Tokina 400/5,6 SD - swietna sprawa , dla mnie jepsza od sigmy APO, ciut aberuje, ale Lki tez aberuja![]()
Tokina 400/5,6 SD - swietna sprawa , dla mnie jepsza od sigmy APO, ciut aberuje, ale Lki tez aberuja![]()
Może 250 wystarczy? Bo ta ogniskowa w canon 55-250 IS jest całkiem przyzwoita a i stabilizacja przy tych ogniskowych i niezbyt jasnym szkle jest nie do pogardzenia.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Dokladnie. Zadna Ci nie bedzie wspolpracowac w pelnym zakresie przeslony. Z 20d swietnie wspolpracuje na f/4, ponizej jest juz error99. Jakosc obrazu jest b.dobra - to bylo moje pierwsze tele po 75-300, roznica ogromna! Af chodzi, nie za szybko ale sprawnie. Macro od 1.20m! Gorzej jest w przypadku telekonwerterow, uzywalem z dwukrotnym Sigmy ( z canonowskimi mechanicznie nie wspolpracuje) efekty sa niezadowalajace, b.duze aberracje i zmiekczenie obrazu ale do potrzeb publikacji w sieci wystarczajace. Dla przykladu, w mojej galerii, ktora w stopce sa dwa zdjecia z tego obiektywu. Nr 02 z uzyciem 2xkonwertera, nr 06 bez, przeslona oczywiscie f4.
Reasumujac: obiektyw pozwala Ci na wiecej niz zoomy typu 75-300, ale brak pelnej wspolpracy z cyfrowymi lustrzankami jest dosc uciazliwa.
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
Też wydaje mi się to dobry wybór, gdyby ten brak 300 nie przeszkadzał... tanio, dobrze optycznie, może nieco tandetna obudowa, ale IS - świetna rzecz. Można też zbierać na coś droższego (70-300 IS USM), albo liczyć sie niestety z marnym 300 lub koniecznością zakupów używanych szkieł niepierwszej świeżości.
Ostatnio edytowane przez Misiaque ; 14-04-2008 o 20:37
Poki co - wielkie dzieki. Czaje sie na L-ke z ebaya (Comatus: dzieki!). Jak sie nie uda, zmierze sie z canonowska 55-250. Dzieki raz jeszcze!
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
Lulu1988: dzieki za linkę, ale ten Austriak to swiezynka... juz raz sie tak nacialem na 'austriackie gadanie'. Ale zdjecia z Beskidu masz uuuu_sliczne. Rispekt!