Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 92

Wątek: [majcz] Moja amatorszczyzna.

Coś już napisał Awatar majcz
    Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjoter Zobacz posta
    Możesz pokazać zdjęcia tej czatowni? Napisz co zrobiłeś źle, to pomoże mi uniknąć błędów przy budowie mojej czatowni.
    Oto kilka moich porad, ale nie jestem pewien czy są one na pewno dobre, bo jestem początkującym w robieniu zdjęć z czatowni.
    Na zdjęciu niewiele widać co zrobiłem źle. ale najważniejsze na co trzeba zwrócić uwagę:
    Kierunek w którym się będzie robić zdjęcia na północ, u mnie jest południowy-zachód i gdy świeci słońce, na śniegu wychodzą mi zdjęcia konturowe, jest za duży kontrast.
    Moja czatownia stoi na lekkiej górce. Górka + statyw daje wysokość z której nie uzyska sie odpowiedniej perspektywy.
    Powinienem nieco (ok 0,5 m) wkopać czatownie w ziemię tak żeby otwór do fotografowania był niewiele ponad ziemią.
    Sam otwór do robienia zdjęć powinien być wąska szczeliną (ok 10-15 cm) przez całą szerokość czatowni co ulatwia robienie zdjęć ptaków w ruchu a jednocześnie ułatwia obserwację i pozwala cofnąć się z obiektywem w głąb czatowni.
    U mnie jest niewielki okrągły otwór, przedpole mogę obserwować jedynie przez obiektyw, co jest bardzo niewygodne i męczy wzrok, a zdjęcia poruszających się ptaków można robić tylko na niewielkiej przestrzeni a z obiektywem trzeba wyjechać bardzo blisko tego otworu co przy najmniejszym jego ruchu płoszy ptaki.

Z zewnątrz

Od środka

Cytat Zamieszczone przez 1507
    myślę że kolega nie musi się uczyć i jest na właściwej drodze tylko przy ostatnich zdjeciach brakło mu warunków.....Jestem pełen uznania do tych prac.
    Dziękuję1507 ale Ewa wie co pisze, na pewno długa droga przede mną a na naukę zawsze jest pora nawet w moim wieku. Na naszym forum obecnie dobry poziom fotografi przyrodniczej prezentuje fotosc, guest1, krzychoo, kiedyś był Kubaman i Nemeo i kilku których nicków już nie pamiętam ale dawno już nic nie pokazywali a szkoda. I od takich jak oni powinniśmy sie uczyć.
    Cytat Zamieszczone przez ewa-olsztyn
    Tak sobie myślę, może byśmy się razem wybrali do Zbycha i poduczyli przy nim troszkę?
    Ewa ja jadę na plener na bagna dziwię sie że się nie zapisałaś, przecież to tak blisko. Liczę że dużo z tego wyniosę.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

moi faworyci to 88c i 89 (są super); dzięki za wskazówki jak zbudować cztownię (właśnie się przymierzam do tego:smile; co do poziomu Twoich fotografi, to nie bądź taki skromny, bo robisz bardzo ładne fotki, tak trzymaj:smile:
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

93. Mazurek, widać wesołą minkę z powodu zbliżającej się wiosny
    94. Myszołów, fotografia z okna mojego domu, często przysiada na tym drzewie, korci go stołówka dla małych ptaków, kilka razy porwał z niej kawałek słoninki:smile:
    95. Czarny kruk, na białym śniegu, około południa, mocno nagimnastykowałem się żeby cokolwiek z tego wyciągnąć, suwaczek kontrastu mocno w lewo, ciekawe co sądzicie o takim zdjęciu
    96. Bielik w diabolicznej pozie, kojarzy mi się z sabatem czarownic.
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Mazurek i Kruk bardzo fajne

Początki nałogu Awatar ewa_olsztyn
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majcz Zobacz posta
    Ewa ja jadę na plener na bagna dziwię sie że się nie zapisałaś, przecież to tak blisko. Liczę że dużo z tego wyniosę.
    Jak to nie - zapisałam się
    Razem wyniesiemy Zbycha trzysetkę :-D

Coś już napisał
    Miasto
    Wieruszów

Domyślnie

Piękny Mazurek :-P
    Canon :-D

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

21 - zawsze takie foto chcialem zrobic

Miasto
    zaścianek na Mazurach

Domyślnie

97. To zdjęcia przepłaciłem zapaleniem oskrzeli, cóż jak leży sie na byle czym pod siatką maskującą przy temp ok 2 stopni

98.

99.

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

warto było chorować

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

93, 95 a już szczególnie 99 dla mnie "bomba":smile:
    życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów