Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 162

Wątek: Filtry fotograficzne

Mieszany widok

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Do przyciemnienia ekspozycji aby mozna bylo uzyc malych wartosci przyslon gdy chcemy fotografowac na zadanym czasie migawki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam,
    czy ktoś testował filtry Haida ? Interesuje mnie jak sprawuje się filtr polaryzacyjny. Jedyny test jaki znalazłem to test filtra IR http://greggalang.multiply.com/journ...R_Filter_Test_
    Osobiście mam w domu ND3.0

Domyślnie

witam,
    posiadam canona 350d oraz obiektyw 50mm f/1.8 II. chciałabym zakupić filtr,myślałam o uv firmy hoya. zależny mi na poprawie kontrastu,kolorów w fotografii portretowej. czy możecie mi coś doradzić? chętnie przyjmę także nowe propozycję

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brightside Zobacz posta
    witam,
    posiadam canona 350d oraz obiektyw 50mm f/1.8 II. chciałabym zakupić filtr,myślałam o uv firmy hoya. zależny mi na poprawie kontrastu,kolorów w fotografii portretowej. czy możecie mi coś doradzić? chętnie przyjmę także nowe propozycję
    Zadaj sobie pytanie: po co Ci filtr UV na ten obiektyw?
    Soczewka przednia jest schowana głęboko, uszkodzić jej nie uszkodzisz to raz.
    A dwa to: z moich obserwacji wynika, że im dalej od przedniej soczewki zakręcany filtr tym łatwiej popsuć nim obraz. Zasada ta doskonale się sprawdza akurat w przypadku 50-ki na którą chcesz filtr nakręcić.
    No chyba że chcesz mieć takie szkiełko z przodu dla 'lansu'...

Domyślnie

racja. zauważyłam popsucie obrazu,kiedy przykładałam do szkła filtr o większej średnicy..
    nie chodzi mi o 'lans',bynajmniej. zależy mi na poprawie kontrastu,kolorów. to co mogę zrobić w takim razie,aby to osiągnąć?

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brightside Zobacz posta
    racja. zauważyłam popsucie obrazu,kiedy przykładałam do szkła filtr o większej średnicy..
    nie chodzi mi o 'lans',bynajmniej. zależy mi na poprawie kontrastu,kolorów. to co mogę zrobić w takim razie,aby to osiągnąć?
    Unikaj silnego bocznego światła, już chyba lepiej nakręcić dodatkową osłonę przeciwsłoneczną niż filtr w tym przypadku.
    Żaden filtr nie poprawi obrazu, najwyżej zmniejszy kontrast lokalny (filtr polaryzacyjny) aby wyrównać naświetlenie klatki i zlikwidować odblaski.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

filtr UV nie poprawia kontrastu ani kolorów - przynajmniej na wysokości do 2 tys. metrów
    może spróbuj filtr polaryzacyjny? można powiedzieć, że generalnie poprawia kolory
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

chciałabym zainwestować w coś odłożone pieniądze a więc polar nie będzie wywoływał zamgleń przy 50-ce?

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wybierając się w Tatry który zestaw wybralibyście?
    1. Hitech 0.9 soft
    2. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Blue soft
    3. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Tobac soft
    4. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Blue soft + Hitech Grad Tobac soft
    5. Hitech 0.6 soft + Hitech 0.9 soft + Hitech 1.2 soft

biorąc pod uwagę to zdjęcie

oraz fakt, że w górach fotografuję główne 50/1.8 na cropie z bardzo małą soczewką 52mm...Proszę o porady
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mi się w ogóle nie podobają kolorowe połówki
    a biorąc pod uwagę fotografowanie 50mm (ważniejsze jest pole widzenia niż soczewka msz), to brałbym 0,9... hard
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów