Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Synchro 5d z lampą

Mieszany widok

klaudziorek
    Guest

Domyślnie Synchro 5d z lampą

Mam pytanie. Planuję zakup 5d i lampy blyskowej sigmy 500. I teraz nie wiem - aparat ma czas synchro z lampa 1/160..Czy bede mogla jakos wyregulowac lampe zeby osiagnac nieco krotsze czasy? Chodzi o zdjęcia sportowe z lampą ustawioną na statywie i wyzwalaczem radiowym.
    Bardzo proszę o jakieś info na ten temat
    Dzięki

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

5D synchronizuje z czasem 1/200s. 1/160s wynika z dodatkowego opóźnienia jakie wprowadza radiowy wyzwalacz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klaudziorek Zobacz posta
    Mam pytanie. Planuję zakup 5d i lampy blyskowej sigmy 500. I teraz nie wiem - aparat ma czas synchro z lampa 1/160..Czy bede mogla jakos wyregulowac lampe zeby osiagnac nieco krotsze czasy? Chodzi o zdjęcia sportowe z lampą ustawioną na statywie i wyzwalaczem radiowym.
    Dzięki
    W Metzu w trybie HSS możesz błyskać 1/4000 nawet jak będziesz mieć ochotę (w 5D, nie wiem, jak inne).,
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Pozwolicie że podepnę się pod temat

Mam 30D i synchro z lampą to 1/250s

Jeżeli kupie:

*430EX
    *580EX II
    *58AF-1

Jak będzie wyglądać sprawa z synchro ?

Da radę ustawić w aparacie 1/1000s i błysnąć ?

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Można pracować nawet ustawiając 1/8000 s (zależnie od korpusu) tylko trzeba włączyć tę funkcję w lampie. Jedynym mankamentem tego jest znacznie obniżona liczba przewodnaia lampy. Im krótszy czas tym mniejsza liczba przewodnia. O szczegółach mozna przeczytać w instrukcji do lampy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rallus Zobacz posta
    ...Jedynym mankamentem tego jest znacznie obniżona liczba przewodnaia lampy. Im krótszy czas tym mniejsza liczba przewodnia...
    Czyli robiąc 10 zdjęć na 1/8000s (580EX II)
    Jaka będzie mniej więcej liczba przewodnia ?

I czy błyśnie 10 razy pod rząd ?

Coś już napisał
    Miasto
    Knurów / Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafal913 Zobacz posta
    Czyli robiąc 10 zdjęć na 1/8000s (580EX II)
    Jaka będzie mniej więcej liczba przewodnia ?

I czy błyśnie 10 razy pod rząd ?
    Jaka będzie ta liczba to niewiem. W instrukcji niema tabelki z odpowiednimi danymi jedynie na wyświetlaczu będzie podawany zasięg lampy.

Jeśli chodzi ozdjęcia seryjne to nie będzie działąć w tym trybie tylko przy zdjęciach pojedynczych. A czy wtedy błyśnie tyle razy - to będzie zależało również od jakości żródła zasilania.

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Co optymalnie ustawić na 580-ce ? mam 30D
    Możesz sprecyzować pytanie ? Chodzi ci o to jak włączyć tryb FP Flash ?
    Na lampie musisz naciskać drugi przycisk od prawej aż na wyświetlaczu pojawi się symbol błyskawicy z literką H.
    Ostatnio edytowane przez rallus ; 15-04-2008 o 14:25

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klaudziorek Zobacz posta
    Dzięki
    cokolwiek by nie powiedzieli koledzy powyzej, to w twoim przypadku sie nie da. niestety ograniczeniem w pracy z lampami na stywach w przypadku korpusow canona, sa wlasnie korpusy. nie da sie ustawic krotszego czasu, bo bedziesz miala klatke w czesci niedoswietlona (wyjatkiem sa sloneczne dni. wtedy mozna lekko ponaginac czas). to nie zalezy od lampy, ani od wyzwalacza. jest po prostu ograniczone w canonie. a w 5d w ogole, wiec jest to tak de facto najwiekszy minus tego body dla mnie.
    Ostatnio edytowane przez merger ; 14-04-2008 o 20:28
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

klaudziorek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    cokolwiek by nie powiedzieli koledzy powyzej, to w twoim przypadku sie nie da. niestety ograniczeniem w pracy z lampami na stywach w przypadku korpusow canona, sa wlasnie korpusy. nie da sie ustawic krotszego czasu, bo bedziesz miala klatke w czesci niedoswietlona (wyjatkiem sa sloneczne dni. wtedy mozna lekko ponaginac czas). to nie zalezy od lampy, ani od wyzwalacza. jest po prostu ograniczone w canonie. a w 5d w ogole, wiec jest to tak de facto najwiekszy minus tego body dla mnie.
    merger - widze, ze masz puszke 40d, jakie przy niej mozesz osiagac czasy powiedzmy w mniej sloneczne dni? czy czas 1/160 jest w miare ok przy zamrozeniu ruchu lampa? wiadomo przy panoramowaniu ustawiam krotszy czas, ale problemem moze byc calkowite 'zamrozenie' rewerzysty..nie chce doprowadzic do stanu, w ktorym bede musiala ustawiajac lampe na krotse czasy, zmniejszyc jej liczbe prewodnia..cykajac pod slonce to sie nie sprawdzi. Ew. druga lampa, ale narazie brak funduszy8) ..

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale to nie musi być taki wielki problem w zdjęciach sportowych, bo ruch zostanie zamrożony przez lampę, której czas błysku jest wielokrotnie krótszy niż te 1/200s. Możesz używać nawet sporo dłuższych czasów, a obiekty w ruchu nie będą poruszone.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów