Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
ja używam polara + dwa wypełnione sloty na 16mm, moim zdaniem przekręcenie holdera o 45 stopni nie zmieni na na tyle geometrii żeby był problem (taki jak w cokinie P) - ale nie sprawdzałem - bo nigdy nie miałem problemu z przekręconym lee
zawsze focisz z polowka na sztorc?

niewątpliwie umieszczenie polara w systemie nisi jest bardziej korzystne (polar jest na spodzie)
no wlasnie to nie jest oczywiste. pod wzgledem winietowania na pewno jest to korzystniejsze, jak piszesz. ale przy bardzo szerokim kacie sa problemy. polowki tez polaryzuja i uzywajac mocnej polowki + polara pod nia mozna sie dorobic efektu ciemnego klina na zdjeciu. przy konfiguracji Lee, z polarem przed] polowka, tego efektu nie ma.

po prawdzie, to ten efekt zdarza sie bardzo rzadko, bo trzeba bardzo szerokiego kata i czysciutkiego, niebiesciutkiego nieba

pod względem winietownia niż w lee polar gdzie polar jest na górze, ale lee w końcu dorobiło się polara 105mm "slim" (jest slim w porównaniu z heliopanem ) tym razem jest firmowany przez lee, a nie przez heliopana - zakupiłem zaraz po wyjściu - dla mnie to rozwiązanie bardziej niż wystarczające - więcej jestem zadowolony - twardej winiety nie widzę
(...)

ale pisanie że lee ma problemy z winietowaniem na 24mm jest grubą przesadą
no i prawdopodobnie wlasnie ten nowy polar jest rozwiazaniem dawnych problemow z winietowaniem, ktore bylo bardzo dokuczliwe ze starym...