Cichy podal na poczatku iz bedzie wynik za 24h - watek rozpoczal o 17.17 wiec juz niedlugo bedzie te 24h :-)
I wygrana do kogos pojedzie :-)
Cichy podal na poczatku iz bedzie wynik za 24h - watek rozpoczal o 17.17 wiec juz niedlugo bedzie te 24h :-)
I wygrana do kogos pojedzie :-)
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
to jeszcze ja:
1. T,C
2. T,C
3. T,C
4. T,C
5. T,C
6. T,C
7. T,C
8. T,C
pozdrawiam
Witam, jako, że zaraz jadę się zrelaksować po kilku dziennych i nocnych wojażach na forum, skracam o chwil parę czas na udzielanie odpowiedzi i wrzucam rozwiązanie.
Myślałem, że będzie łatwiej, skoro wszyscy pisali, że bokeh brzydki , ostry, rozdwojony...
Ale jak się okazuje nie było łatwo.
1. Można było poznać po rozdwojonej gałązce na dolnym zdjęciu, góra kadru 1/3 długości od lewej strony.
2. Ta sama gałążka, lekko się rozdwoiła na górnym.
3. Tu było ciężko, choć jest minimalna różnica w bokehu prześwitującego nieba, z tamrona jest troszeńkę ostrzejszy.
4. Tu na zdjęciu z Tamrona lewa "gałązka" ma rozdwojone końcówki.
5. Na zdjęciu z Tamrona "kółeczka" na prześwitującym niebie ostrzejsze jak w Lce. Jak na zdjęicu z autem.
6. Tutaj w bokehu Tamrona widać jakby "igiełki" (np. lewy dolny róg kadru).
7. Tu chyba najtrudniej. trzeba było strzelać
8. Tutaj Tamron "zmiażdżył" Canona. O ile w większości scen ostrość była porównywalna, o tyle w zdjęciach o dużym kontraście pod światło (drzewa, gałązki, wieża rtv) Canon zaczyna mydlić. Zarówno wersja IS jak bez IS. Czemu - nie wiem. Może ktoś znajdzie wyjaśnienie. mam jeszcze kilka innych kadrów na poparcie tej tezy. Poza tym sami możecie ocenić, jak Tamron trzyma ostrość w rogu kadru, i to na pełnej klatce !
No i wyniki:
The winner is: WOJKIJ ! Trafił 7/8 . Reszta mizernie, byli tacy, co trafili po 1 razie, a i byli tacy co po 6.
Wojkij - prześlij mi adres na PM. Wysyłam paczkę z torbą foto, mini statywem i paroma gadżetami od Tamrona.
Dzięki za fajną zabawę !
O obiektywach wiem prawie wszystko
było blisko, 6 trafień![]()
350D
Heh, nie zdążyłem, a akurat wszedłem żeby wytypować...
Z zabawy wynika, że same obrazy są bardzo podobne.
Możnaby jeszcze przeprowadzić statystykę która by przedstawiała ile było trafionych i ile spudłowanych na poszczególnych zdjęciach.
system EOS
No i proszęSzkieł na oczy nie widziałem, a trafiłem 5/8. Morał z bajki prosty: i tak zbieram na 70-200/4 L USM bo lżejszy i mniejszy
W Tamronie przydatna dla mnie cecha to makro. Niestety przypuszczam, że AF Tamrona canonowskiemu USM nie podskoczy i nie chodzi mi tu o prędkość, bo to dla mnie nie ma znaczenia, a o % trafień. Szkoda tylko, że różnica w szkłach Canona z IS i bez IS jest tak duża. Dla mnie IS to ważna rzecz, bo mi łapki latają.
Można by zrobić wykres kto ile trafił, a następnie sprawdzić u tych co nic nie trafili ilość wygenerowanych postów wychwalających bokeh![]()
![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez remol71 ; 16-04-2008 o 18:04 Powód: Automerged Doublepost
Może więc warto pomyśleć o kupnie Tamrona z IS, czyli z takim bagnetem, w którym IS jest w korpusie... Ja właśnie takiego Tamrona zamierzam kupić do Sony. Dzięki Cichy za fajne i ciekawe zaprezentowanie możliwości tego szkła.
To nie live view :P Jak działa to działa a czy to stabilizacja parkinsona czy kontinuum czasoprzestrzenngo to wszystko jedno;p
Pierwszy raz w zyciu cos wygralem, dzieki wielkie : ).
Szkoda tylko ze "Renia239" nie brala udzialu, wnioski mogly by byc ciekawe:P