WitamCzego uzywacie do sklejania zdjec panoramicznych ?
WitamCzego uzywacie do sklejania zdjec panoramicznych ?
"MGI Photovista v2.0" - prosty w uzyciu, inyuicyjny i na moje potrzeby starcza.
Firmowe canonazdążyłem "zlepić" dwie panoramy było ok.Widziałem w IrfanView jest też ta funkcja ale jeszcze nie testowałem.Pozdrawiam.
Mam pytanie - czy do zrobienia panoramy potrzebna jest taka funkcja w aparacie, czy też należy wykonać kilka kolejnych zdjęć (z małą "zakładką"), a następnie skleić je przy pomocy softu (np. Canon Utilities PhotoStitch)???
Fotki mozesz zrobic dowolnym aparatem... nawet analogowym ;-) Wazniejszy jest program ktory pozniej laczy zdjecia w calosc ;-) Ja uzywam wlasnie PhotoStich'a od Canona.. dziala bardzo sprawnieTaka mala wskazowka - fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym. To raz.. A dwa - uzywaj ogniskowej w okolicach 80-120mm... no i rzecz jasna przyslona domknieta dla wiekszej glebi ostosci
![]()
Czacha:: bardzo dziękuję za informację!
Podpisuje sie pod tym - dziala baaardzo sprawnieZamieszczone przez Czacha
A kolejna wskazowka - uzyj blokady ekspozycji/manual by kazde zdjecie do sklejenia bylo tak samo naswietlone a nie wyszlo pozniej jak przejscie dla pieszych aka zebraTaka mala wskazowka - fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym. To raz.. A dwa - uzywaj ogniskowej w okolicach 80-120mm... no i rzecz jasna przyslona domknieta dla wiekszej glebi ostosci![]()
![]()
He, he - no tak - celna wskazówkaDzięki Vitez!
Ja używam Panorama Factory.pozdrawiamMietek
ja uzywam softu zalaczonego z canonem
jednak nie jest chyba najlepszy bo na laczeniach widac male rozniece lecz po wywolaniu w labie z odleglosci okolo 1m nie wiedac roznicy