Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 148

Wątek: Tamron 70-200 2.8 vs Canon 70-200 2.8 Quiz + porównanie

Uzależniony

Domyślnie

Cichy podal na poczatku iz bedzie wynik za 24h - watek rozpoczal o 17.17 wiec juz niedlugo bedzie te 24h :-)
    I wygrana do kogos pojedzie :-)
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to jeszcze ja:
    1. T,C
    2. T,C
    3. T,C
    4. T,C
    5. T,C
    6. T,C
    7. T,C
    8. T,C

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Rozwiązanie :-)

Witam, jako, że zaraz jadę się zrelaksować po kilku dziennych i nocnych wojażach na forum, skracam o chwil parę czas na udzielanie odpowiedzi i wrzucam rozwiązanie.

Myślałem, że będzie łatwiej, skoro wszyscy pisali, że bokeh brzydki , ostry, rozdwojony...

Ale jak się okazuje nie było łatwo.

1. Można było poznać po rozdwojonej gałązce na dolnym zdjęciu, góra kadru 1/3 długości od lewej strony.

2. Ta sama gałążka, lekko się rozdwoiła na górnym.

3. Tu było ciężko, choć jest minimalna różnica w bokehu prześwitującego nieba, z tamrona jest troszeńkę ostrzejszy.

4. Tu na zdjęciu z Tamrona lewa "gałązka" ma rozdwojone końcówki.

5. Na zdjęciu z Tamrona "kółeczka" na prześwitującym niebie ostrzejsze jak w Lce. Jak na zdjęicu z autem.

6. Tutaj w bokehu Tamrona widać jakby "igiełki" (np. lewy dolny róg kadru).

7. Tu chyba najtrudniej. trzeba było strzelać

8. Tutaj Tamron "zmiażdżył" Canona. O ile w większości scen ostrość była porównywalna, o tyle w zdjęciach o dużym kontraście pod światło (drzewa, gałązki, wieża rtv) Canon zaczyna mydlić. Zarówno wersja IS jak bez IS. Czemu - nie wiem. Może ktoś znajdzie wyjaśnienie. mam jeszcze kilka innych kadrów na poparcie tej tezy. Poza tym sami możecie ocenić, jak Tamron trzyma ostrość w rogu kadru, i to na pełnej klatce !

No i wyniki:

The winner is: WOJKIJ ! Trafił 7/8 . Reszta mizernie, byli tacy, co trafili po 1 razie, a i byli tacy co po 6.

Wojkij - prześlij mi adres na PM. Wysyłam paczkę z torbą foto, mini statywem i paroma gadżetami od Tamrona.

Dzięki za fajną zabawę !
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

było blisko, 6 trafień
    350D

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Heh, nie zdążyłem, a akurat wszedłem żeby wytypować...

Z zabawy wynika, że same obrazy są bardzo podobne.
    Możnaby jeszcze przeprowadzić statystykę która by przedstawiała ile było trafionych i ile spudłowanych na poszczególnych zdjęciach.
    system EOS

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

No i proszę Szkieł na oczy nie widziałem, a trafiłem 5/8. Morał z bajki prosty: i tak zbieram na 70-200/4 L USM bo lżejszy i mniejszy W Tamronie przydatna dla mnie cecha to makro. Niestety przypuszczam, że AF Tamrona canonowskiemu USM nie podskoczy i nie chodzi mi tu o prędkość, bo to dla mnie nie ma znaczenia, a o % trafień. Szkoda tylko, że różnica w szkłach Canona z IS i bez IS jest tak duża. Dla mnie IS to ważna rzecz, bo mi łapki latają.

Cytat Zamieszczone przez chavez Zobacz posta
    Heh, nie zdążyłem, a akurat wszedłem żeby wytypować...

Z zabawy wynika, że same obrazy są bardzo podobne.
    Możnaby jeszcze przeprowadzić statystykę która by przedstawiała ile było trafionych i ile spudłowanych na poszczególnych zdjęciach.
    Można by zrobić wykres kto ile trafił, a następnie sprawdzić u tych co nic nie trafili ilość wygenerowanych postów wychwalających bokeh
    Ostatnio edytowane przez remol71 ; 16-04-2008 o 18:04 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Może więc warto pomyśleć o kupnie Tamrona z IS, czyli z takim bagnetem, w którym IS jest w korpusie... Ja właśnie takiego Tamrona zamierzam kupić do Sony. Dzięki Cichy za fajne i ciekawe zaprezentowanie możliwości tego szkła.

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez terenowiec Zobacz posta
    Może więc warto pomyśleć o kupnie Tamrona z IS, czyli z takim bagnetem, w którym IS jest w korpusie... Ja właśnie takiego Tamrona zamierzam kupić do Sony. Dzięki Cichy za fajne i ciekawe zaprezentowanie możliwości tego szkła.
    Jakoś stabilizacja matrycy mnie nie przekonuje. W wizjerze nie widać czy to działa, czy nie. Przy stabilizacji IS w obiektywie widać w wizjerze jak obraz sie kleji.

Początki nałogu

Domyślnie

To nie live view :P Jak działa to działa a czy to stabilizacja parkinsona czy kontinuum czasoprzestrzenngo to wszystko jedno;p

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Pierwszy raz w zyciu cos wygralem, dzieki wielkie : ).

Szkoda tylko ze "Renia239" nie brala udzialu, wnioski mogly by byc ciekawe:P

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów