Witaj. Nie bierz sobie do serca moich ocen bo ja tez co dopiero zaczynam i w ogole sie nie znam, ale napisze bo co...
1 i 2 jakos mi nie leza, bez wyrazu, za to bardzo podoba mi sie ostrosc zdjecia, i przejrzystosc. Jaki obiektyw?
Trojeczka mi podchodzi z lekka kompozycyjnie i ma troszke tego czegos co mnie zainteresowalo, za to stwierdzilbym ze jakby troszke za jasne.
Ot takie komentarze. Pozdrawiam.
pomijajac Twoje zdjecia - to Twoj nick jest taki sam jak jednego z najlepszych "portrecistow" w tym kraju - Leszka Kowalskiego :-)
5dmk2, 85 1.2L, 35 1.4L, 17-40 4.0L, Hasselblad 503cw, mamiya rz67, sekonic, f90x
doyoufeelfree? - www.bagnino.deviantart.com
Mi też trojeczka bardziej podchodzi od reszty w jedynce i dwojce mi nie pasuje prawy górny róg i wysokie czoło modelki w tym miejscu
3-ka jest bardzo fajna.
40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R
Pierwsze najmniej ciekawe, ale jedyne z dobrze ustawioną ostrością. Modelka super, ale ma raczej wysokie czoło, więc focenie je od góry nie jest łatwe. Z takiej perspektywy jak 1. i 2. najfajniej wychodzą dziewczyny z dużymi oczami, czoło nie gra wtedy takiej roli, nadmiar mozna obciąc3. ok, szkoda tylko, że to bardziej zdjęcie prawej dłoni, niz portret.
Bałem się tu wchodzić... bo przez ostatni miesiąc czy dwa tego typu wątków "Portret/próby portretu" itp pojawiało się sporo ale niestety na takim sobie poziomie.
W Twoim przypadku tylko pogratulować bo ładne, udane zdjęcia, atrakcyjna modelka, pomysły - prawie wszystko cieszy oczy
A teraz co do tego "prawie" :
Wszystkie -zdjąłbym modelce kolczyki przed zdjęciami.
1 - ciachnąłbym bardziej u góry, troszkę wygładził skórę i pod oczami
2 - nie jestem przekonany do tego kadru. Guzik w lewym dolnym mocnym punkcie najpierw przyciąga uwagę, dopiero potem jej oczy
3 - odrobinę w lewo obrót twarzy modelki, odrobinę mniej dołu
sorry za to co powiem, ale zbluźnię :...
pozwolę sobie nie zgodzić się z Vitezem...pierwsze cztery zdjęcia są tak pozbawione "ludzkich" cech, że ciężko na nie patrzeć...ostre do granic możliwości, tak jakby był to kolejny test na ostrość szkła, za to tak wyprane z jakiegokolwiek klimatu...sorry za porównanie...automat fotografuje pięknego robota...oczy sie błyszczą, ręka w odpowiednim miejscu, guzik...co tam guzik...i nie czepiałbym sie wysokiego czoła modeli kiedy wszystko wyprane z emocji. Zaiste, zdjęcia ładne...technicznie, modelka ładna jak laleczka...a pomysły?...pomysły powielone po raz n-ty, nic własnego. Wygładzanie skóry pod oczami ( po co?...taka jest więc niech chociaz ten kawałek przypomina człowieka), czy inne zabiegi typu 5 stopni w lewo albo 3 stopnie w prawo nic nie dadzą jeśli nie ma w tym zdjęciu nic "człowieczego". Na kazdym zdjęciu ten sam uśmiech jak przyklejony i niestety nie ma on nic w sobie z usmiechu Mona Lisy...ot taki sobie grymasik...bo kazali sie usmiechnąć. Zdjęcia 5 i 6 z jakiegos powodu bardziej mi sie podobają...może dlatego ze na jednym zdjeciu modelka sie usmiecha a na drugim nie.
No...i to na tyle![]()
galeria: http://adso.digart.pl/digarty/