Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Eos 400d,Nikon D70s czy Nikon d60

Coś już napisał
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta

Czytając informacje na temat Canonów 400d czy 350d można odnieść wrażenie ,że nadają się tylko do śmieci, ze względu na jakość wykonania ,która moim zdaniem jest żenująca.
    Ja mam 400D i jestem bardzo ciekawy co w tym aparacie jest takiego żenującego. Wszystko zależy od kasy... Masz dużo kasy to wszystko co jest pod Markiem jest złe i do niczego, ale jak masz mało kasy to zaczynasz się zastanawiać i doceniać...
    Według mnie 400D jest bardzo dobrym modelem (nie dlatego, że sam taki posiadam). Pamiętajmy że producent kieruje swoje poszczególne modele aparatów do różnych grup odbiorców.
    D90 S10-20 N35 T70-300 USD VC

Domyślnie

Zenujace to moze jest wykonanie tych modeli, ale prostota umieszczenia przycisków i menu i obsluga aparatu, jest znacznie lepsza od nikona. Pracuje na 400D, 350D, D70... i moge powiedziec ze do nikona nie mam nic procz tego ze musze zszukac za kazdym razem przyciskow, i innych funkcji w menu jak robie foto. Jezeli chodzi natomiast o Canona, to aparaty nie do zdarcia... po podpieciu innego szkla robia to co trzeba. kumpel amatro np robi swoja 400d + 200/2.8 L USM mecze pilki noznej... zdjecia elegancja francja, ostre, kolory takie jak trzeba, i nie do zajechania. Napewno DO CZASU! :/ 350D robie sam i wiem ze robia inni na roznych zawodach sportowych. dlaczego? bo jest tani i dobry - podpinaja pod szkla typu 300mm 400mm i robia foto!ja bym bral 400D ;]
    Jeszcze moze zapytam do czego ta puszka ma sluzyc... sport, makro, sluby, dzikie weze czy wszystko razem...?!
    Fotografia to sztuka, nie każdy ją rozumie, nie każdy ją zrozumie.
    C50D, C10Dgripp, 2xD70, D300s, D700gripp, SB800, Tamron17-50/2.8, Sigma 24-70/2.8, Samyang 14/3.5, Canon 28-105, Canon 50/1.8, Canon 200/2.8L, Nikkor 80-200/2.8, Nikkor 24-70/2.8, Nikkor 50/1.8, extendery, Karty CF LEXAR SanDisc, SD SanDisc, jakieś siatki Lowepro, kije Manfrotto coś tam jeszcze z Elfo...

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

No to po zapoznaniu się z aparatem mam do was pytanie min. o słoik po ogórkach (kit )czy one tak mają ,że robią nieostre fotki nawet przy 18mm.

1)Dlaczego na programie Av z włączoną lampą błyskową mam krótkie czasy np.1/8 sekundy.

2)Czy da się włączyć siatkę kadrowania.

3)Gdzie mogę zobaczyć fotki robione kitem oczywiście z Canona w pełnej rozdziałce.

A tutaj jest fotka w pełnym rozmiarze,która dla mnie jest nie do zaakceptowania jeżeli chodzi o ostrość,kadr jest przypadkowy.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...71b2c594e435d6

Coś już napisał Awatar zxzx
    Miasto
    Aberdeen

Domyślnie

Coz kit jest ok na poczatek a pozniej wychodzi szydlo z worka aczkolwiek niektorzy maja ostre kity (tak twierdza) A co do siatki kadrowania to w 400d czegos takiego nie ma , w kazdym razie u mnie
    CANUSIA EOS 50d , 400 D // EF17-40 F/4 L // Canon 70-200 F/4 L USM //Canon 60 F/2,8 macro STATYW MANFROTTO // FILTRY HOJA //Speedlite 430 EX ///// grip , etc
    www.wesolowski-photography.co.uk

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Dlaczego na programie Av z włączoną lampą błyskową mam krótkie czasy np.1/8 sekundy.

Bo w trybie AV błysk działa jako zniwelowanie cieni i lekkie doświetlenie pierwszego planu.
    Możesz ustawić w c.fn stał czas 1/200 sek.

2)Czy da się włączyć siatkę kadrowania.
    Nie.
    Pozdrawiam,
    Michał

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paul80 Zobacz posta
    A więc zakupiłem dzisiaj Canona 400d i jednym słowem jestem oczarowany aparatem i jeżeli ktoś się zamartwia o wykonanie, to ja mu mówię aparat jest bardzo solidny:-D :-D :-D :-D :-D :-D,Dziwne jest to ,że jak go oglądałem go za pierwszym razem ,to wydawał mi się zabawką z plastiku ,a za drugim razem zostałem oczarowany mimo, iż trzymałem w rękach Pentaxa i Nikona.
    No i fajnie. Ja też byłem pod wrażeniem 400D, później byłem pod wrażeniem 30d, a ostatnio jak spojrzałem w wizjer w 5D to przez moment miałem "KWG" (kisiel w gaciach)
    Mordo Ty moja !

Początki nałogu
    Miasto
    WROCLOVE

Domyślnie

ryszard_ochódzki to moja pierwsza lustrzanka i nie wydaję mi się ,abym miał tendencję do parcia na wyższe model.No dobra to jeszcze kilka pytań:

1)Dlaczego przy zmianie przesłony z włączoną lampą na czas synchronizacji 200 nie zmienia się czas migawki na dłuższy w celu wyrównania światła.W fujiku miałem tak,że sam ustawiał czas na Aperturze a jak zmieniałem przesłonę to czas mi odpowiednio korygował.Jak mam to zrobić na 400d?.

2)Jakie macie ustawienia w body wyostrzania i ewentualnie kolorków ,aby nie było przegięcia.

Moje spostrzeżenia z testowania kita są takie jak na optycznej ,czyli przesłona na f8 i jest nieźle z ostrością.

Oczywiście za wszystkie wcześniejsze odpowiedzi bardzo dziękuję)))

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

1)Dlaczego przy zmianie przesłony z włączoną lampą na czas synchronizacji 200 nie zmienia się czas migawki na dłuższy w celu wyrównania światła.W fujiku miałem tak,że sam ustawiał czas na Aperturze a jak zmieniałem przesłonę to czas mi odpowiednio korygował.Jak mam to zrobić na 400d?.
    A po co Ci to z lampą. Mylisz światło zastane ze światłem błyskowym. Przecież po to jest lampa, żeby dołożyła brakującego światła, gdy przy ekspozycji na światło zastane czasy są zbyt długie.
    Moja rada (zresztą już niejednokrotnie tu zamieszczana) :
    • tryb "M",
    • czas, taki żeby nie było poruszenia, czyli 1/(1,6*ogniskowa) - w praktyce 1/60 - 1/200,
    • przysłona, taka jaką chcesz mieć głębię ostrości (na jaką Ci pozwala obiektyw),
    • ISO, w zależności od zasięgu lampy i indywidualnych preferencji szumoakceptacji - w praktyce ISO 200-800.
    Resztę zrobi lampa i E-TTL (E-TTL II).

Na Av aparat ustawia ekspozycję na swiatło zastane, a lampa może posłużyć do doświetlenia pierwszego planu, rozproszenia cieni itd.

2)Jakie macie ustawienia w body wyostrzania i ewentualnie kolorków ,aby nie było przegięcia.
    Popróbuj z różnymi i wybierz takie, jakie Ci pasują. Ja tam się na tym nie bardzo znam, bo od początku "RAW only".
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Bierz 400D i zbieraj na szkło 70-200 f/4 l i takie fotki robisz, że aż miło Wiem bo mam. Z kit nie jest żle ale trzeba go zastapić albo stałeczką albo Tamtonem 17-50 f/2.8 i jest nieżle.

Zbieram właśnie na jasne szkło.
    Szczerze mówiąc 400D daje duze możliwości, tylko jeszcze raz powtarzam szkła szkła trzeba kupić dobre jakości.

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów