Dziki są fajne, :-D
Dziki są fajne, :-D
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Hubertus co się dzieje z ostrością? Na portretach ostrość masz złapaną przed noskiem (zamiast na oku) - co widać na sweterku.
to jakieś nieporozumienie:-?
ostrość była złapana idealnie na oczko
dla pewności podrzucę cropa
przy tak małej GO i zmniejszeniu zdjęcia może faktycznie tak to wygląda
wrzucam tymczasowo crop 100%:
dla mnie jest ostro tam gdzie byc powinno![]()
7 i 8 brak ostrosci![]()
Jestes lesnikiem , to wiesz jak mozna zwabic zwierzyne i wtedy mozna fajna fotke zrobicnawet obiektywem 50mm
p.s. popracuj nad obrobka , bo mysle ze w tym tkwi wina tej ostrosci na portretach![]()
Wiem,obróbka nie jest u mnie najlepsza...
może ktoś by mi doradził co zrobić by było lepiej?
Jakieś konkretne rady proszę
Poza tym muszę skalibrować monitor bo mam przekłamania kolorów
Wabienie to nie taka prosta sprawa...
sarnę trudno zwabić o każdej porze roku, ale z racji tego że są raczej osiadłe i trzymają się swojego miejsca, można spróbować zasiadki!
Sarny mają bardzo wyczulone zmysły, jednak ich wzrok ma jedną wadę:
jeśli obiekt się nie porusza-przestają go dostrzegać, ale wystarczy lekkie poruszenie i sarny się płoszą!
Są bardzo ciekawskie i czasem same podchodzą bliżej by sprawdzić co się tam przed nimi kryje!
Bardzo ważne by nie robić czatowni w ich ostojach i przesmykach którymi się przemieszczają!!! Dla ich i własnego bezpieczeństwa
Zwierzęta np dziki w trakcie nagłej ucieczki mogą nas wtedy stratować nie widząc czatowni..
Z wabikiem na lisa też trzeba uważać... jeśli nie zrobi się tego umiejętnie, wtedy lis nie przyjdzie. Jeśli jednak uda się komuś zwabić go wabikiem i w ostatniej chwili go wystraszy(zapachem/hałasem itp..) to mało prawdopodobne że lis nabierze się kolejny raz!
Muszę się trochę podszkolić z lisiego wabika i wtedy spróbuje by nie zmarnować okazji!
Pozdrawiam
po zmniejszeniu zdjecia wystarczy tylko wyostrzyc
no i proszę, da się:-D
nie chciałem przedobrzyć z wyostrzaniem...
dzięki!