Pokaż wyniki od 1 do 10 z 162

Wątek: Filtry fotograficzne

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Odp: Filtry fotograficzne

Dzieki za odpowiedz. Na innym forum namawiają mnie na NISI niewiele większym kosztem: 630pln za holder + polaryzator, a potem już po około 600pln za każdy pojedynczy filtr. Co do zestawu to maja podobna opinie - tzn odradzają kupować zestaw jeśli nie wiem do końca czego chce. Chyba macie racje.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez arturmaksymilian Zobacz posta
    Dzieki za odpowiedz. Na innym forum namawiają mnie na NISI niewiele większym kosztem: 630pln za holder + polaryzator, a potem już po około 600pln za każdy pojedynczy filtr. Co do zestawu to maja podobna opinie - tzn odradzają kupować zestaw jeśli nie wiem do końca czego chce. Chyba macie racje.
    wszystko zelezy od potrzeb. Nisi jest nieskonczenie lepsze jesli uzywasz holdera z (ultra)szerokim obiektywem, bo zupelnie nie istnieje problem winietowania.

natomiast Lee sprawdza sie lepiej jesli czesto przekladasz holder miedzy roznymi obiektywami o roznej srednicy filtra. tylko trzeba z jednej strony uwazac na winietowanie w szerokim kacie, z drugiej na filtry innych producentow, dla ktorych holder Lee moze byc zbyt luzny.

osobiscie mam i bardzo polecam Nisi, ale zobacz sobie tez taka opinie i pomysl, czy nie jestes w podobnej sytuacji: http://www.kuczkowski.net/filtry-nisi-tak-czy-nie/
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 02-01-2018 o 09:23
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez arturmaksymilian Zobacz posta
    Nisi ma dobry PR Przypuszczam, że miłość do niego kończy się po pierwszym upadku

Jak chcesz zminimalizować koszty to na ebayu spokojnie kupisz z czasem używki Lee w stanie jak nowe. Najtaniej wychodzą jednak zestawy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    Nisi ma dobry PR Przypuszczam, że miłość do niego kończy się po pierwszym upadku
    ale upadku czego?

ja mam swoj holder od ponad 2 lat. zyje, nic mi w nim nie upada i w zyciu bym nie zamienil na Lee, zeby sie modlic nad tym czy obiektyw juz ma te 24mm i zaciemnione od holdera rogi, czy jeszcze powyzej. albo sprawdzal w LV kazdy kadr czy przypadkiem obrocony pod katem holder nie wchodzi gdzies w rogu. w Nisi ten problem nie istnieje. wiec po kiego diabla mialbym nie polecac Nisi, gdzie w cenie holdera Lee jest caly komplet juz z polarem?

Jak chcesz zminimalizować koszty to na ebayu spokojnie kupisz z czasem używki Lee w stanie jak nowe. Najtaniej wychodzą jednak zestawy
    jak takie dobre, to czemu sprzedaja?

a tak serio... jak ktos ma ma dwa szkla landszaftowe o tej samej srednicy filtra (w Canonie np: 16-35/4 + 24-70/4) to Nisi dziala jak zloto. nakreca sie na sztywno redukcje w pierscien i co najwyzej przeklada calosc.
    malutkie koleczko do obrotu polarem moze byc dla niektorych problemem uzytkowym, bo zgrabialymi palcami ciezko a w rekawiczkach to w ogole. sam ponizej -10C raczej nie foce, a powyzej tej temperatury nie bawie sie w rekawiczki, zwlaszcza jak foce

jak sie ma szkla roznej srednicy to Nisi IMHO sie nie sprawdzi. wtedy trzeba kombinowac z jakims systemem, gdzie jest jeden pierscien miedzy obiektywem a holderem. i wtedy z przyczyn technicznych to jest polar mocowany w holderze (nie w tym pierscieniu adaptera obiektyw-holder) czyli jakies Lee badz Cokin. i cala zabawa z winietowaniem...
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale upadku czego?
    Upadek filtra - siłą rzeczy jak spadnie szklana połówka to po temacie - chyba, że ma się tylko jeden filtr i nic się nie rusza Czasem niewiele trzeba mimo, że się uważa

jak takie dobre, to czemu sprzedaja?
    Kto bogatym zabroni

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Upadek filtra - siłą rzeczy jak spadnie szklana połówka to po temacie - chyba, że ma się tylko jeden filtr i nic się nie rusza Czasem niewiele trzeba mimo, że się uważa
    nie mam porownania z Lee ale holder Nisi wydaje mi sie bardzo ciasny. z filtrow mam 84.5, kilka Hitechow, jeden Lee, jedna Haide. ten Lee chodzi wyjatkowo ciasno, inne filtry siedza bardzo pewnie nawet te ciensze Hitechy.

jesli ten filtr Lee o czyms swiadczy, to spodziewalbym sie ze wlasnie holder Lee ma wiekszy luz i tam moga byc wieksze problemy z wypadaniem. de facto rozne wyznania o wylatujacych filtrach znam wlasnie od uzytkownikow Lee.

Kto bogatym zabroni
    holder Lee mnie nie przekonuje, bo jego cena w stosunku do mozliwosci jest (w moim przypadku) nieadekwatna. wiec z tym "bogatemu" tutaj niejako sie zgodze.

natomiast co do filtrow to mam swoiste watpliwosci. mam cale narecze roznych szarych i ND. Little czy Big Stoppera Lee bym niekupil, bo to farbujace niebiesko gowno, jak nie przymierzajac jakies prywaciarskie dzinsy gestych ND uzywam malo, ale jak cos to moje Haidy daja bardzo mily, umiarkowany cieply zafarb.

natomiast jesli chodzi o polowki, to moje Lee (0.6 Medium) jest bardzo fajnym filtrem. przy czym w swietle dziennym ma bardzo zauwazalny ochladzajacy zafarb (tak zeby kopnac WB z 5000K do 5800K, a to jest bardzo duzo, ekwiwalent dolozenia filtra 81B!) i tutaj odstaje wyraznie od tego co znam z tanich 84.5 (tez lekko ochladzajace, ale bardziej 5000->5200K) czy z Hitechow (tutaj jest wyrazne ocieplanie + lekkie zarozowienie).
    porownanie odmienia sie drastycznie przy zdjeciach o wschodze/zachodzie slonca (zmierzchu/swicie). tutaj Lee produkuje bardzo przyjemne kolory, bez uciazliwego zarozowienia/ochlodzenia. 84.5 robia sie wyraznie zimne a Hitech dosc buraczkowy.

to ma jakies uzasadnienie w transmisji spektrum swiatla, faktem niezmiennym pozostaje to, ze zdjecia wschodow/zachodow robione tym konkretnym filtrem Lee maja wyraznie przyjemniejsze kolory niz moimi innymi polowkami. to jest caly czas zbyt mala probka, zeby cos wiazacego powiedziec, ale o ile wiem Lee jest dosc konsekwentne w kwestii barwnikow. zreszta, na dniach chce dokupic ich 0.9 Medium i 0.6 Hard, to bede mial wieksza probke... spodziewam sie, ze beda mialy podobna charakterystyke barwna a to dla mnie jest dobre uzasadnienie wyzszej ceny tych filtrow niz 84.5 czy Hitecha
    www albo tez flickr

Miasto
    Kraków

jesli ten filtr Lee o czyms swiadczy, to spodziewalbym sie ze wlasnie holder Lee ma wiekszy luz i tam moga byc wieksze problemy z wypadaniem. de facto rozne wyznania o wylatujacych filtrach znam wlasnie od uzytkownikow Lee.
    Chodzi mi o prozę życia - zwykłe wypadnięcie z ręki, nie z holdera - wysunięcie się filtra z holdera jest niemożliwe. Osobiście lubię szybkość zakładania holdera Lee i żonglowania między szkłami; jest teoretycznie niewielka szansa że holder może odpaść ale bez ryzyka nie ma zabawy Mi nigdy nie spadł mimo, że chodzę z założonym nieraz przez dłuższy czas.

natomiast co do filtrów to mam swoiste watpliwosci. mam cale narecze roznych szarych i ND. Little czy Big Stoppera Lee bym niekupil, bo to farbujace niebiesko gowno, jak nie przymierzajac jakies prywaciarskie dzinsy
    Jedni wolą żółty, inni niebieski, każdy filtr daje coś od siebie, Nisi podobno też - tylko mam wrażenie, że brak na sieci niesponsorowanych testów.

Lee ma nową serię ProGlass IRND, która ma podobno lepsze osiągi (cenę też wyższą ).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Chodzi mi o prozę życia - zwykłe wypadnięcie z ręki, nie z holdera - wysunięcie się filtra z holdera jest niemożliwe.
    opowiedz to tym osobom, ktorym popekaly kosztujace 150 EUR filtry po naglym wyjechaniu z holdera...

Osobiście lubię szybkość zakładania holdera Lee i żonglowania między szkłami; jest teoretycznie niewielka szansa że holder może odpaść ale bez ryzyka nie ma zabawy Mi nigdy nie spadł mimo, że chodzę z założonym nieraz przez dłuższy czas.
    no w Nisi mechanizm blokujacy uchwyt na pierscieniu jest dokladnie taki sam jak w Lee, wiec nie wiem czemu mialoby to byc bardziej podatne na upadanie...

Jedni wolą żółty, inni niebieski, każdy filtr daje coś od siebie, Nisi podobno też - tylko mam wrażenie, że brak na sieci niesponsorowanych testów.
    cos w tym jest, zgadzam sie.

chociaz nie oszukujmy sie, ze z Lee jest rozowo. gdziekolwiek nie zapytasz o gesty filtr ND to i tak przeczytasz bezkrytyczne peany na temat BigStoppera i bicie w piersi, ze "lekkie, latwe do odczyszczenia zafarby"... no... http://www.achim-sieger.de/wp-conten...iew-AutoWB.jpg

osobiscie nie mam doswiadczenia z filtrami Nisi, wiec sie nie wypowiem. mam tylko holder, dla mnie jest rewelacja.

Lee ma nową serię ProGlass IRND, która ma podobno lepsze osiągi (cenę też wyższą ).
    LEE Filters - ProGlass IRND Camera Filters

wyglada to duzo lepiej. i przynajmniej pokazuja uczciwie jak zafarb wyglada, zamiast bic piane o neutralnosci. tylko ta cena...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 02-01-2018 o 14:32
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów