Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: [Aleph] Portrety z Indii - Pierwszy raz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To chyba mój 50/1,8 inaczej rysuje na pełnej dziurze ale się nie sprzeczam, może to tylko takie wrażenie
    Rób autofocus, tylko wybieraj punkt centralny, kieruj go na istotny fragment, wciskaj spust do połowy, kompozycja, spust do końca i zdjęcie. Albo wybieraj inny punkt niż centralny, ale nigdy nie pozwól aparatowi decydować którym punktem łapie ostrość.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aleph Zobacz posta
    Aha a zdjecie numer 3 wlasnie bylo robione 50mm/f1.8 - dokladnie przeslona na 1,8 ustawiona ale bylo ogolnie juz bardzo ciemnawo. Wiec jak to sie ma do tej GO niby przyslona odpowiednia do rady kolegi wiec gdzie blad?
    Nie ma bledu. 3ka jest OK. I w przeciwienstwie do kolegow mi kadr odpowiada, dziewczynka w tle ladnie dopelnia zdjecie.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

aleph
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo Zobacz posta
    Nie ma bledu. 3ka jest OK. I w przeciwienstwie do kolegow mi kadr odpowiada, dziewczynka w tle ladnie dopelnia zdjecie.
    Dzieki. Mi generalnie kadr tez super odpowiada, zupelnie nie widze tego w pionie, a dziewczynka sie tak tam wkradla troszeczke przez przypadek i to wlasnie decyduje ze fota mi sie bardzo spodobala.

PS. Z wielkim wstydem przyznam sie wam ze foty klikalem na JPG i potem delikatna obrobka bez wiekszego doswiadczania.

Czy jak teraz zaczne klikac RAW i poducze sie obrobki i ostrzenia to efekt ma szanse byc taki bardziej "profesjonalny"? Znaczy takie ostre czyste foty jak zyleta?

Proboje teraz dopracowac sprawe obrobki i niedlugo podrzuce kilka nowych fotek na nowy watek, ciekawe czy bedzie roznica...

Pozdrawiam i czekam na wiecej opini od innych szanownych canonierow.

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

\
    Czy jak teraz zaczne klikac RAW i poducze sie obrobki i ostrzenia to efekt ma szanse byc taki bardziej "profesjonalny"? Znaczy takie ostre czyste foty jak zyleta?
    a czy jak zaczne robic zdjecia MARK III to czy moje foty bedą na world press photo?

nie tędy droga owszem z rawa da sie wiecej wycisnac, ale to nie znaczy ze jak strzelisz ostroscia gdzies w krzaki to mając raw'a sobie ta ostrość ustawisz na oczy w PS'ie :]
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie zaczynaj przygody z foceniem od d. strony. Najpierw naucz sie dobrze focić, a dopiero później obrabiaj dobre zdjęcia, żeby były jeszcze lepsze.

Dopiero zaczyna Awatar Tomek S.
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

...brnac w to dalej czy sprzedac lustrzanke i klikac sobie pamiatki kompaktem...
    Nie no... jak to przeczytałem, to mnie zaskoczyłeś. Nie sprzedawaj - never, chyba że zmieniasz na "nowszy/lepszy" model, masz fajne fotki, miło się ogląda. Owszem zawsze jest coś co można było zrobić lepiej.
    Co do głębszego opisu to koledzy się wcześniej wypowiedzieli, ale podzielam zdanie fret-a.

Pozdrawiam serdecznie Tomek.

P.S. Czekam na następne. Z chęcią obejrzę.

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

lustrzankę sobie zostaw i kup kompakta na "pamiątki")) z imienin u ciotki)) na podróże po świecie bedziesz miał lustrzankę))...i , do cholery, nie zniechęcaj sie po miesiącu, wytrwałości trochę... przyjemnośc można znaleźć też w dochodzeniu do celu, czyli do dobrych zdjęć. Jak za parę lat popatrzysz na swoję "początki" to sie uśmiechniesz i zobaczysz, że warto było. Powodzenia i wytrwałości życze))

PS. No chyba ze sobie kupiłeś lustrzankę bo miałeś za dużo pieniędzy i dla "szpanu, a fotografia interesuje Cię tyle co zeszłoroczny śnieg)) ale nie sądze))
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 14-04-2008 o 15:06

KarolinaCagowska
    Guest

Domyślnie

w nr 3 podoba mi się kadr, ciekawie obejmuje jeszcze drugie dziecko w tle, chociaż szkoda, że nie jest ono bardziej pokazane

aleph
    Guest

Domyślnie

Witam.

Zapraszam wszystkich tu:

http://www.canon-board.info/showthre...920#post458920

rozwijam watek swoich prac, dziekuje Wam za pomoc.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów