Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: 300mm do 1200 zl

Hybrid View

mare
    Guest

Default 300mm do 1200 zl

Pytanie z gatunku GLUPICH (jaki autor, takie pytanie): poszukuje w miare taniego obiektywu ok 300mm, ktory nie bylby totalnym badziewiem: taka ogniskowa potrzebna mi jest raz - dwa razy w miesiacu, wiec gotow jestem pogodzic sie z ograniczeniami, wynikajacymi z tej ceny. Nie interesuja mnie obiektywy, ktore radza sobie do 200 mm a potem nie, bo mam dobra 135. Zanim bede strzelal w ciemno, wole sprobowac - moze ktos z Was podzieli sie ze mna swoim typem w tej cenie. Aparat: Canon 20D. Z gory dzieki.
    Marek

Pełne uzależnienie popmart's Avatar

Tanio, ostro, i mało wygodnie(bez AF) Tair 300mm 4,5

Pełne uzależnienie mate00sh's Avatar

Trochę drożej, ostro i nadal mało wygodnie - CZJ Sonnar 4/300
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie gwozdzt's Avatar

Quote Originally Posted by mare View Post
    poszukuje w miare taniego obiektywu ok 300mm,...
    Nie interesuja mnie obiektywy, ktore radza sobie do 200 mm a potem nie,
    to będziesz mieć problem....
    O popularnej Sigmie 70-300 APO oraz Canonie 100-300 USM są właśnie dokładnie takie opinie, że do 200mm jest OK, a dalej nie za bardzo...

może spróbuj gdzieś poszukać starego puzona 100-300L
    http://www.canon.com/camera-museum/c...0~300_56l.html
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Cenzor MacGyver's Avatar

Tak jak napisał gwozdzt, 100-300/5.6 L to jedyne tańsze tele, które daje dobrą jakość na 300 mm.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie mate00sh's Avatar

Ale 100-300 L jest raczej kiepsko dostępne. Kiedyś szukałem to 'na pniu' schodziły na Allegro.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A może coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item347194187_...apo_macro.html
    Last edited by mate00sh; 14-04-2008 at 04:31 PM. Reason: Automerged Doublepost
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał sj_sj's Avatar

90-300 4,5-5,6 Canona tanio i tanio

mare
    Guest

No i jeszcze to: w sieci znalazlem, ze starsze wersje tej skadinad dobrej Sigmy nie chca wspolpracowac z 10D, dajac slawny Error99 - wiec pewnie z moja 20-tka tez moze nie chciec?

Początki nałogu krzychoo's Avatar

Quote Originally Posted by mare View Post
    No i jeszcze to: w sieci znalazlem, ze starsze wersje tej skadinad dobrej Sigmy nie chca wspolpracowac z 10D, dajac slawny Error99 - wiec pewnie z moja 20-tka tez moze nie chciec?
    Dokladnie. Zadna Ci nie bedzie wspolpracowac w pelnym zakresie przeslony. Z 20d swietnie wspolpracuje na f/4, ponizej jest juz error99. Jakosc obrazu jest b.dobra - to bylo moje pierwsze tele po 75-300, roznica ogromna! Af chodzi, nie za szybko ale sprawnie. Macro od 1.20m! Gorzej jest w przypadku telekonwerterow, uzywalem z dwukrotnym Sigmy ( z canonowskimi mechanicznie nie wspolpracuje) efekty sa niezadowalajace, b.duze aberracje i zmiekczenie obrazu ale do potrzeb publikacji w sieci wystarczajace. Dla przykladu, w mojej galerii, ktora w stopce sa dwa zdjecia z tego obiektywu. Nr 02 z uzyciem 2xkonwertera, nr 06 bez, przeslona oczywiscie f4.
    Reasumujac: obiektyw pozwala Ci na wiecej niz zoomy typu 75-300, ale brak pelnej wspolpracy z cyfrowymi lustrzankami jest dosc uciazliwa.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

mare
    Guest

Dzieki za pomoc. 100-300L jest chyba rzeczywiscie ciezko zlapywalny: nie znalazlem go nawet na europejskim ebayu - chyba, ze zle szukalem. A propos tej stalki Sigmy: czy macie jakies opinie na jej temat? Z tego, co znalazlem w sieci, nie jest tak zle... ale nie mam pojecia, jaka powinna byc jej cena. No i ta jedna gwiazdka sprzedajacego...

Page 1 of 2 12 LastLast