Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 30

Thread: EF-S 60mm f/2.8 vs. EF 100mm f/2.8 Macro vs. EF 180mm f/3.5 L

Pełne uzależnienie Jac's Avatar

Post EF-S 60mm f/2.8 vs. EF 100mm f/2.8 Macro vs. EF 180mm f/3.5 L

wiele osob sie zastanawia co kupic czy stara poczciwa 100'tke czy nową siostrzyczkę 60'tke myśle że to porównanie rozwieje wiele wątpliwośći
    http://the-digital-picture.com/Revie...ns-Review.aspx

EDIT: dorzucam jeszcze MTF'y z www.canonusa.com

EF-S 60 f/2.8 EF 100 f/2.8 EF 180 f/3.5 L
    Last edited by Jac; 17-05-2005 at 04:05 PM.

Uzależniony CYNIG's Avatar

w sumie nie napisali nic nowego, wszystko sprowadza sie do kasy i rodzaju uprawianego makro,

Pełne uzależnienie muflon's Avatar

Zwłaszcza do rodzaju uprawianego makra. Bo przy wyborze któregoś z tych trzech obiektywów akurat jakość chyba nie jest na pierwszym miejscu...

Uzależniony iczek's Avatar

W sumie to poza 180 reszta plasuje sie ponizej Tamrona 180/3,5 Di - polecam to szko!
    Jakies 600usd i naprawde trudno je dostac w Polsce -chyba nie ma oficjalnie w sklepach na stockach i trzeba zamawiać. W usa czeka sie ze 2 tygodnie. A szkielko zdecydowanie zacniejsze od krótkich macro Canona. Ta 180L mnie frapuje - czy ktos to ma i moze podeslac jakies własne prace....?
    Ja polecam goraco stronke. Zobaczcie co ten facet wyczynia z macro Tamrona
    http://www.photosig.com/go/users/vie...olio?id=101803

Oczywiscie spiesze wyjasnic ze facet uzywa studia - nie łudźcie sie , że takie efekty uzyskacie na mokradłach

Zablokowany kavoo's Avatar

Quote Originally Posted by iczek
    chyba nie ma oficjalnie w sklepach na stockach i trzeba zamawiać.
    Eeeee ;-)

http://www.pstryk.com.pl/opis/3609

Szczerze mowiac zastanawialem sie nad zmiana setki na 180 i rozwazalem czy dam rade scisnac posladki na tyle, ze by wyszedl z tego Canon, czy raczej bede celowal w cos z konkurencji. Tamron juz jakis czas temu wpadl mi w oko, nie dosc ze zdjecia z tego szkla robia wrazenie, to jeszcze z calej "wielkiej trojki" jest najlzejszy.
    Tyle, ze nie wiem jak to jest w Tamronie z jakoscia przy mniejszej dziurze, bo czytalem kilka testow 90-tki Tamrona, ktore wykazaly, ze przy duzych wartosciach przyslony to szklo zaczyna sie robic mydlane
    W wolnej chwili dam linka do zrodla, jesli uda mi sie je przypomniec
    Last edited by kavoo; 18-05-2005 at 06:54 AM.

Pełne uzależnienie Jac's Avatar

no ja bym sie jednak ku 100mm sklanial bo cenwo to polowa tamrona a 60mm mimo ze tansza nieznacznie i dedykowana do cyfry (stad taki MTF) to jednak rozmycie tla ma inne :-) (gorsze) niz w 100... pewnie ze 180mm jest fajniejsza ale znowu mamy znacznie mniejsza GO i trzeba mocniej przymykac i doswietlac...

Uzależniony CYNIG's Avatar

Quote Originally Posted by Jac
    ... pewnie ze 180mm jest fajniejsza ale znowu mamy znacznie mniejsza GO i trzeba mocniej przymykac i doswietlac...
    Sorry ale co ma GO so ogniskowej, z tego co ja wiem to wplyw na GO ma skala odwzorowania (bedaca oczywiscie uzalezniona od ogniskowej i odleglosci) i zastosowana przyslona. Tzn przy tej samej skali odwzorowania i przyslonie GO jest taka sama.

sv
    Guest

podobno rewelacyjna jest nowa sigma 150/2,8. sporo tansza od Tamrona

Pełne uzależnienie muflon's Avatar

Quote Originally Posted by CYNIG
    Sorry ale co ma GO so ogniskowej, z tego co ja wiem to wplyw na GO ma skala odwzorowania (bedaca oczywiscie uzalezniona od ogniskowej i odleglosci) i zastosowana przyslona. Tzn przy tej samej skali odwzorowania i przyslonie GO jest taka sama.
    Wpisz w wyszukiwarkę forum "wzorki na głębię ostrości", znajdziesz stosowne równania. Ja tam nigdzie skali odwzorowania nie widzę, natomiast widzę ogniskową.

No dobra, na upartego można by powiedzieć że ogniskowa+odległość ostrzenia+crop factor(zależny od CoC) to właściwie ekwiwalent skali odwzorowania ;-)

Pełne uzależnienie Tomasz Golinski's Avatar

Muflon, ale jak robisz makro, to interesuje Cię skala odwzorowania, nie ogniskowa+odległość+crop. Stąd interesująca może być taka zależność. Ale twierdze (z doświadczeń w wątkach o kropie), że po wyrugowaniu odległości ze wzorów, wciąż zostanie tam ogniskowa. Trochę w innej potędze, ale zawsze.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Page 1 of 3 123 LastLast