No ok, czylipodsumowujac powyzsze dewagacje....polara kupic dobre jak juz i go miec jakby co (juz polarem sie troche bawilem i eksperymentowalem tylko na nikonie d70 takze ja wiem jak on dziala i jakie ma zadania tylko fakt jest tez taki ze przy ladnej pogodzie kolory sa ladniejsze z tym filtrem), natomiast jest jeszcze kwestia uv, mialem kiedys uv pro 1mm hoya - no masakra z czyszczeniem, natomiast czy jest sens wymieniania tego filtru uv tamronowskiego na jakikolwiek lepszy...cos mi sie zdaje ze zadnych udogodnien dodatkowych nie bedzie, no chyba ze bedzie wiecej swiatla dziennego przepuszczal. Co do RAWOW to oczywiscie ze mam zamiar robic tylko w nich stad tez kupilem duza karte, tylko ze dopoki nie jestem zadowolony z tego co strzelam i wiekszosc narazie zdjec to takie przelotowki (do kosza)to wiecie jak to jest. Dolaczam 2 zdjecia - jest lepiej - musze dodac ze ja zazwyczaj je robie przy zachodzacym sloncu godz 18-19 lub przy zachmurzonym niebie wiec warunki zdjeciowe nie sa kosmiczne stad tez mi moze i ciezej ogarnac ten swiatlomierz i ustawienia barw.
Pozdrawiam
T.