Dziękuję za komentarze. Rzeczywiście zdjęcia, oprócz #1, są mocno cropowane. Spowodowane to było głównie próbą ustawieniem głównego elementu zdjęcia we właściwym miejscu oraz uwypuklenia go z całego w większości dużego kadru. Ciągle łapię główny motyw w środku (używam centralnego punktu AF). Próbuję z tym walczyć ale to chyba jakiś odruch bezwarunkowy. Mam też kłopoty z przygotowaniem zdjęć do publikacji, tzn zmniejszeniem ich rozdzielczości i wagi aby jak najmniej traciły na jakości i zachowały EXIF, może jakiś link z CB jak to robić i w jakiej kolejności w PS , mam kłopot ze znalezieniem takiej porady.
Poniżej jedna z fotografii pełen kadr (znowu centralne kadrowanie!) z próbą ożywienia zdjęcia kolorystycznie (kolor selektywny). Czym dłużej jednak to robiłem tym mniej rozróżniałem kolory, i w końcu tak się zamotałem że wyszło coś takiego. Zdjęcie było robione rosyjskim obiektywem lustrzanym 500mm który przy słabym oświetleniu powoduje szarość zdjęć.
nr 5 bis
Na dokładkę jedno z moich nielicznych zdjęć które nie wymagało przekadrowania; młody drozd okazał się niezwykle cierpliwy i pozwolił się obfotografować z najbliższej odległości i spokojnie skomponować kadr.
6.