Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: G6 vs EOS 300D

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Arrow G6 vs EOS 300D

Panowie mam pytanie. Mam aktualnie G6 i jest ok ale zastanawiam się nad tym czy rozsądna byłaby zamiana go na EOS 300D?
    Cena przynajmniej na Allegro jest przawie taka sam, a ztego co wiem 300D ma dużo szybszy AF i bądź co bądź to kustro.
    Co sądzicie???
    Pozdrawiam,
    Jurek.
    Nex :cool:

Pozdrawiam,
    Jurek.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JurekGR
    Mam aktualnie G6 i jest ok ale zastanawiam się nad tym czy rozsądna byłaby zamiana go na EOS 300D?
    Cena przynajmniej na Allegro jest przawie taka sam, a ztego co wiem 300D ma dużo szybszy AF i bądź co bądź to kustro.

1. Mowisz ze jest OK
    2. Piszesz o duzo szybszym AF i "bo to lustro" .

No to zdecyduj sie kolego czy na pewno jest OK czy tez jednak potrzebne ci lustro i szybszy AF.
    My za ciebie nie stwierdzimy czy "jest OK" .
    Przypomne ci tylko najwazniejsze wady i zalety lustrzanek...

Wady:
    - duze i ciezkie
    - trzeba wymieniac obiektywy

Zalety:
    - duze i ciezkie
    - mozna wymieniac obiektywy

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Wady:
    - trzeba wymieniac obiektywy
    Zapomniałeś dodać że trzeba mieć kase na te obiektywy o czym się jakoś zapomina przy kupnie lustra ;-)
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Zapomniałeś dodać że trzeba mieć kase na te obiektywy o czym się jakoś zapomina przy kupnie lustra
    a ty zapomniałeś ;-) że w większości dobre obiektywy są droższe od body... a body to wlasciwie akcesorium do obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a ty zapomniałeś ;-) że w większości dobre obiektywy są droższe od body... a body to wlasciwie akcesorium do obiektywów
    Ja bym jeszcze dodał że jeżeli fotografujesz przy okazji i dla siebie to w zupełności wystarczy G6

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcami: z lustrzanką to jest tak, że jeśli się myśli czy stać cię na konkretne body EOS 300D, 350D 20D itd. to znaczy że na owe body cię nie stać. Body jeśli chodzi o system oparty o lustrzankę to "mały pikuś" w ogólnej puli wydatków. Jesli chcesz odczuć różnicę po przesiadce z G6 na tego 300D, to poza kwestią działania AF i możliwością manewrowania GO nic więcej nie uświadczysz dopóki nie zainwestujesz kolejnych pieniędzy, przewyższajacych cenę samego korpusu. Potrzebne ci będą dodatkowe obiektywy i to raczej nie byle jakie, a takie 70-200 2.8L IS + 17-40 4L to wydatek równy zakupowi 2 czy trzech takich body, przyda się dodatkowa lampa kolejne 700-1800 zł, grip, filtry, itd. itp. Tak więc jeśli uważasz że obecnie G6 jest wystarczające w odniesieniu do twoich potrzeb i wymagań, to raczej sugerowałbym zostanie przy obecnym modelu, ewentualnie rozważ zakup lampy błyskowej (420EX bądź lepszej), która w części sytuacji zrekompensuje brak ISO wyższych niż 400.
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 19-05-2005 o 22:34

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Macie rację. Może to zbyt pochopny pomysł. Aparat raczej używam do wypadów wakacyjnych i okazyjnie zdjęć plenerowych oraz rodzinnych.
    Czemu zastanawiam się nad zmianą?
    Wcześniej posiadałem również Canona tylko A80.
    Wpadło mi trochę kasy i stwiedziłem, że przesiądę się na coś lepszego (jakość zdjęć) i szybszego (AF).
    W przeciągu miesiąca tzrsnąlem nim jakieś 500 zdjęć, i... okazało się, że zdjęcia wcale nie wychodzą takie ostre na jakie liczyłem i pozostawiają sporo do życzenia(nie używan tryby Auto. Jedynie sporadycznie P, a głuwnie TV i AV, i tym manewruję zgodnie w wiedzą książkową).
    Z zanianą na EOS to chyba rzeczywiście przesadziłem (koszta), ale zamin zakupiłem
    G6 sporo sób doradzało mi zakup (wiem, że to forum Canon-owców ale...) Panasonica FZ20.
    Co Wy na to???
    Nex :cool:

Pozdrawiam,
    Jurek.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JurekGR
    ...ale zamin zakupiłem G6 sporo sób doradzało mi zakup (wiem, że to forum Canon-owców ale...) Panasonica FZ20.
    Co Wy na to???
    Dobrze Ci doradzali. Dla mnie jedyną wadą fz20 jest brak raw. Poza tym bomba.

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No więc jeśli o mnie chodzi to posiadam aktualnie A80 i planuję zamienić go na G6 :-P. Jestem więc trochę rozeznany w temacie. Przeglądam różne fora, serwisy i "skanuje" zaawansowane kompakty. Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus. Jeśli natomiast chodzi o jakość i ostrość zdjęć to G6 nie ma sobie równych. Z opisami Fz20 też się spotkałem. W aparacie tym jest dość ciekawy obiektyw o bardzo dużym zakresie ogniskowych i stałym światle F2,8. Niestety matryca nie dorównuje klasą obiektywowi ani matrycy z G6. Jest zdecydowanie mocniej szumiąca, posiada mniejszą rozdzielczość i jest mniejsza niż ta w G6. Poniżej zamieszczam dwa linki, jedno zdjęcie jest wykonane aparatem G6 drugie Fz20. Proponuje przyjrzeć się szczegółom odwzorowania dachu :-D myślę że wnioski są oczywiste.(Dodam, że różnice widać nie tylko na tym zdjęciu i nie tylko na zdjęciach na tym serwisie)

http://www.steves-digicams.com/2004_...s/img_2304.jpg
    http://www.steves-digicams.com/2004_...s/p1010051.jpg

Jeśli do tego dodamy brak dedykowanej stopki dla zewnętrznej lampy w aparacie Fz20, brak formatu RAW i nieruchomy ekranik LCD to o ile nie jesteś miłośnikiem fotografi przyrodniczej (szczególnie wszelkiego drobiu ;-P ) lub sportowej zdecydowanie lepszym wyborem jest i był zakup Canona G6.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus.
    Powolny?
    A na jakiej podstawie - porownywales "macankowo" ?
    Mialem G3, kolega mial G5, teraz zmienil na G6 i... bardzo pozytywnie mnie zadziwil jego szybki (jak na kompakt) AF w dosc ciemnych warunkach.
    Pod wzgledem AF - w porownaniu do tych kompaktow z ktorymi mialem do tej pory do czynienia - zdecydowanie moge polecic G6 .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów