Okej, namówiliście mnie.
Spróbuję "czegoś" innego od DPP przy najbliższej RAW-okazji.![]()
Okej, namówiliście mnie.
Spróbuję "czegoś" innego od DPP przy najbliższej RAW-okazji.![]()
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
No widze ze dyskusja rozgorzala - moze dla scislosci: robie w Rawach - nie po to kupilem 40D by jpgi pstrykac
Co do obrobki to tez nie jest to zaden problem - akurat pracuje w brazny graficznej wiec takie kombaijny jak PS nie maja dla mnie tajemnic, choc zdjecia wole poprawiac w Lightroomie (choc mam czasem nawyki PS-owskie i brakuje mi niektorych funkcji). Problem zapewnie lezy w zlym osiwetleniu, bo przy slonecznym dniu, wystarczy troszke podciagnac exposure i ewentualnie ocieplic zdjecie (lub oziebic) i wszytko jest super.
Problem w tym ze poprawienie skopanych zdjec w pochmurny dzien zabiera za duzo czasu a efekty i tak nie wychodza tak jak powinny. Musialbym sie tu bawic nasyceniem/barwa dla poszczegolnych kolorow (ewentualnie poprawiac poziomy dla RG i B). A z tym schodzi sporo czasu.
Zastanowila mnie po prostu kwestia tego jak bardzo czynniki pogodowe wplywaja na to jak aparat sobie w nich radzi i szczerze bylem mocno zawiedziony. No nic, po przeczytaniu watku do ktorego ten post przerzucono (thx modero) zostalo tylko poeksperymentowac i wystrzelac te 10 000 fotek by nabrac doswiadczenia
![]()
W trudnych warunkach (sztuczne oświetlenie, bez lampy) robienie w RAW to konieczność żeby uzyskać dobre zdjęcia. Automatyka się zupełnie gubi - no chyba żeby przed każdym zdjęciem ustawiać balans bieli manualnie na białą kartkę i ekspozycję na szarą - tylko kto ma na to czas? ;-) Nawet jeśli o to zadbamy to i tak często się trzeba pobawić poziomami żeby zdjęcie wyszło kontrastowe - przykładowo jak taka żarówka bije nam w obiektyw to zdjęcia wychodzą zupełnie "wyprane" i jpgi z puszki byłyby do wyrzucenia...
Ja wciąż jestem pod wrażeniem ile można "wyciągnąć" z RAWa 40D, to chyba zasługa tej 14-sto bitowej matrycy...
Owszem, na początku gdy testowałem aparat ustawiłem "szybkostrzelność", jakąś szybką migawkę (1/4000 lub więcej) i po prostu celowałem w ścianę.
Po zgraniu do komputera okazało się, że JPGi z wyjątkiem nasłonecznionych miejsc są całkowicie czarne, a RAW (choć lekko zaszumiony na ISO 100) oddawał detale mebli itp.
Popróbuję wkrótce. Dzięki wam za pomoc, fajne to forum.![]()
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
[QUOTE=endrju;483005]Po zgraniu do komputera okazało się, że JPGi z wyjątkiem nasłonecznionych miejsc są całkowicie czarne, a RAW (choć lekko zaszumiony na ISO 100) oddawał detale mebli itp.
QUOTE]
Może masz na maksa kontrast w aparacie ustawiony?
Nie.
Na logikę rzecz biorąc - za mało było światła, a ja nawet nie mierzyłem tego zdjęcia. Po prostu ustawiłem krótki czas w trybie "M" i wio.
(tak, tak, testy aparatu muszą być miarodajne)
ja tez przyłącze swoje dwa słowa o 40D
przesiadłem się z 350D zostawiając sobie obiektyw tamrona 17-50
na początku praktycznie nie zauważałem różnicy w jakości zdjęć
z czasem dopiero po poznaniu tego cacka zdjęcia zaczynają wychodzić nieco lepiej
załączam kilka fotek samochodu bmw kumpla do podglądu i oceny
już inaczej widać barwy
Witam.
Ty to kolego Tomek W. trolik jesteśWpuściłeś wszystkich w krzaczory, chociaż doskonale znałeś odpowiedzi na stawiane pytania.
14 stron wątku, który mozna zamknąć w paru zdaniach.
Ode mnie masz Koronę Trola. Jest jeszcze paru na Forum, co się z Tobą ścigają, ale to amatorzy - bez dostatecznej znajomości tematu i generalnie chamscy.
Do janmara
Podziwiam wiedzę i kulturę osobistą. To miło być z Tobą na jednym Forum.
Pozdrawiam
regulamin pkt 8