Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: [Marc Adamus] The visual journey

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

chyba czesc osob nie bardzo wie o czym mowi, albo oskarzeniami o szopke probuje podbudowac swoj brak umiejetnosci i brak pojecia o temacie.

Adamus owszem, wspiera sie szopka. ale w znacznie mniejszym stopniu niz wiekszosc osob probuje tu malowac. a juz na pewno nie zrobi sobie na komputerze takiego swiatla i takiej kompozycji jakie wychodzi.

niemniej, nie zabraniam, prosze dalej dopieszczac sie ujmujac czyims umiejetnosciom.

na tym forum moze 1% uzytkownikow jest swoim poziomem blizej niz lata swietlne od Adamusa. tego, ze pozostalym 99% nieznajomosc tematu nie przeszkadza w pisaniu bzdurnych wyjasnien nawet mi sie nie chce komentowac...

pojdzcie w plener, zrobcie zdjecia chocby daleko zblizone poziomem do tego co gosc ma na swojej stronie. mozecie sobie beltac w szopce ile chcecie. poza raptem kilkoma uzytkownikami tego forum (na palcach jednej reki sie zliczy) nikt nie zaprezentuje zdjecia tej klasy, jakie ten facet robi od niechcenia...
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak już wspominałem, dla mnie liczy się efekt końcowy - to co trafia do mózgu.

Foty Marca Adamusa są narkotyczne - wytarczy powieścić taką jedną w formacie A2 na ścianę i goście będą zachwyceni, żaden z nich nie pomyśli wtedy o Photoshopie...

Docenić też należy kadry i kompozycje, ujęcia tematu.
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Coś już napisał Awatar Atris
    Miasto
    PL

Domyślnie

Sa autor odslania rabka swojego warsztatu:

http://wildphoto.smugmug.com/gallery...95631982_RKeP6

Warto sie czegos nauczyc
    galeria zdjęć na >>> aroundmyhead

Dopiero zaczyna Awatar Zeeb
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

troche wiecej szacunku dla Goscia, ktory zyje swoja pasja i wieksza czesc zycia spedza na poszukiwaniu niecodziennych kadrów i niezwyklych miejsc.
    Dla mnie jest najlepszy w tym co robi, a ze czasem troche podciagnie suwak nasycenia- jakiez to szopowanie
    Niech jeden z drugim sprobuje zrobic dobre zdjecie krajobrazowe, zobaczy wtedy ile to kosztuje wysilku i czasu

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

To co, jak pójdę do galerii i zobaczę obraz - stwierdzę że mi się nie podoba - to co , mam od razu chwytać za pędzel ?

Inaczej.

Ja nie poczuwam się w taki sposób, jak któryś z kolegów wyżej( a, już widzę, to szanowny MacGyver ). Nie uważam że brak zdolności do generowania wybitnych fotografii, dyskwalifikuje od oceniania/komentowania/krytykowania pracy.

Krytyk filmowy nie musi kręcić filmów, malarski raczej nie maluje, pisarski sam często nie pisze nic..

Generalnie zdjęcia powinni oceniać Ci co aparatem nie wojują.

Mnie np. przegoniło z galerii internetowych podejście ludzi. Dostawałem privy z takimi tekstami : "haha, piszesz że moje zdjęcie jest [takie, siakie, owakie], a sam masz takie gnioty w pf, idź i naucz się robić zdjęcia". I tym podobne.

Robienie zdjęć to jedno. Wyrażanie o nich opinii, krytykowanie, ocenianie to drugie.

Ale żeby się krygować z opiniowaniem prac lepszych od siebie..

Eh...

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Mi osobiście jako zdjęcia na ekranie monitora nie odpowiadają są za małe lecz jak sempoo napisał wystarczyłby większy format na ścianie i zdjęcie by mnie pochłonęło! Swoją drogą to landscape mnie raczej nie pociągają. Ale można zauważyć, że kompozycja, świetne kadry jak i również światełko to wszystko jest na najwyższym poziomie. Przychylam się do opinii kolegów wyżej, że chciałbym widzieć chociaż w 1/10tej takie fotografie jak przedstawia ww. autor

Domyślnie

Dla mnie fotki zarowno Marca Adamusa jak i innych z ekipy www.timecatcher.com sa ekstra.

Widze ze niektore osoby w tym temacie znow zaczynaja wywody o tym ze stosowanie Photoshopa jest beeee itp i ze to juz nie jest fotografia - wiec napisze to co pisala juz nei jedna osoba - wycieczka do ciemni, aby zobaczyc jak powstaja dopbre fotografie z analoga !

A link http://wildphoto.smugmug.com/gallery...95631982_RKeP6 mysle bardzo dobrze pokazuje umiejetnosci kompozcyji i baaardzo dobrego naswietlania kadrow przez Adamusa. A photoshop na tym zdjecia (niby z kosmosu) to tlyko delikatna korekta.
    Ostatnio edytowane przez pawelxx ; 15-04-2008 o 10:41

Domyślnie

VanMurder napisal - cytuje:

"mam jedną zasadę - nie krytykuje zdjęć na poziomie technicznym wyższym, niż ten który sam prezentuje ... niektórym user'om z CB przydała by się taka zasada, bo poziom prezentowanych prac w większości galerii na CB jest żenująco niski...[/QUOTE]"

ale to cecha charakterystyczna naszego narodu, wiekszosc ryczy a mleka nie daje

NIE OBRAZAJAC NIKOGO bo do nikogo w szczegolnosci nie pije :-)
    5dmk2, 85 1.2L, 35 1.4L, 17-40 4.0L, Hasselblad 503cw, mamiya rz67, sekonic, f90x

doyoufeelfree? - www.bagnino.deviantart.com

Coś już napisał Awatar Atris
    Miasto
    PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flanel Zobacz posta

Robienie zdjęć to jedno. Wyrażanie o nich opinii, krytykowanie, ocenianie to drugie.
    Zarowno jedno jak i drugie powinno byc poparte wykonana praca.

Zanim sie zacznie krytykowac warto poznac lepiej prace autora, jego technike i narzedzia uzyte do osiagniecia zamierzonego efektu.

W tym przypadku autor zdjec jest dosc otwarty na temat narzedzi, metod i technik uzytych do osiagniecia takiego efektu.
    Wystarczy wejsc na jego strone.
    galeria zdjęć na >>> aroundmyhead

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zdjęcia oceniam subiektywnie, emocjonalnie. Nie zajmuje się komercyjnym pisaniem recenzji do któregoś z szacownych pism fotograficznych i w związku z tym nie muszę silić się na próby bycia obiektywnym. Te zdjęcia po prostu mi się nie podobają, nie odpowiada mi taki sposób obrazowania otaczającego świata (podobnie z resztą jak malarstwo van Gogha które, mimo iż przez wielu uwielbiane, zachwyca mnie umiarkowanie)
    No ale jak widać, Gombrowicz się nie mylił:
    ...

GAŁKIEWICZ
    - Ale kiedy ja się wcale nie zachwycam. Nie mogę wyczytać więcej jak dwie strofy. Jak to mnie zachwyca, kiedy mnie nie zachwyca?!

PROFESOR BLADACZKA (z wrażenia aż się zakrztusił)
    - Gałkiewiczowi stawiam pałkę. Gałkiewicz zgubić mnie chce! Gałkiewicz chyba nie zdaje sobie sprawy z tego, co powiedział!

GAŁKIEWICZ
    - Ale ja nie mogę zrozumieć! Jak zachwyca, jeśli nie zachwyca.

PROFESOR BLADACZKA
    - Jak to nie zachwyca Gałkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Gałkiewiczowi, że go zachwyca.

GAŁKIEWICZ (Z rezygnacją.)
    - A mnie nie zachwyca.

PROFESOR BLADACZKA
    - To prywatna sprawa Gałkiewicza. Jak widać, Gałkiewicz nie jest inteligentny. Innych zach-wy-ca!
    ...
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów