Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: [KarolinaCagowska] Justyna

Mieszany widok

KarolinaCagowska
    Guest

Smile [KarolinaCagowska] Justyna

Witam serdecznie Przedstawiam swoje pierwsze próby z portretem. Na zdjęciu moja bardzo cierpliwa modelka - Justyna, podczas jednej z sesjii na placu zabaw.
    Mile widziane wskazówki oraz komentarze

Informacje techniczne dot. zdjęcia:
    Canon EOS 400D, 18-55mm
    1/200, f/5.6, 31mm, ISO 400
    Ostatnio edytowane przez KarolinaCagowska ; 14-04-2008 o 15:43

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie zajmuje sie portretami, ale jako tzw. "potencjalny odbiorca" uwazami, ze uzywanie szerokiego kata (badz tak mala odleglosc obiektu od obiektywu) przy zdjeciach ludzi, daje kiepskie rezultaty - z wyjatkiem z gory zalozonego i okreslonego celu. Twarze sa znieksztalcone i porozciagane i jesli nie ma w tym pomyslu, to fotki takie odbiera sie jako nieudane - i do takich zaliczylbym ta, ktora zaprezentowalas.

ps
    w informacjach technicznych zapomnialas dodac Photoshop'a ;-)
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 14-04-2008 o 16:10

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

Podpisuję się pod opinią Pikczera, najlepsza ogniskowa do portretu to wg bardziej doświadczonych przedział między 70 - 100 mm . Więc nawet kitem się na ten przedział łapiesz przy cropie 1,6.
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Przeszkadza mi ta gałąz i pozioma i pionowa.Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to ja pozwolę sobie prosto z mostu: zacznij od początku. W zaprezentowanym zdjęciu nie ma niczego na plus. Leży kadr, kompozycja, ostrość na grzywkę, bałagan w tle, przerysowania.
    Moja propozycja: zrezygnuj z udziwnień, postaraj sie zrobic prawidłowy portret w najprostszej postaci. Jesli nie możesz kupić 50/1,8, to zostań przy kicie, ale nie podchodź do modelki bliżej niż na metr, najlepiej rób fotki z odległości ok. 1,5 metra. Praktycznie bedziesz musiała uzywać dłuższego końca kita. Ustaw dziurę na max w kicie (nie przejmuj się gadaniem o mydle), ostrośc zawsze na oczy, lub bliższe oko, jeśli tylko jedno mieści się w GO, modelkę ustaw możliwie daleko od spokojnego tła i pstrykaj z przodu z boku, pod róznymi katami i wyciągaj wnioski pamietaj jeszcze o świetle, najlepiej naturalne przy oknie, albo w plenerze w jasny, bezsłoneczny (delikatne białe zachmurzenie na całym niebie) dzień, unikaj słońca. Precz z gadżetami typu gałąź . Tak bym widział pierwszy etap

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

hmm mam wrażenie że to nie gałąź a metalowa rura od czegoś może trzepak albo przewijanka na placu zabaw
    pozdrawiam
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie

Domyślnie

fotokor, bingo Dałem się nabrac na brzozę, a to fotka przy drabinkach na placu zabaw albo innej podobnej konstrukcji

KarolinaCagowska
    Guest

Domyślnie

dokładnie tak jest to drabinka z placu zabaw
    dziękuję wszystkim za cenne wskazówki!
    fret - myślę, że tak właśnie zrobię, zaczynając od najprostszych portretów...
    poćwiczę również z ogniskową i postaram się coś zamieścić w najbliższym czasie
    Pikczer - fakt, pominęłam kolorki z PS'a
    Ostatnio edytowane przez KarolinaCagowska ; 14-04-2008 o 23:52

Uprawnienia umieszczania postów