CZemu w takim razie nie mogę dojść do ładu z ostrością w różnych warunkach oświetleniowych i przy różnych ustawieniach???
Tzn. nie widzę większej różnicy od tego co oferował A80, a G6 kosztuje drugie tyle.
Może ja coś źle robię?
CZemu w takim razie nie mogę dojść do ładu z ostrością w różnych warunkach oświetleniowych i przy różnych ustawieniach???
Tzn. nie widzę większej różnicy od tego co oferował A80, a G6 kosztuje drugie tyle.
Może ja coś źle robię?
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
MozeZamieszczone przez JurekGR
.
Najwazniejszy blad - za duzo wymagasz...
Na przyklad - ogladasz zdjecia w 100% powiekszeniu, zamiast porownywac np odbitki 13x18 .
W kiepskim oswietleniu - nie zauwazysz roznicy, dopiero 300D + 50 1.8 na f 2.8 na iso400/800 daloby zauwazalna roznice... ale to nie kompakt.
W dobrym oswietleniu - glebie ostrosci mozesz miec taka ze tez nie zauwazasz roznicy (przyslone rzedu 5.6-8 na obu kompaktach i na zdjeciu wszystko w glebi ostrosci wiec nigdzie wyraznej ostrosci).
W gorszym oswietleniu i/lub wiekszym zoomie - mozesz miec poruszone zdjecia i/lub zaszumione - a szum mocno psuje ostrosc, a w obu aparatach jest porownywalny.
Tak wiec jesli naprawde stawiasz na ostrosc to... co najmniej 300D + 50 1.8 @ 2.8 (+unsharp mask w PS rzedu 50% /0.3/0 na gotowej fotce)... ale potem chcialoby sie zooma zamiast stalki, i szeroki kat, i tele.. a wszystko wg wysokich wymagan co do ostrosci - wiec witamy 17-40 4L i 70-200 4L na pokladzie... i juz kolejne 6 tys do wydania na te dwa szkla... a jeszcze statywy, filtry, torby, baterie, karty, databanki... pomysl nad tym - czy na pewno chcesz az tak wymagac ostrosci? 8)
Vitez --> Ja do szybkości AF w G6 nic nie mam, dla mnie jest ona ok, ale czytałem że u niektórych konkurencyjnych modeli bywa do 50 % szybciej (np Sony DSC-V3). Niemniej jednak jak pisałem G6 to Nr 1 na mojej liście![]()
Ostatnio edytowane przez LFB ; 20-05-2005 o 09:46
Jeśli czytasz uważnie to forum to mniej więcej powinieneś wiedzieś "kogo czytać". Z własnego doświadczenia radzę Ci trzymaj się tego, co widzisz, czujesz (w odniesieniu do obsługi aparatu) i nie słuchaj "fałszywych proroków" ;-)Zamieszczone przez JurekGR
Nie możesz dość do ładu bo to jest kompakt. Różnica działania AF pomiędzy lustrem a kompaktem jest na tyle znacząca, że jest jak piszesz. W trudnych warunkach nie ostrzy i Ax i G3 (to miałem) i Ixus (mam). W trudnych warunkach nie ostrzy również sam 20D + 24-70L f/2.8. Trzeba podpiąć lampkę ze wspomaganiem AF. Choć uczciwie piszę, że to już była ciemność cholerna. Ale to już OT...
I tego się trzymaj!Zamieszczone przez JurekGR
Albo sprawdź czy oby na pewno wszystko robisz ok ;DZamieszczone przez gietrzy
- czy czasy ekspozycji masz odpowiednie do długości ogniskowej?
- czy wiesz na co aparat usawia ostrość w danym momencie?
- czy masz czysty obiektyw?
Jeśli tak to ucz się dalej robić zdjęcia i poznawaj swój aparat a już niebawem zaczniesz widzieć różnicę w stosunku do A80 :P
Główna róznica nie polega na lepszym obiektywie czy większej rozdzielczości. To jest zauważalne ale nie najważniejsze. Róznica polega na tym że nie trzeba za każdym razem wchodzić do menu jeśli chce się przestawić coś poza trybem pracy lampy błyskowej, na możliwości dołączenia zewnętrznej lampy, na większym LCD na obecności trybu RAW itd.. Ale żeby to dostrzec i zacząć doceniać trzeba mieć już trochę wprawy w robieniu zdjęć i mieć nie jedną książkę obcykaną![]()
Ostatnio edytowane przez LFB ; 20-05-2005 o 10:55
Wielkie dzięki za rady!
Będę dalej próbował, mam nadzieję, że wreszcie uporam sie z nim.
Pozdrawiam,
Jurek.
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
Dodaj jeszcze DUŻĄ KASĘ na dobre obiektywyZamieszczone przez snow
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Jako stary handlowiec powiem Ci, że specyfikacja sprzętu to coś w co nie koniecznie musisz wierzyć ale swoje własne odczucie napewno tak. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem Canona i serii G. G5 nadal używam, choć zdecydowanie rzadziej bo przesiadłem się na lustro. Mam w firmie również innego kompakciki jak Nikon Coolpix czy Olympus C725. Dla mnie Sony nie jest realnym producentem ponieważ na cyfrę wszedł w ostatnim czasie i nie ma tradycji. Co innego Canon, Nikon, Olympus czy Pentax no i jeszcze Konica-Minolta. Zalew sprzętu jest tak duży, że jestem pełen uznanania dla Ciebie z tytułu pracy przeglądowej, którą wykonałeś. Sporo producentów kusi gadżetami i nowinkami tak jak Panasonic (nie lubię tej firmy) czy Kodak. Jednak zawsze bardzo ważnym argumentem jest doświadczenie producenta w rozwoju technologii a tej niektórym firmom trudno odmówić a innym nie (zaleciało Matrixem).Zamieszczone przez LFB
Powodzenia z G6![]()
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Gwoli ścisłości:Zamieszczone przez LFB
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=49728575
Na zdjęciu stopka jest![]()
Ostatnio edytowane przez osasa ; 22-05-2005 o 18:20
Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:
osasa --> jak najbardziej jest, tylko że uniwersalna a nie dedykowana co wydaje mi się wpływa mocno na funkcjonalność zamocowanej lampy ( It's a non-dedicated shoe, so you can use any flash that conforms to ISO 10330 - trigger voltage of under 24 volts)
Dla porównania tak wygląda stopka G6 http://www.dpreview.com/reviews/Cano...es/hotshoe.jpg a tak wygląda stopka FZ20 http://www.dpreview.com/reviews/Pana...otshoe-001.jpg
O bardziej precyzyjne opisanie różnic pomiędzy uniwersalną stopką a dedykowaną prosił bym profesjonalistów :-)