Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: skradziona 350d

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    wspolczuc mozna o tyle, ze nikt nie zareagowal z pasazerow.. o ile tacy tam byli.. bo lekkomyslnosci i glupoty napewno wspolczul nie bede..
    o tototototototo ... znieczulica w naszym pięknym kraju jest przeogromna :-(

W południowej Kalabrii (obszar zwany Magna Graecia) ludzie zostawiali na plażach wszystko i szli na lunch, a później spać (sjesta). gdy kiedyś doznałem lekkiego udaru słonecznego i zapomniałem zamknąc samochodu : kluczyki w stacyjce, Canon na przednim siedzeniu, portfel i paszporty na widocznym miejscu - jakaś kobieta wyniosła stołek, usiadła w cieniu i patrzyła czy ktoś nie kręci się obok samochodu. jedyne co zrobiła, to zamknęła drzwi.
    Cchiałem jej później płacić za to - spojżała na mnie jak na Marsjanina.
    Pozdrawiam
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Jakby panowało prawo że jak coś sie zabierze to ręke obcinają to by nie było kradzieży (swoją drogą bardzo mądre prawo, inne przestępki też by mogli karać w podobny sposób). A każdy się boi zareagować bo sam może oberwać bo wie że nikt mu nie pomoże. A tak to nawet jak jegomościa złapią to pójdzie do więzienia gdzie przez rok będzie miał wikt i opieke, potem wyjdzie i znowu to samo - takie błędne koło Nie ma żadnego strachu przed tym że się popełni przestępstwo bo i tak "kara" którą otrzymuje sprawca jest szczerze mówiąc żadna. Tylko oczywiście nikt się tym nie przejmuje i nie zamierza zająć. :-?
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Poczytaj, pomysl... a jesli masz inne niz my tu na forum doswiadczenia w sprawie ubezpieczania sprzetu to podziel sie z nami - gdzie, jak i za ile udalo ci sie ubezpieczyc, i na jakich warunkach?

Tylko trzy ubezpieczenia wygladaja w miare rozsadnie:
    - bezpieczny rowerzysta (bagaz rowerzysty i jego zdrowie, kradzieze, wypadki)
    - turystyczne - na czas wycieczki zagranicznej
    - zawartosc mieszkania

Nie ma praktycznie ubezpieczenia na "chodzenie/podroz po miescie" od kradziezy sprzetu foto.
    powiem to tak: da się, ale nie we wszystkich przypadkach. w przypadku, kiedy sprzęt został kupiony na fakturę na firmę (działalność gospodarcza) nie na większego problemu. na dokładnie tej samej zasadzie jak przenośny sprzęt komputerowy - laptopy etc. wszyscy do okoła twierdzili, że nie da się laptopa ubezpieczyć, a jeśli tak, to zabójcze sumy, po czym się okazało, że się da, zrobiłem w ergohestia, kosztowało 200 zł z groszami od laptopa za 9k. z aparatem jest podobnie, bo się już dowiadywałem. sprzęt jest ubezpieczony od kradzieży i zniszczenia do wartości netto z faktury zakupu. jest to o tyle miłe, że sprzęt po 11 miesiącach pracy jest wart mniej niż to przewiduje ubezpieczenie. oczywiście nie miałem okazji skorzystać z faktu ukradzenia mi laptopa, więc o wypłacalności ubezpieczenia nic nie powiem. z tego co pamiętam to nie jest oferta dla szarego ludu tylko opcja do pakietu. ja mam ubezpieczone mieszkanie i samochód + jakieś opcje OC jakbym zjeżdżając na nartach (bo nie jeżdzę) kogoś potrącił i uszkodził. no i te ubezpieczenie komputerów + laptopa oddzielnie. w sumie groszowe sprawy (mniej niż 250 zł - dokładnie nie pamiętam, a nie mam teraz polisy pod ręką). pozdrawiam
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    kiedy sprzęt został kupiony na fakturę na firmę (działalność gospodarcza)
    Cytat Zamieszczone przez bebop
    sprzęt jest ubezpieczony od kradzieży i zniszczenia do wartości netto z faktury zakupu
    Przeczytaj jeszcze raz watek o ubezpeiczeniach i zauwaz, ze caly pies jest pogrzebany w tym zeby ubezpieczyc prywatny sprzet kupiony "na paragon".

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Przeczytaj jeszcze raz watek o ubezpeiczeniach i zauwaz, ze caly pies jest pogrzebany w tym zeby ubezpieczyc prywatny sprzet kupiony "na paragon".
    to jest m.in. problem identyfikacji sprzętu. księgowa wymaga ode mnie aby na fakturze zakupu sprzętu był jego numer seryjny (jeżeli jest takowy). i do ubezpieczenia jest to potrzebne. osoba prywatna chyba też może poprosić o fakturę imienną, czyli na siebie. paragon jest formą uproszczoną dla wygody sprzedającego nie kupującego. nie wiem dokładnie jak to jest, ale paragon fiskalny można zamienić na fakturę, bo dokumentuje on dokładnie to samo, natomiast nie wyszczególnia wystarczająco przedmiotu zakupu. jak będę ubezpieczał aparat to się brokera zapytam o ubezpieczenie sprzętu "ruchomego" przez osobę prywatną. i tyle.
    gra i buczy bebop

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Jakby panowało prawo że jak coś sie zabierze to ręke obcinają to by nie było kradzieży (swoją drogą bardzo mądre prawo, inne przestępki też by mogli karać w podobny sposób)
    Ja bym jeszcze cial po j...ch zamiast za nie wieszac. Zeby sie takie plugastwo nie rozmnazalo
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    W południowej Kalabrii (obszar zwany Magna Graecia) ludzie zostawiali na plażach wszystko i szli na lunch, a później spać (sjesta). gdy kiedyś doznałem lekkiego udaru słonecznego i zapomniałem zamknąc samochodu : kluczyki w stacyjce, Canon na przednim siedzeniu, portfel i paszporty na widocznym miejscu - jakaś kobieta wyniosła stołek, usiadła w cieniu i patrzyła czy ktoś nie kręci się obok samochodu. jedyne co zrobiła, to zamknęła drzwi.
    Cchiałem jej później płacić za to - spojżała na mnie jak na Marsjanina.
    Oj tak, Włosi (południowi) są ogólnie super - też miałem przyjemność doświadczyć ich pomocy w trudnej sytuacji.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3096

http://canon-board.info/showthread.php?t=1212

http://canon-board.info/showthread.php?t=556

Poczytaj, pomysl... a jesli masz inne niz my tu na forum doswiadczenia w sprawie ubezpieczania sprzetu to podziel sie z nami - gdzie, jak i za ile udalo ci sie ubezpieczyc, i na jakich warunkach?

Tylko trzy ubezpieczenia wygladaja w miare rozsadnie:
    - bezpieczny rowerzysta (bagaz rowerzysty i jego zdrowie, kradzieze, wypadki)
    - turystyczne - na czas wycieczki zagranicznej
    - zawartosc mieszkania

Nie ma praktycznie ubezpieczenia na "chodzenie/podroz po miescie" od kradziezy sprzetu foto.
    Do tego co napisał Vitez dodam jeszcze jedną opcję ale tylko dla tych, którzy mają działalność gospodarczą czyli firmę. Jeden z ubezpieczycieli oferuje możliwość ubezpieczenia mienia ruchomego, które znajduje się poza siedzibą firmy. Czyli np. sprzęt foto, laptop etc. Ja ubezpiecam cały sprzęt biurowy w tym mojego 350D.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów