Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: 450d Autofocus w trybie LV i Kilka szczegółowych pytań

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Jeżeli masz wszystko ustawione na auto - to jest to praktycznie automat, lecz masz możliwość zmiany czasu migawki, ISO, balansu bieli itd.
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

Domyślnie

W trybie P wybierasz pary przesłona-czas, w trybie auto aparat wybiera za ciebie
    canon 400D i inne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez davidbaluch Zobacz posta
    W trybie P wybierasz pary przesłona-czas, w trybie auto aparat wybiera za ciebie
    Jeśli wybiera się ręcznie parametry. To w takim razie czym się różni od trybu np. "A". Gdzie wybieram przysłonę i czas jest dobierany automatycznie ?

Uzależniony

Domyślnie

Tym, że aparat wybiera i czas i przesłonę a Ty możesz je zmieniać. W 'A' i 'S' Ty dokonujesz preselekcji jednej wartości a aparat dostosowuje drugą.

Domyślnie

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich

Chciałbym aby ktoś mnie poprawił jeśli coś źle zrozumiałem.

Rozumiem, że LV działa w czterech trybach:
    - program
    - priorytet czasu
    - priorytet przysłony
    - manual

Dodatkowo w trybie LV są możliwe 2 typy autofocusa:
    - detekcja fazy (lustro się opuszcza, AF zadziała tak jak w standardowej lustrzance, lustro się podnosi)
    - detekcja kontrastu (AF zadziała tak jak w kompakcie)

Mam pytanie. Rozumiem, że gdy AF jest ustawiony na tryb detekcji fazy to aby zadziałał trzeba wcisnąć *.
    A jak jest z AF opartym na detekcję kontrastu? Czy też działa tylko po wciśnięciu *?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich

Chciałbym aby ktoś mnie poprawił jeśli coś źle zrozumiałem.

Rozumiem, że LV działa w czterech trybach:
    - program
    - priorytet czasu
    - priorytet przysłony
    - manual

Dodatkowo w trybie LV są możliwe 2 typy autofocusa:
    - detekcja fazy (lustro się opuszcza, AF zadziała tak jak w standardowej lustrzance, lustro się podnosi)
    - detekcja kontrastu (AF zadziała tak jak w kompakcie)

Mam pytanie. Rozumiem, że gdy AF jest ustawiony na tryb detekcji fazy to aby zadziałał trzeba wcisnąć *.
    A jak jest z AF opartym na detekcję kontrastu? Czy też działa tylko po wciśnięciu *?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    W obu przypadkach trzeba nacisnąć przycisk * aby zadziałał AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    W obu przypadkach trzeba nacisnąć przycisk * aby zadziałał AF.
    Dziwne rozwiązanie ??: Mam nadzieję, że w przyszłości to zmienią na wciśnięcie spustu migawki do połowy.

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Tak ale używa się tego trybu i tak głównie na statywie a w detekcji kontrastu wybierasz gdzie ma się ustawić ostrość w pierwszym trybie działa af automatycznie lub na 1 wybrany z 9 punktów tak jak obsługując aparat przez wizjer. / a * wciskamy aby zablokować AF, więc wcale nie jest to takie dziwne rozwiązanie
    Ostatnio edytowane przez karas2002 ; 19-04-2008 o 17:42
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karas2002 Zobacz posta
    Tak ale używa się tego trybu i tak głównie na statywie a w detekcji kontrastu wybierasz gdzie ma się ustawić ostrość w pierwszym trybie działa af automatycznie lub na 1 wybrany z 9 punktów tak jak obsługując aparat przez wizjer. / a * wciskamy aby zablokować AF, więc wcale nie jest to takie dziwne rozwiązanie
    Nie do końca zrozumiałem to co napisałeś. Czy w trybie detekcji kontastru nie trzeba wciskać przycisku * tylko AF zadziała automatycznie po wciśnięciu spustu do połowy ?

Domyślnie

karas2002, wiem że LV nie używa się zbyt często, LV traktuję jako uzupełnienie wizjera. Mam obecnie aparat chyba z najlepszym LV i najsłabszym wizjerem, a i tak korzystam z wizjera w 80% przypadków Dalego ta wada nie jest dla mnie bardzo istotna.
    Ale mam nadzieję, że w następnych firmware dodadzą łapanie AF również po wciśnięciu spustu migawki do połowy. Jest to dużo wygodniejsze. A przez konieczność wciśnięcia * łatwo zapomnieć czy po zmianie kadru się wyostrzyło czy nie. Nie mówiąc o tym, że za każdym razem jak dam aparat innej osobie to będę jej musiał tłumaczyć co i jak, albo najlepiej wyłączyć LV

Widzę że masz 450D w podpisie. Jestem ciekaw jakie masz obiektywy i jak sprawuje się z nimi AF oparty o detekcję kontrastu? Ile czasu trwa ustawianie ostrości na zewnątrz w czasie dnia, a ile w domu przy słabszych warunkach oświetleniowych?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów