Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Soft do sklejania panoramy

Widok wątkowy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-).....
    PTGui wykorzystuje pano12.dll i wymaga doinstalowania modułów PanoTools (np. ze strony: http://www.photocreations.ca/panotools/) o czym zresztą lojalnie uprzedzają na swoich stronach. PanoTools dostępne na ich stronie nie obsługuje fisheye i obiektywów szerokokątnych - nie wiem może to kwestia licencji, że nie mogą tego publikować u siebie - ale podają link do darmowych bibliotek które potrafią sobie poradzić z wide angle.

EDIT: Panorama z linku należy do trudnych bo ma mało "punktów wspólnych" a chmury tylko przeszkadzają (w rzeczywistości zapieprzają zwykle jak dzikie i trzeba się mocno spieszyć z obracaniem aparatu - na długich czasach takich jak na tym zdjęciu to zaczyna być naprawdę dobra zabawa)

PTGui umożliwia sporo trików z podmianą źródeł włącznie - "przymiarkę" robimy na małych plikach a na koniec podmieniamy zdjęcia i generujemy panoramkę finalną.

Równie dobrze mógłbym podać sporo przykładów z którymi CS3 radzi sobie "tak sobie" ale fakt, że CS3 robi to zupełnie przyzwoicie
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-09-2007 o 17:19

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uprawnienia umieszczania postów