
    Wypróbuj Microsoft ICE.
    Darmowy automat, radzi sobie świetnie w większości przypadków.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Darmowy Autostitch też daje radę. Bez Twojego udziału.
    Warunek - muszą być "zakładki".
    Pozdrawiam,
    Pirx

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Podpisuje sie pod tym - dziala baaardzo sprawnie A kolejna wskazowka - uzyj blokady ekspozycji/manual by kazde zdjecie do sklejenia bylo tak samo naswietlone a nie wyszlo pozniej jak przejscie dla pieszych aka zebra
    photostich canona jest jednym z najslabszych programow na rynku do sklejania panoram.

i nie chodzi tutaj o mala ilosc opcji , mozliwosci korekt recznych , nie - te wodotryski wystepujace .
    najwiekszym bledem photosticha jest widoczne skladanie zakladek.
    program usrednia jakos zakladki przez co spada na nich wyraznie rozdzielczosc.
    tam wystepuje zamazanie.
    w zdjeciach ze statywu jeszcze jest jako tako , w zdjeciach z reki bywa juz czasami marnie.

nie mowie o tym, ze ten program przy wiekszej liczbie zdjec potrafi robic glupstwa jak np wklejenie zdjecia do gory nogami.

zdecydowanie odradzam uzywanie tego programu . sa inne bezplatne lepiej pracujace. na ten program szkoda czasu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Akaro Zobacz posta
    witam czytaczy
    ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
    jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.
    teoretycznie taka mozliwosc oczywiscie istnieje.
    robie sporo panoram i w praktyce nigdy mi sie nie zdazylo.
    zrobienie kilku zdjec to kilka kilkanascie sekund.

duzo wiekszym niebezpieczenstwem jest zmiana warunkow naswietlenia spowodowana roznym , zmieniajacym sie kadrem i jesli korzystamy z automatycznego balansu bieli dla kazdego kadru zostaje wyliczony inny odcien ( a takze czesto i luminancja)

nastawa balansu bieli ma znaczenie jesli korzystamy z gotowych jpegow z puszki. jesli korzystamy z rawow to w kompie nalezy dobrac taki sam balans dla wszystkich kadrow i zrownac ogolna jasnosc zdjec.
    niektore programy do panoram pozwalaja na indywidualna zmiane jasnosci kazdego z kadrow ( np panorama studio) .
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 05-04-2010 o 12:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz
    To było 6 lat temu...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz
    To było 6 lat temu...

Pozdrówka!
    oznacza to , ze od 6-ciu lat ten program marnie sklada panoramy.
    ostatnio uzywalem nie tak dawno .
    moja uwaga odnosi sie do ostatnich wersji.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów