Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Soft do sklejania panoramy

Mieszany widok

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Soft do sklejania panoramy

WitamCzego uzywacie do sklejania zdjec panoramicznych ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

"MGI Photovista v2.0" - prosty w uzyciu, inyuicyjny i na moje potrzeby starcza.

jast
    Guest

Domyślnie

Firmowe canona zdążyłem "zlepić" dwie panoramy było ok.Widziałem w IrfanView jest też ta funkcja ale jeszcze nie testowałem.Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jast Zobacz posta
    Firmowe canona zdążyłem "zlepić" dwie panoramy było ok.Widziałem w IrfanView jest też ta funkcja ale jeszcze nie testowałem.Pozdrawiam.
    W Irfaniew to jest do bani, poprostu skleja zdjęcia, anie łączy.

biblo
    Guest

Domyślnie

Mam pytanie - czy do zrobienia panoramy potrzebna jest taka funkcja w aparacie, czy też należy wykonać kilka kolejnych zdjęć (z małą "zakładką"), a następnie skleić je przy pomocy softu (np. Canon Utilities PhotoStitch)???

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Fotki mozesz zrobic dowolnym aparatem... nawet analogowym ;-) Wazniejszy jest program ktory pozniej laczy zdjecia w calosc ;-) Ja uzywam wlasnie PhotoStich'a od Canona.. dziala bardzo sprawnie Taka mala wskazowka - fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym. To raz.. A dwa - uzywaj ogniskowej w okolicach 80-120mm... no i rzecz jasna przyslona domknieta dla wiekszej glebi ostosci

biblo
    Guest

Domyślnie

Czacha:: bardzo dziękuję za informację!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Fotki mozesz zrobic dowolnym aparatem... nawet analogowym ;-) Wazniejszy jest program ktory pozniej laczy zdjecia w calosc ;-) Ja uzywam wlasnie PhotoStich'a od Canona.. dziala bardzo sprawnie
    Podpisuje sie pod tym - dziala baaardzo sprawnie
    Taka mala wskazowka - fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym. To raz.. A dwa - uzywaj ogniskowej w okolicach 80-120mm... no i rzecz jasna przyslona domknieta dla wiekszej glebi ostosci
    A kolejna wskazowka - uzyj blokady ekspozycji/manual by kazde zdjecie do sklejenia bylo tak samo naswietlone a nie wyszlo pozniej jak przejscie dla pieszych aka zebra

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Podpisuje sie pod tym - dziala baaardzo sprawnie A kolejna wskazowka - uzyj blokady ekspozycji/manual by kazde zdjecie do sklejenia bylo tak samo naswietlone a nie wyszlo pozniej jak przejscie dla pieszych aka zebra
    photostich canona jest jednym z najslabszych programow na rynku do sklejania panoram.

i nie chodzi tutaj o mala ilosc opcji , mozliwosci korekt recznych , nie - te wodotryski wystepujace .
    najwiekszym bledem photosticha jest widoczne skladanie zakladek.
    program usrednia jakos zakladki przez co spada na nich wyraznie rozdzielczosc.
    tam wystepuje zamazanie.
    w zdjeciach ze statywu jeszcze jest jako tako , w zdjeciach z reki bywa juz czasami marnie.

nie mowie o tym, ze ten program przy wiekszej liczbie zdjec potrafi robic glupstwa jak np wklejenie zdjecia do gory nogami.

zdecydowanie odradzam uzywanie tego programu . sa inne bezplatne lepiej pracujace. na ten program szkoda czasu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Akaro Zobacz posta
    witam czytaczy
    ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
    jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.
    teoretycznie taka mozliwosc oczywiscie istnieje.
    robie sporo panoram i w praktyce nigdy mi sie nie zdazylo.
    zrobienie kilku zdjec to kilka kilkanascie sekund.

duzo wiekszym niebezpieczenstwem jest zmiana warunkow naswietlenia spowodowana roznym , zmieniajacym sie kadrem i jesli korzystamy z automatycznego balansu bieli dla kazdego kadru zostaje wyliczony inny odcien ( a takze czesto i luminancja)

nastawa balansu bieli ma znaczenie jesli korzystamy z gotowych jpegow z puszki. jesli korzystamy z rawow to w kompie nalezy dobrac taki sam balans dla wszystkich kadrow i zrownac ogolna jasnosc zdjec.
    niektore programy do panoram pozwalaja na indywidualna zmiane jasnosci kazdego z kadrow ( np panorama studio) .
    Ostatnio edytowane przez Wyspa Bahama ; 05-04-2010 o 12:34 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz
    To było 6 lat temu...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów