WitamCzego uzywacie do sklejania zdjec panoramicznych ?
WitamCzego uzywacie do sklejania zdjec panoramicznych ?
"MGI Photovista v2.0" - prosty w uzyciu, inyuicyjny i na moje potrzeby starcza.
Firmowe canonazdążyłem "zlepić" dwie panoramy było ok.Widziałem w IrfanView jest też ta funkcja ale jeszcze nie testowałem.Pozdrawiam.
Mam pytanie - czy do zrobienia panoramy potrzebna jest taka funkcja w aparacie, czy też należy wykonać kilka kolejnych zdjęć (z małą "zakładką"), a następnie skleić je przy pomocy softu (np. Canon Utilities PhotoStitch)???
Fotki mozesz zrobic dowolnym aparatem... nawet analogowym ;-) Wazniejszy jest program ktory pozniej laczy zdjecia w calosc ;-) Ja uzywam wlasnie PhotoStich'a od Canona.. dziala bardzo sprawnieTaka mala wskazowka - fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym. To raz.. A dwa - uzywaj ogniskowej w okolicach 80-120mm... no i rzecz jasna przyslona domknieta dla wiekszej glebi ostosci
![]()
Czacha:: bardzo dziękuję za informację!
Podpisuje sie pod tym - dziala baaardzo sprawnieZamieszczone przez Czacha
A kolejna wskazowka - uzyj blokady ekspozycji/manual by kazde zdjecie do sklejenia bylo tak samo naswietlone a nie wyszlo pozniej jak przejscie dla pieszych aka zebraTaka mala wskazowka - fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym. To raz.. A dwa - uzywaj ogniskowej w okolicach 80-120mm... no i rzecz jasna przyslona domknieta dla wiekszej glebi ostosci![]()
![]()
photostich canona jest jednym z najslabszych programow na rynku do sklejania panoram.
i nie chodzi tutaj o mala ilosc opcji , mozliwosci korekt recznych , nie - te wodotryski wystepujace .
najwiekszym bledem photosticha jest widoczne skladanie zakladek.
program usrednia jakos zakladki przez co spada na nich wyraznie rozdzielczosc.
tam wystepuje zamazanie.
w zdjeciach ze statywu jeszcze jest jako tako , w zdjeciach z reki bywa juz czasami marnie.
nie mowie o tym, ze ten program przy wiekszej liczbie zdjec potrafi robic glupstwa jak np wklejenie zdjecia do gory nogami.
zdecydowanie odradzam uzywanie tego programu . sa inne bezplatne lepiej pracujace. na ten program szkoda czasu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teoretycznie taka mozliwosc oczywiscie istnieje.
robie sporo panoram i w praktyce nigdy mi sie nie zdazylo.
zrobienie kilku zdjec to kilka kilkanascie sekund.
duzo wiekszym niebezpieczenstwem jest zmiana warunkow naswietlenia spowodowana roznym , zmieniajacym sie kadrem i jesli korzystamy z automatycznego balansu bieli dla kazdego kadru zostaje wyliczony inny odcien ( a takze czesto i luminancja)
nastawa balansu bieli ma znaczenie jesli korzystamy z gotowych jpegow z puszki. jesli korzystamy z rawow to w kompie nalezy dobrac taki sam balans dla wszystkich kadrow i zrownac ogolna jasnosc zdjec.
niektore programy do panoram pozwalaja na indywidualna zmiane jasnosci kazdego z kadrow ( np panorama studio) .
Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 05-04-2010 o 12:34 Powód: Automerged Doublepost
Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz
To było 6 lat temu...
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."