helios+pierścienie
helios+pierścienie
30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!
wołna 9 / industar 61 LZ bez pierścieni (ew z małym lub średnim)
Jupiter 9 ewentualnie 135 + miech u mnie to działalo dośc sprawnie.
Ja używam zestawu: mieszek Pentacon + CZJ Pancolar 1.8/50, względnie CZJ Tessar 2.8/50 + pierścień odwrotnego mocowania. A jak uda mi się wreszcie dokupić mocowanie bagnetowe to postaram się zronić coś na wzór tego.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 16-04-2008 o 16:53
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Pancolar 1,8/50 + pierścienie, mam, polecam, super jakość za małą kase.
odgrzeję sprawę, mam 5d mark2, makro raczej sporadycznie będę się bawił, a potrzeba mi zrobić parę zdjęć biżuterii (również detalu), więc myślę nad jakimś doraźnym/tanim rozwiązaniem, mam redukcję na m42 z potwierdzeniem ale nie wiem co dalej, mam również heliosa 1.8 i jupitera 135, czy ktoś podpowie jak z moją puchą zrobić makro albo choćby trochę zbliżyć się do obiektu?
Z systemowych mam 1.4/50 i 1.8/85 i nie dają rady w tym temacie...
Kup najtańsze pierścienie pośrednie do EOS (wydatek 30-40PLN). Zakładasz pierścienie->redukcję->coś M42. Ostrzysz (nie będzie to zbyt wygodne bo ostrość łapiesz bujając się z aparatem). Przed zrobieniem zdjęcia domykasz przysłonę i pstryk.odgrzeję sprawę, mam 5d mark2, makro raczej sporadycznie będę się bawił, a potrzeba mi zrobić parę zdjęć biżuterii (również detalu), więc myślę nad jakimś doraźnym/tanim rozwiązaniem, mam redukcję na m42 z potwierdzeniem ale nie wiem co dalej, mam również heliosa 1.8 i jupitera 135, czy ktoś podpowie jak z moją puchą zrobić makro albo choćby trochę zbliżyć się do obiektu?
Z systemowych mam 1.4/50 i 1.8/85 i nie dają rady w tym temacie...
Ewentualnie zakładasz któreś szkło systemowe ustawiasz przysłonę 16 lub wyżej, wciskasz przycisk podglądu głębi ostrości i terzymając przycisk odkręcasz obiektyw. (pozostanie domknięty do zadanej przysłony. Następnie na body zakładasz pierścienie i obiektyw. Ostrzysz na LV (metodą bujaną) w wizjerze nic widać nie będzie, za mocno domknięta przysłona.
Dzięki za szybką odpowiedź, zastanawiam się jaka będzie głębia w takim zestawie, biżuteria którą mam robić to naszyjniki więc przynajmniej te kilka cm by się przydało... dzisiaj wypróbuję wołnę z moją 5d (pożyczoną) i zobaczymy co się z tym da zrobić, jak nie to zostaną pierścienie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
niezręcznie wyszło a nie wiem jak edytować, oczywiście wołna pożyczona, 5d na szczęście moja własna :-D
Ostatnio edytowane przez wrednick ; 21-02-2011 o 14:13 Powód: Automerged Doublepost