Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 138

Wątek: 40D i kolory

Coś już napisał Awatar BigDog
    Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

Witajcie !
    A ja mam taką prośbę do Tomka_W. ......przestań już trzaskać fotki, testowac i sprawdzać tylko zacznij patrzeć na światło zastane, kadr, i takie inne drobiazgi z których składa sie fotografia. Pokaż dobre zdjęcie, coś przedstawiające a wtedy będzie większa szansa żeby Tobie coś doradzić jezeli będa jakieś problemy z naświetleniem, kolorem czy co tam jeszcze znajdziesz.
    Zwracaj uwagę na światło, zacznij patrzeć fotograficznie gdyż jak już koledzy napisali w tym wątku nie zawsze to co widzisz dobrze wychodzi po przerobieniu przez aparat.
    Pamiętaj, że fotografia opiera się na świetle padającym i odbitym i to rejestruje matryca - jeżeli tutaj sobie nie poradzisz to nic z tego nie będzie.
    Naucz się robić fotografię w głowie a potem sięgnij po aparat.
    Z tego co poczytałem to na siłę szukasz koła ratunkowego w postaci filtrów.....filtry pomagają jeżeli ktoś potrafi zrobić dobre zdjęcie bez filtrów inaczej możesz sobie jeszcze pogorszyć efekty - polar zje tobie sporo swiatła wiec będzie kłopot z naświetleniem a Ty sobie jeszcze słabo radzisz mając jasny obiektyw. Masz naprawde dobry aparat i niezłe szkło - ciesz sie nim i rób zdjęcia na fabrycznych nastawach i bez filtrów. Możesz nie wierzyć a forumowicze mogą się ze mną nie zgodzić ale C40d jest pierwszą moją puchą którą dało się wyjąć z pudełka, włączyć i zrobic przyzwoite zdjęcie bez grzebania w menu i zmian nastaw - tylko czas, przysłona i jest oki, kolory są oddane neutralnie, plastyka ładna - po prostu ładne zdjęcie.
    Mogę jeszcze Tobie poradzić zrobienie "zdjęcia na papier" - zobaczysz prawdziwe zdjecie. Może masz kiepski monitor, nie skalibrowany bez profili koloru i stad Twoje problemy z jakoscią - sam sie o tym kiedys przekonałem.....

Pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    .... bo zdjecia sa kiepskie jesli chodzi o jakosc, choc nie ukrywam ze moze to i moja wina, moze uv(ale watpie) .....
    Moze jednak sprobuj zdjac UV-ke i zrob bez niej - nic to nie kosztuje a edziesz mial porownanie - zrob najlepiej 2 ujecia z/bez UV-ki.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wiem i zgadzam sie z ToBa w 100%. Co do ustawien fabrycznych, to ja nic nie zmienialem,jedynie dodalem sowj styl wpicture styli na ktorym robie bo taki uklad mi odpowiada: 4,0,0,1 to nic innego jak 4 to sharpness reszta to saturacja i kontrast na 0 a 1 to tylko troche wiecej koloru zoltego bo taka subtelnosc wole. Wiec akurat to ustawienie w zaden sposob nie psuje efektu.
    Natomiast jest jeszcze kwestia balansu bieli, na jakichustawieniach przytakiej pogodzie wiosnej jak slnce co rusz tylko zachodzi za chmury albo przeblyskuje robic zdjecia, ja stosuje chmurke lub miejsce zacienienione, czy moze uzywac kalwinow jako manualne ustawienie? Bo fakt jest taki ze balans bieli sporo zmienia barwy i w sumie nadal nie wiem przy jakiej pogodzie ktory balans bieli odpowiada temu rzeczywistemu, do tej pory np pelne slonczko stosowalem tlyko latem przy bardzo jaskrawym sloncu a tak robielm zdjecia na trybie dzien pochmurny .
    CANON 40D + EF 24-105L

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

może i lepiej byłoby na f4, max 5.6
    a co do WB - zacznij robić w końcu zdjęcia w RAW lub przynajmniej w sRAW+jpg(L)
    mając jpg-a i raw'a masz szansę zobaczyć, co zarejestrował aparat bezpośrednio w pliku, a co możesz osiągnąć wywołując RAW'a.
    wtedy będziesz wiedział, co robić z WB, wyostrzeniem, kontrastem, saturacją i .....
    i jeszcze jedno, w RAW możesz zobaczyć na monitorze, co dzieje się gdy zmieniasz PICTRURE STYLE. to też pomaga
    Ostatnio edytowane przez mssk ; 15-04-2008 o 22:32
    Regulamin pkt 8.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek W. Zobacz posta
    Wiem i zgadzam sie z ToBa w 100%. Co do ustawien fabrycznych, to ja nic nie zmienialem,jedynie dodalem sowj styl wpicture styli na ktorym robie bo taki uklad mi odpowiada: 4,0,0,1 to nic innego jak 4 to sharpness reszta to saturacja i kontrast na 0 a 1 to tylko troche wiecej koloru zoltego bo taka subtelnosc wole. Wiec akurat to ustawienie w zaden sposob nie psuje efektu.
    Natomiast jest jeszcze kwestia balansu bieli, na jakichustawieniach przytakiej pogodzie wiosnej jak slnce co rusz tylko zachodzi za chmury albo przeblyskuje robic zdjecia, ja stosuje chmurke lub miejsce zacienienione, czy moze uzywac kalwinow jako manualne ustawienie? Bo fakt jest taki ze balans bieli sporo zmienia barwy i w sumie nadal nie wiem przy jakiej pogodzie ktory balans bieli odpowiada temu rzeczywistemu, do tej pory np pelne slonczko stosowalem tlyko latem przy bardzo jaskrawym sloncu a tak robielm zdjecia na trybie dzien pochmurny .
    ... uzyj RAW-a i zapomnij o balansie bieli ktory puszka sama dobierze - zrobi to w wielu sytuacjach po prostu źle. Z moich obserwacji to dosc ciezko trafic w balans bieli prawidlowo - zalezy to od wielu czynnikow - m.in. zachmurzenie, pora dnia, otoczenie.
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

Tomku - chmurka jest dla pochmurnego nieba (chyba nie będe tu odkrywczy) czyli dla światła sino-burego. Jezeli tak jak piszesz lubisz trochę żółtawego zafarbu to faktycznie z chmurki na balansie wychodzą Tobie zdjęcia cieplejsze. Dobrze by było jak byś ustawiał temperature barwową w kelwinach ale......no właśnie ....jakis tydzień temu znajomy fotograf z 30 letnim doświadczeniem powiedział że już prawie umie ocenić temperaturę na "oko" czyli nie jest tak łatwo. Lepszym rozwiazaniem była by szara karta i pomiar WB na nią dla zastanego swiatła. Z moich doświadczeń z 40d to automatyczny WB dosyć dobrze sie sprawdza przy świetle dziennym.

a tak jeszcze wracając do Twojego pomysłu chronienia szkła przed psem filtrem polaryzacyjnym......masz odemnie zgrzewkę piwa jak doczyścisz tego polara po psiej ślinie oczywiscie bez uzycia benzyny, lutlampy i dynamitu.

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No to zem ja wlasnie wczesniej napisal ze nawet hoye uv pro 1mm bylo dla mnie hardcore doczyscic..:0..spokojnei polara narazie nie kupuej ale kupie za jakis czas i tak bo to architektury jest jak znalazl, natomiast zobacze z ciekawosci ajk to jest z ta uv tamronowska, tzn jak wychodza zdjecia bez niej i z nia nalozona. A skoro slina mojego psa zrobila tu forore jeee to moze zalacze nareszcie fotke mojej pociechy zeby nie bylo
    CANON 40D + EF 24-105L

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To ja zapytam tak trochę z innej beczki, bo może nie doczytałem, a może nie wiem... Jest coś takiego jak tamronowski UV? Mam zamiar kupić ten obiektyw i nie widziałem żeby coś takiego było w zestawie...
    Regulamin pkt 8.

Bywalec Awatar Tomek W.
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No jest ale nie w zestawie, jest to teoretycznie dedykowany pod ten dokladnie obiektyw (srednica 67mm) filtr uv http://www.ceneo.pl/370369. Wykonanie niestetey nie jest super bo to szkielko ochronne rusza sie i chociazby przy czyszczeniu - jest to irytujace stad ogolnie zastanawiam sie nad kupieniem B+W dobrej uv. Ale ogolnei filtr jest ok jak za ta cene.
    CANON 40D + EF 24-105L

Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

no w końcu jakaś lepsza fotka ....nawet całkiem naświetlona w porównaniu do ostatnich
    a co do psów i zdjęć to coś o tym wiem....

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów