Do przyciemnienia ekspozycji aby mozna bylo uzyc malych wartosci przyslon gdy chcemy fotografowac na zadanym czasie migawki.
Do przyciemnienia ekspozycji aby mozna bylo uzyc malych wartosci przyslon gdy chcemy fotografowac na zadanym czasie migawki.
Witam,
czy ktoś testował filtry Haida ? Interesuje mnie jak sprawuje się filtr polaryzacyjny. Jedyny test jaki znalazłem to test filtra IR http://greggalang.multiply.com/journ...R_Filter_Test_
Osobiście mam w domu ND3.0
witam,
posiadam canona 350d oraz obiektyw 50mm f/1.8 II. chciałabym zakupić filtr,myślałam o uv firmy hoya. zależny mi na poprawie kontrastu,kolorów w fotografii portretowej. czy możecie mi coś doradzić? chętnie przyjmę także nowe propozycję![]()
Zadaj sobie pytanie: po co Ci filtr UV na ten obiektyw?
Soczewka przednia jest schowana głęboko, uszkodzić jej nie uszkodzisz to raz.
A dwa to: z moich obserwacji wynika, że im dalej od przedniej soczewki zakręcany filtr tym łatwiej popsuć nim obraz. Zasada ta doskonale się sprawdza akurat w przypadku 50-ki na którą chcesz filtr nakręcić.
No chyba że chcesz mieć takie szkiełko z przodu dla 'lansu'...![]()
racja. zauważyłam popsucie obrazu,kiedy przykładałam do szkła filtr o większej średnicy..
nie chodzi mi o 'lans',bynajmniej. zależy mi na poprawie kontrastu,kolorów. to co mogę zrobić w takim razie,aby to osiągnąć?
filtr UV nie poprawia kontrastu ani kolorów - przynajmniej na wysokości do 2 tys. metrów
może spróbuj filtr polaryzacyjny? można powiedzieć, że generalnie poprawia kolory
chciałabym zainwestować w coś odłożone pieniądzea więc polar nie będzie wywoływał zamgleń przy 50-ce?
Wybierając się w Tatry który zestaw wybralibyście?
1. Hitech 0.9 soft
2. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Blue soft
3. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Tobac soft
4. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Blue soft + Hitech Grad Tobac soft
5. Hitech 0.6 soft + Hitech 0.9 soft + Hitech 1.2 soft
biorąc pod uwagę to zdjęcie
oraz fakt, że w górach fotografuję główne 50/1.8 na cropie z bardzo małą soczewką 52mm...Proszę o porady![]()
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
mi się w ogóle nie podobają kolorowe połówki
a biorąc pod uwagę fotografowanie 50mm (ważniejsze jest pole widzenia niż soczewka msz), to brałbym 0,9... hard