Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Wątek: Soft do sklejania panoramy

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

ja triala Panorama Maker 4 Pro
    jak dla mnie wypas i skok jakości łączenia od czasów 3

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja probowalem w PS'ie. Powiedzcie mi jak sobie radzicie z dystorsja?? Mi sie dol kadru za nic nie chce zlac w jednosc kitem robione :/
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    najlepiej ręcznie np w PS
    W PS CS3 bardzo poprawili ficzer do sklejania panoram (w CS2 nie był do końca satysfakcjonujący). Jak ktoś ma CS3, szczerze polecam wywalić inny soft (testowałem m.in. Panorama Factory i PTGui) i korzystać tylko z tego co proponuje CS3 - sam tak zrobiłem i jestem zadowolony.

pozdr.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Jak ktoś ma CS3, szczerze polecam wywalić inny soft (testowałem m.in. Panorama Factory i PTGui) i korzystać tylko z tego co proponuje CS3 - sam tak zrobiłem i jestem zadowolony...
    Hmmmm... no nie wiem. Używałem PTAssemblera potem PTGui, mam CS3 i właśnie niedawno nabyłem PTGui 7.2 Pro bo "załatwia" od razu sprawe z HDRami

Zgadzam się co do jednego Panorama Factory to zabawka raczej

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmm... no nie wiem. Używałem PTAssemblera potem PTGui, mam CS3 i właśnie niedawno nabyłem PTGui 7.2 Pro bo "załatwia" od razu sprawe z HDRami
    Znaczy najpierw robi hdry a potem skleja je w panorame? Spryciarz. W CS3 pewnie trzeba by tylko akcje napisac by polaczyc te dwie funkcje.

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

niedawno nabyłem PTGui 7.2 Pro
    Tu się nie upieram, bo nie mam doświadczenia z najnowszym PTGui pro.

Zgadzam się co do jednego Panorama Factory to zabawka raczej
    Dokładnie :-)

pozdr.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tu się nie upieram, bo nie mam doświadczenia z najnowszym PTGui pro.
    ...

Nie chodzi tylko o najnowsze PTGui 7.2 Pro PTGui nawet to stare w wersji 5.0 po prostu oferuje dużo lepsze rozwiązania. Daje możliwości używania jako plug-inów enblend, smartblend, autopano. Ma bardzo efektywne własne algorytmy "blendowania" i "auto-łączenia". Daje możliwości wyboru punktu perspektywy, prostowania horyzontu. Daje możliwości określenia "punktów wspólnych" ręcznie. CS3 bardzo ładnie układa maski ale... błędów automatu nie sposób usunąć. PTGui robi to wszystko o niebo lepiej

Janusz,

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

PTGui robi to wszystko o niebo lepiej
    Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-)

http://www.brzozowscy.pl/panoramy/kr...ice_zachod.php

Oczywiście nie jest to jakaś wyrocznia możliwości programu :-)
    Inna sprawa, że mam CS3 i już nie chcę pakować kasy w kolejny/inny soft, starając się wycisnąć z CS3 co sie da...

pozdr.

pozdr.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-).....
    PTGui wykorzystuje pano12.dll i wymaga doinstalowania modułów PanoTools (np. ze strony: http://www.photocreations.ca/panotools/) o czym zresztą lojalnie uprzedzają na swoich stronach. PanoTools dostępne na ich stronie nie obsługuje fisheye i obiektywów szerokokątnych - nie wiem może to kwestia licencji, że nie mogą tego publikować u siebie - ale podają link do darmowych bibliotek które potrafią sobie poradzić z wide angle.

EDIT: Panorama z linku należy do trudnych bo ma mało "punktów wspólnych" a chmury tylko przeszkadzają (w rzeczywistości zapieprzają zwykle jak dzikie i trzeba się mocno spieszyć z obracaniem aparatu - na długich czasach takich jak na tym zdjęciu to zaczyna być naprawdę dobra zabawa)

PTGui umożliwia sporo trików z podmianą źródeł włącznie - "przymiarkę" robimy na małych plikach a na koniec podmieniamy zdjęcia i generujemy panoramkę finalną.

Równie dobrze mógłbym podać sporo przykładów z którymi CS3 radzi sobie "tak sobie" ale fakt, że CS3 robi to zupełnie przyzwoicie
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 24-09-2007 o 17:19

Janusz,

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jadeit Zobacz posta
    ja triala Panorama Maker 4 Pro
    jak dla mnie wypas i skok jakości łączenia od czasów 3

pozdrawiam
    to i ja się dorzucę, bo właśnie męczę parę programów, a przy okazji odświeżę swoją czynną obecność na forum

1. Panorama Maker 4 PRO - jest powalający - swoją szybkością i starannością, podstawowe zalety to szybkość i staranność łączenia jpg oraz bezpośrednia obsługa RAW (ale łączy wtedy wolniej), bezpośredni plugin do sterownika drukarki oraz możliwość druku wielkoformatowego na wielu arkuszach papieru - wada - nie poradził sobie z linią morza przy łączeniu panoramy robionej z wysokiego klifu

2. Panorama Factory 4.5 - rozbudowany, wielofunkcyjny, dobrze łączący (tę morską panoramę np...) ale nie obsługuje RAW

Oba programy świetnie radzą sobie z budynkami foconymi szerokim kątem i w ciasnych ujęciach

więc polecam oba

NIE polecam

tego z zestawu programów Canona - nie radzi sobie w wielu sytuacjach i tego z PS CS, bo nie jest w stanie sprawnie zgrać jasności zdjęć i często widać wstrętne przejścia i linie łączenia

poza tym żaden prosty program nie poradzi sobie sensownie z architekturą z ciasnych ujęciach

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów