Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: [Aleph] Poczatki focenia - Prosze o porady

aleph
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Uwagi jak wczesniej. Fotki już zrobione, więc mozna walczyć tylko o kadry. Z uporem maniaka pakujesz wszystko centralnie, a na ostatnim pokazałeś, że potrafisz inaczej. Dlaczego? Bo beton jest centralnie Przy okazji. Do ostatniego pasowałoby dopalenie wbudowaną lampą, tak na -2EV z grubsza.
    No jak to z uporem maniaka? Zdjecie numer 2 chlopca wrzucilem na prawo, dziewczynka z 4ki tez po prawicy sie rozmiescila, ziomek na 6tce siedzi tez po prawicy, dziewczynka na 10tce stoi po lewej, a ten beton jakos mi odpowiada zupelnie nie wiem czemu, ale nie widze tu jego sciecia, ot sprawa wypaczonego gustu. A jesli chodzi o dopalenie z lampy to tak jak pisalem, raz ze nie lubie blyskac, dwa ze jakos mnie sie podabaja czasem takie zdjecia przyciemnione, czy to zle? Wieczorem tak wlasnie widac. Ale nie sprzeczam sie, dzieki za uwagi. Ale co tylko kadry do poprawy, technicznie dobrze jest?

Pozdro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z lampą nie problem, w końcu nie kazdy chce, żeby błysnąć mu w oczy, ale w tym wypadku by pomogła.
    3, 4, 7 8, kadr centralny nieuzasadniony, niecentralny wymuszony, bo talerzyki by nie weszły. 1 to tez wbrew pozorom centralny, dzielisz kadr miedzy dwie głowy równo, mimo, że lewa nic nie wnosi, wystarczy, że jest, a żeby było widac, że jest, to nie musi byc cała, można ja spokojnie przyciąc
    Ostatnio edytowane przez fret ; 19-04-2008 o 18:38

aleph
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzieki fret za uwagi. Postaram sie przygotowac nowe fotki wedlug wskazowek. Wychodzi na to, ze w ogole nie mam pojecia o kompozycji. Moze moglby ktos polecic jakies fajne zrodlo do poczytania na ten temat. Najlepiej z jakimis przykladami. Kompozycja rzecz ogromnie wazna.

Pozdrawiam serdecznie i dzieki za pomoc.

Dopiero zaczyna Awatar wieliczka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam pytanie o używany podczas wyprawy sprzęt. Jakość techniczna zdjęć robi na mnie ogromne wrażenie. Tanie obiektywy (kit, 50) górą?!

Pozdrawiam
    300V, 350D.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wieliczka Zobacz posta
    Mam pytanie o używany podczas wyprawy sprzęt. Jakość techniczna zdjęć robi na mnie ogromne wrażenie. Tanie obiektywy (kit, 50) górą?!

Pozdrawiam
    To się nazywa post-processing. Kiedyś jak większość ludzi jeszcze robiła odbitiki tę czynność wykonywał za nich lab(lub nie wykonywał bo im się nie chciało). Teraz mamy to szczęście(lub dla niektórych nieszczęście), żeby to zrobić samemu wg własnego uznania. Myślę też, że przy takiej wielkości zdjęć nie da się odróżnić kita od chociażby C17-40/f4L.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Aleph, mój hapczang.
    Fakt, kadr, kompozycja, dalej już zamykam usta i wracam na poduszkę.
    C-F-K - forever

aleph
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    Aleph, mój hapczang.
    Fakt, kadr, kompozycja, dalej już zamykam usta i wracam na poduszkę.
    Hej Mellan, witam serdecznie. Moglbys objasnic sens swojej wypowiedzi? A wlasciwie ten hapczang, co to jest?

Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez wieliczka Zobacz posta

Pozdrawiam
    Hej. Dzieki. Fajnie slyszec, ze robi wrazenie. Tak jak Jinks napisal, prawdopodobnie obrobka ma tu wplyw, chociaz nie jest ona jakas taka wielka. Ot Lightroomik, kilka posuniec suwaczkiem i tyle. Ale tak jak widze roznice chociazby miedzy obiektywem KIT a ta 50ka, moge sie spodziewac, ze z lepszym obiektywem wrazenia beda jeszcze intensywniejsze. Ah, gdyby tylko tak sta czlowieka bylo na porzadna elke
    Ostatnio edytowane przez aleph ; 23-04-2008 o 05:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Objaśniam
    Jeśli chodzi o kadr i kompozycję na zdjęciach daje się odczuć pewną przypadkowość, co też moi przedmówcy już wytknęli. Dobrze by było w przyszłości zwrócić większą uwagę na otoczenie tematu zdjęcia, czy nic w kadr nie włazi z boku, jakieś ucięte brody czy co tam.
    Ale w tych fotkach widać serce do fotografii, a każde działanie z sercem jest swego rodzaju medytacją, zajmowałem się tym niegdyś.
    "Hapczang" to buddyjskie pozdrowienie, zapewne częto widoczne również na hinduskiej ulicy (sorry za OTa).
    Tak więc życzliwie pozdrawiam
    C-F-K - forever

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Fakt...np kozie kopyta uciąłeś
    Barwy dla mnie powalające...nie wiem czy to wina aparatu czy samych Indii? łoreva jak dla mnie I klasa

Ja robie analogiem bo taki aparat mam i na taki mnie kiedys bylo stac. Ojej juz tyle razy to pisalam natym forum, ze chyba wszyscy już beda wiedziec
    Kiedy 6 czy 7 lat temu kupowalam aparat to cyfry lustrzane byly kompletnie poza moim zasiegiem cenowym a teraz kosztuja tyle ile moj aparat wtedy....a teraz dodatkowo urabiam teorie do tego i jest to rowniez batem dla mnie by uczyc sie robic zdjec dobrze z glowa a nie przypadkiem Jednak u mnie nie ma tego co u ciebie takjak Mellan napisal....serca Tzn serce u mnie jest ale nie widać go
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Fakt...np kozie kopyta uciąłeś
    Barwy dla mnie powalające...nie wiem czy to wina aparatu czy samych Indii? łoreva jak dla mnie I klasa

Ja robie analogiem bo taki aparat mam i na taki mnie kiedys bylo stac. Ojej juz tyle razy to pisalam natym forum, ze chyba wszyscy już beda wiedziec
    Kiedy 6 czy 7 lat temu kupowalam aparat to cyfry lustrzane byly kompletnie poza moim zasiegiem cenowym a teraz kosztuja tyle ile moj aparat wtedy....a teraz dodatkowo urabiam teorie do tego i jest to rowniez batem dla mnie by uczyc sie robic zdjec dobrze z glowa a nie przypadkiem Jednak u mnie nie ma tego co u ciebie takjak Mellan napisal....serca Tzn serce u mnie jest ale nie widać go
    Tia... skąd jak to kurcze znam

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów