Pokaż wyniki od 1 do 10 z 162

Wątek: Filtry fotograficzne

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Filtry fotograficzne

Cytat Zamieszczone przez Darth Aras Zobacz posta
    wg mnie są sytuacje w których filtr się może przydać, szczególnie w ekstremalnych warunkach (może przykład banalny, ale robiąc zdjęcia dzieciom znajomej, zaraz po kupnie aparatu, dostałem w obiektyw z procy ;-P - to był tylko kit co prawda, miał też nałożony filtr, który się zarysował i go uratował - co by było gdyby tam było coś droższego ;-P)
    ja mam kondomy na wszystkich obiektywach. z przyzwyczajenia ale tez i dla bezpieczenstwa - nieraz glaskalem filtry dlugie namietne wieczory po calodniowym lazeniu w pyle (np. Grecja) i ciesze sie, ze to nie byly przednie soczewki. zdarza mi sie rowniez focic w deszczu czy sniegu, kiedy to przeczyszczenie filterka jest latwiejsze i szybsze niz soczewki obiektywu.

a o malych pasozytach i ich mackach lub zewnetrznym uzbrojeniu to nawet nie wspominam...

Cytat Zamieszczone przez Darth Aras Zobacz posta
    są też sytuacje, gdy filtr będzie przeszkadzał (gdy światło jest najważniejsze)
    swiatlosila? filtr neutralny przepuszcza 99% swiatla. w ktorym momencie to robi jakas roznice?

filtr jest sens zdejmowac przy zdjeciach pod swiatlo, tu sie zgodze. chociaz tez bym sie nie rozpedzal z panikowaniem, bo jak szklo sobie daje rade (np 17-40) to dobry filtr wiele nie zepsuje - nie tyle, zeby z tego powodu spinac posladki. a jak obiektyw ssie (np. 70-200/4 nonIS, 24-105, czy szerokokatne Tokiny), to wypominanie filtrowi psucia zdjec uwazam za nietakt...
    New Tokina 12-24 f4 | Flickr - Photo Sharing!
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 25-02-2013 o 10:14
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów