Moze glupio sie przyznac ale czuje sie jak totalny laik i dlatego napisalem bo moze uzyskam szersze spektruminformacji niz tlyko moje plenerowe testowanie ustawien. Ostatnio bylo troche slonca wiec poszedlem przetestowac jakosc i wizualna strone (kolory) ktore daje ten aparat przy moim obiektywie czyli tamronie 17-50 f2.8. No i prawda jest taka ze moze powinienem probic wiecej zdjec i nabrac doswiadczenia ale sa niestety takei rzeczyt ktore mnie wybijaja z rownowagi. A mianowicie o ile podejde do kadru i bede robil powiedzmy nie wiem fragment galezi albo jakeis kwiatki to kolory sa ok jasne przejzyste barwy, acha oczywiscie robie na ustawieniach manualnych zazwyczaj na cloudy a picture style ustawilem sobie pod siebie czyli z przewaga koloru zoltego niz czerwonego, ale mniejsza o to. Ale jak tlyko zaczne fotografowac architekture albo pejzaz czyli normalne szerokie kadry i czy to na przeslonie f8 czy f5 czy jakiejkolwiek innej to zdjecia wychodza ponure to co widze jest minimum 2 razy jasniejsze i ladne niz to co wychodzi z aparatu, a 40 d to nie zabawka w koncu, na poczatku myslalem ze to wina swiatlomierza, ktory mnei bardzo irytuje bo niewazne jakie ustawienei dam to jak robie zdjecie na srodku to zawsze jest ciemne wiec przeswietlam za kazdym razem prawie o 1/3 lub o cala dawke, ale w tych zdjeciach pelenerowych to juz jest po prostu niesmak bo czasme nawet jak o 2 przeswietle to wychodza ciemne zdjecia. Nie wiem zupelnie jak do tego podejsc, pomijajac kwestioe ze moj koelgaktory ma panasonica z30 nie ma problemu z makro (ktore wychodzi 2 razy lepsze niz w moim sprzecie bo moj nawet nie jest w stanie znalezc ostrosci, manual tez bo ten obiektyw nie daje rady po prostu) ale ogolnei kolory on ma znacznie jasniejsze nawet ja na fuji s5000 mialem ladniejsze fotki. Prosze pomozcie mi bo moze iz sie czepiam i chce dojsc do tego wszystkeigo za szybko, ale jednak nie wierze w to ze nie da sie tego aparstu tak ustawic zeby wychodzily normalne fotki, a zaznacze ze wtedy byl w maire sloneczny dzien, iso 100 plus swiatlo kolo 400 300 przy f7-8.
Pozdrawiam
Tomek