dziekuje za info, posiadam standardowy canon 18-55mm oraz Tamron AF70-300mm F/4-5.6 tele-macro. Dopiero zaczynam moja przygode z tym sprzetem i chciale poszerzyc asortyment o szeroki kat.
dziekuje za info, posiadam standardowy canon 18-55mm oraz Tamron AF70-300mm F/4-5.6 tele-macro. Dopiero zaczynam moja przygode z tym sprzetem i chciale poszerzyc asortyment o szeroki kat.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Kupiłem kiedyś Soligora 19-35. Powiem tak, do analoga był przepyszny, ale z cyfrą (stosowany jako uniwersalny zoom) mydlił jak "biały jeleń" (takie tanie szare mydło :P) wiec szczególnie nie ma co sie podniecać. Sprzedałem go po 2 miechach, nie polecam... dziś odebrałem 17-40 L z Hong-Kongu w weekend bede go "rozdziewiczał" ale myślę ze w ciemno mogę powiedzieć nie! soligorowi. A co do tamrona, tokiny, itp to myślę że to ta sama konstrukcja co soligor jedynie tylko w niektórych przypadkach modyfikowana...
Poszukałem i znalazłem kilka zdjęć, które robiłem dla kupca mojego Tamrona 19-35.
Robione Canonem 10D (wszystkie dane w EXIF'ie). JPG zapisany z jakością 85% (Capture One 4). Żadnych korekcji w kompie, AWB z aparatu. Z góry przepraszam za paprochy na matrycy - aparat był jeszcze przed wizytą na Żytniej
1. @19mm f3.5
2. @19mm f5.6
3. @19mm f11
4. @35mm f4.5
5. @35mm f5.6
6. @35mm f11
Mam nadzieję, że się komuś przydadzą.
Pozdrawiam.
P.S. Proponuję zmianę tytułu - dodanie jeszcze Tamrona
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Miałem ten obiektyw, używałem go jeszcze z EOSem 50E.
Szkło na początku mnie zachwyciło - 19 mm na małej klatce.
Ale. Pod światło strasznie traciło kontrast i miało straszne bliki.
Potem testowałem z kolegą to szkło na 350d i nie zachwycało rozdzielczością.
Dodatkowo po 1,5 roku użytkowania było rozklekotane, było czuć wyraźne luzy.
Jednak miło wspominam to szkło - sprawiło mi dużo radochy, ale dzisiaj już bym go nie kupił.
Dyskusję o rybim oku do cropa przeniosłem tutaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=10604&page=11
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Ale wątek od początku zszedł na dyskusje ogólnie o 19-35tkach (vide posty #2 - #5 i dalej), więc można go chyba uogólnić
Pozdrawiam
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston