Ja się generlanie podpisuję pod MacGyver'em
Baaaaardzo mi się podobają twoje zdjęcia. Jestem ciekawa kiedy kolorystyką dojdę do tego co cyfra oferuje...ehh.....przede mną testowanie klisz różnorakich...Pozdrawiam![]()
Ja się generlanie podpisuję pod MacGyver'em
Baaaaardzo mi się podobają twoje zdjęcia. Jestem ciekawa kiedy kolorystyką dojdę do tego co cyfra oferuje...ehh.....przede mną testowanie klisz różnorakich...Pozdrawiam![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Na wstępie dzieki za priva
co do nowych fot fajne kadry szczególnie
5czarnobiała
3
2
1 tez ale troszke za ciemna
6 ten facet mi nie pasuje albo nie powinno go byc albo jego głowa tez powinna byc w kadrze a nie sama reka z wiaderkiem
7fajny obrazek i tyle
pozdrawiam
Kadry "nie centralne" są bardziej dynamiczne, więc ciekawsze dla oglądającego. Nie są obowiązkowe
Dla mnie nadal nr1 jest fotka nr3 z poprzedniego wątku.
Te fotki tez są bardzo fajne, zazdroszczę Ci podróży do Indii, ale nie są jakieś wybitne. Jak ktoś napisał - z Indii bardzo łatwo jest przywieść dobry materiał. Nie mniej jednak, uważam, że masz potencjał. Nie skupiaj się na sprzęcie (vide PM) a na zdjęciach. Sprzęt masz OK, z czasem sam dojdziesz do tego, czego potrzebujesz.
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
Jest dobrze.
1. Kolorki w tle trochę przesadzone, ale na twarzy głównej postaci ok. Nie ma rady, nasycać trzeba selektywnie. Jeśli chodzi o kadr, to bym obcinał trochę dołu i prawej strony.
2.Ciasniejszy kadr, od góry tniemy wiadro, z lewej też sporo, ale szczegóły zależą od prawej. Jest tam trochę do wycięcia. Ja bym sie pozbył cieńszej części prawego słupka.
3. SłodkaTrochę za dużo prawej strony, moze jeszcze na dole mozna trochę przyciąć, ale fotka super
![]()
4. Coś mi tutaj nie gra, twarz jakaś płaska. Kompozycyjnie, to bym zrobił kwadrat tnąc prawą stronę.
5. Dobre, tylko troche za dużo z prawej strony, tam sie nic nie dzieje. może jeszcze małe cięcie góry, zeby te trzy światełka wyrzucić.
6. Jako rejestracja chwili fajna, ale trudna do uratowania. Chyba zostaje cięcie brody od góry i od dołu prawie do wiaderka. Jeszcze trochę z lewej i jest ok. Oczy w cieniu, to w końcu wina słonecznej pogody
7. Ciasniejsze kadrowanie, szczególnie z góry i z lewej.
Miło poogladać, wrzucaj więcej![]()
haribol!
indie to swietny temat na zdjecia i dobry reportaz z wyprawy. postaraj sie sprobowac wejsc w blizsze relacje z fotografowanymi. przelamie to bariery i pozwoli na lepsze bardziej naturalne zdjecia. z dziecmi generalnie nie ma tego problemu bo one sa na ogol dosc ufne i chetnie pozuja do zdjec jednak zdjecia indyjskiego babaji bedzie tylko kolejnym zdjeciem indyjskiego babaji tak dlugo jak nie nawiazesz z nim jakiegos kontaktu i nie wyciagniesz z niego czegos wyjatkowego - zdaje sobie sprawe z faktu ze czasem moze byc ciezko, bariera jezyka itd. ale dopoki nie sprobujesz nie bedziesz wiedzial
pozdrawiam
m.
Hej Paenka, dzieki. Ja sie tak do konca nie wyznaje, ale te kolorki to zasluga chyba obrobki bardziej cyfrowej. Pare suwaczkow i efekt zadziwiajacy potrafi byc. A czemu Ty akurat na analog sie decydujesz? Swoja droga to wielki szacunek. Z tego co widzialem kilka razy i co kiedys sie bawilem, i tez co mi doswiadczenie mowi z planow fimowych, to nic kliszy nie przebije. Dobra ciemnia i tak mozna zaczarowac, ze glowa mala. Sztuka jest to znacznie bardziej wymagajaca, ale przynoszaca znacznie ciekawsze i bardziej zywe efekty.
Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Oczywiscie, ze nie sa wybitne. Sam ogladajac kilka zdjec z Indii stwierdzilbym wrecz ze sa sredniawe, no bo ze nijakie to nie. Widzialem jednak majstersztyki tu na forum i to jest kierunek w ktorym podazam.RICARDO: Te fotki tez są bardzo fajne, zazdroszczę Ci podróży do Indii, ale nie są jakieś wybitne. Jak ktoś napisał - z Indii bardzo łatwo jest przywieść dobry materiał.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez aleph ; 18-04-2008 o 14:20 Powód: Automerged Doublepost
Hej. Wielkie dzieki za sugestie, bawilem sie troszke fotka numer 5. Ta czarnobiala. Dzieki, scialem z prawej i gorne lampy i faktycznie zupelna roznica. Postaram sie to wykorzystac. Wkrotce podrzuce kilka nowych prac. Pstryknalem kilka w ciagu minionych dni, jak bede mial chwilke na obrobke wrzucam.
PS. Haribol Maradi, Jay Sri Krsna, Jay Sri Radhe. Ta sugestia z nawiazywaniem kontaktu z Babaji jakiegos bardziej osobistego to troszke chyba nieteges. Nie sadze aby zdjecie na tym zyskalo, moze ja bede mial jakies innego rodzaju odczucia patrzac na te zdjecie, ale niewtajemniczony odbiorca raczej watpie. Pozatym dziennie pstrykne kilka fotek roznym osobom w godzine, gdybym mial sie z kazdym zaprzyjazniac troszke czasu na to by sie zeszlo.
Pozdrawiam
Namaste.
Przygotowalem kilka nowych fotek, podrzucam tak jak obiecalem. Oczywiscie prosze o krytyke jak wczesniej, opinie wskazane, dzieki nim duzo inaczej patrze na zdjecie teraz. No to jedziem z koksem:
1.Druga fotka b&w. Chlopczyk uchwycony w swiatyni Hare Kryszna. (Prosilbym o uwagi jak widzicie konwersje)
2.Chlopak na stacji benzynowej roznosi herbate.
3.A tu pan kierowca rykszy pije sobie herbate.
4.Dziewczynka wyglada przez okienko.
5.Dziewczyna z wioski Pandharpur.
6.Taki zachodni akcent. Moj ziomek w autobusie. Niby nie do konca fota, ale cos mi sie w niej podoba.
7. Nie moglem sie powstrzymac. Ot koza indyjska.
8. Czytanie gazetki po indyjsku
9.Dziewczyna z numeru 4, tutaj rzuca kwiatek na panne mloda
10.Mala mieszkanka vrindavan, zdjecie troszke starsze.
11.Zebrajacy, choc to slowo w tym przypadku jakos nie pasuje.
Okej, to by bylo na tyle. Dziekuje za wszelkie uwagi, rady, zazalenia, pochwaly, itd, itp...
Hare Kryszna.
Ostatnio edytowane przez aleph ; 19-04-2008 o 18:18
Uwagi jak wczesniej. Fotki już zrobione, więc mozna walczyć tylko o kadry. Z uporem maniaka pakujesz wszystko centralnie, a na ostatnim pokazałeś, że potrafisz inaczej. Dlaczego? Bo beton jest centralniePrzy okazji. Do ostatniego pasowałoby dopalenie wbudowaną lampą, tak na -2EV z grubsza.