Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: G6 vs EOS 300D

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Wink Przekornie powiem: "nie"

Cytat Zamieszczone przez LFB
    [...] Body jeśli chodzi o system oparty o lustrzankę to "mały pikuś" w ogólnej puli wydatków. Jesli chcesz odczuć różnicę po przesiadce z G6 na tego 300D, to poza kwestią działania AF i możliwością manewrowania GO nic więcej nie uświadczysz dopóki nie zainwestujesz kolejnych pieniędzy, przewyższajacych cenę samego korpusu. Potrzebne ci będą dodatkowe obiektywy i to raczej nie byle jakie, a takie 70-200 2.8L IS + 17-40 4L to wydatek równy zakupowi 2 czy trzech takich body, przyda się dodatkowa lampa kolejne 700-1800 zł, grip, filtry, itd. itp. [...]
    Hm..

Po dluzszym zastanowieniu nie zgodzie sie do konca z tym co napisano.
    W przypadku osoby ktora chce szybkiego AF, lepszej jakosci, oraz zabawy GO i 'rozwiajania sie fotograficznego' (a niech nawet trwa to latami) to wejscie w system nie jest zlym pomyslem.
    Drogim - tak jak opisujesz - tez nie musi tak byc.

Szkla o ktorych piszesz sa oczywiscie dobre, ba - pewnie swietne. Natomiast kupujac 300D z kitem (ktory jest na poczatek b.dobrym obiektywem jako szeroki - sam sie o tym przekonalem dopiero po podpieciu 70-210) mozna dokupic niezlego uzywanego zooma w przedziale 500 - 800 pln i takim zestawem bawic sie juz dlugie tygodnie i miesiace. Nie widze potrzeby wkladania tysiecy w L'ki dla poczatkujacego uzytkownika lustra.

Lampa ? Szczerze mowiac to zalezy od Twoich potrzeb, przez kilka miesiecy uzylem jej (wbudowanej) chyba z kilkanascie razy - wole zdecydowanie dlugie czasy. Moze kiedys bedze mi potrzebna - jak na razie nie wisi nade mna taka inwestycja.

Od siebie moge polecic goraco szkla M42 - jesli jestes cierpliwy i myslisz powazniej o fotografii - chocby jako o pasji czy hobby - to zabawa tymi szklami jest przednia i stosunkowo bardzo tania. Daje zas tak samo duzo satysfakcji (a czasami wiecej ;-> )

Powiem przekornie - nie zastanawiaj sie, przesiadaj sie ;-)

Pozdrawiam,
    Parteq

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    No więc jeśli o mnie chodzi to posiadam aktualnie A80 i planuję zamienić go na G6 :-P. Jestem więc trochę rozeznany w temacie. Przeglądam różne fora, serwisy i "skanuje" zaawansowane kompakty. Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus. Jeśli natomiast chodzi o jakość i ostrość zdjęć to G6 nie ma sobie równych. Z opisami Fz20 też się spotkałem. W aparacie tym jest dość ciekawy obiektyw o bardzo dużym zakresie ogniskowych i stałym światle F2,8. Niestety matryca nie dorównuje klasą obiektywowi ani matrycy z G6. Jest zdecydowanie mocniej szumiąca, posiada mniejszą rozdzielczość i jest mniejsza niż ta w G6. Poniżej zamieszczam dwa linki, jedno zdjęcie jest wykonane aparatem G6 drugie Fz20. Proponuje przyjrzeć się szczegółom odwzorowania dachu :-D myślę że wnioski są oczywiste.(Dodam, że różnice widać nie tylko na tym zdjęciu i nie tylko na zdjęciach na tym serwisie)

http://www.steves-digicams.com/2004_...s/img_2304.jpg
    http://www.steves-digicams.com/2004_...s/p1010051.jpg

Jeśli do tego dodamy brak dedykowanej stopki dla zewnętrznej lampy w aparacie Fz20, brak formatu RAW i nieruchomy ekranik LCD to o ile nie jesteś miłośnikiem fotografi przyrodniczej (szczególnie wszelkiego drobiu ;-P ) lub sportowej zdecydowanie lepszym wyborem jest i był zakup Canona G6.
    Mnie w tym zdjeciu z G6 razi jakaś nienaturalna ostrośc....

Pozdr
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Zablokowany

Domyślnie

Trochę na opak, ale zapytam, jak współpraca g6 z lampą 420 EX? Próbował ktoś? Pytam m.in w odniesieniu do wspomagania AF, działa takowe cudo w tym tandemie?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Trochę na opak, ale zapytam, jak współpraca g6 z lampą 420 EX? Próbował ktoś? Pytam m.in w odniesieniu do wspomagania AF, działa takowe cudo w tym tandemie?
    Mialem G3 z 420EX. Wspomaganie AF nie dziala. Zreszta chyba w instrukcji do aparatu jest to opisane.

Zablokowany

Domyślnie

buuuu, trudno. Dzięki Vitez

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów