No i jeszcze to: w sieci znalazlem, ze starsze wersje tej skadinad dobrej Sigmy nie chca wspolpracowac z 10D, dajac slawny Error99 - wiec pewnie z moja 20-tka tez moze nie chciec?
No i jeszcze to: w sieci znalazlem, ze starsze wersje tej skadinad dobrej Sigmy nie chca wspolpracowac z 10D, dajac slawny Error99 - wiec pewnie z moja 20-tka tez moze nie chciec?
Dokladnie. Zadna Ci nie bedzie wspolpracowac w pelnym zakresie przeslony. Z 20d swietnie wspolpracuje na f/4, ponizej jest juz error99. Jakosc obrazu jest b.dobra - to bylo moje pierwsze tele po 75-300, roznica ogromna! Af chodzi, nie za szybko ale sprawnie. Macro od 1.20m! Gorzej jest w przypadku telekonwerterow, uzywalem z dwukrotnym Sigmy ( z canonowskimi mechanicznie nie wspolpracuje) efekty sa niezadowalajace, b.duze aberracje i zmiekczenie obrazu ale do potrzeb publikacji w sieci wystarczajace. Dla przykladu, w mojej galerii, ktora w stopce sa dwa zdjecia z tego obiektywu. Nr 02 z uzyciem 2xkonwertera, nr 06 bez, przeslona oczywiscie f4.
Reasumujac: obiektyw pozwala Ci na wiecej niz zoomy typu 75-300, ale brak pelnej wspolpracy z cyfrowymi lustrzankami jest dosc uciazliwa.
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB