Strona 41 z 83 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 821

Wątek: [test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek808 Zobacz posta
    Jesteś pewien ,że przy maksymalnie otwartej przesłonie liczba listków ma znaczenie ?
    W stalkach nie, ale w zoomach czasem tak.
    Sa zoomy, w ktorych przy jednej ze skrajnych ogniskowych pojawiaja sie listki przyslony, ja to zauwazylem w EF 28-70/3.5-4.5 - myslalem ze to wada, jednak okazalo sie ze ten model tak ma.
    Moze to chodzi bardziej o te ze zmiennym swiatlem. W stalkach napewno jest to malo prawdopodobne.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ale Tamrony od Cichego są selekcjonowane pod względem kulistości kółek Sorki Cichy, ale czasem przekraczasz granicę śmieszności
    Ale czego się nie robi żeby zarobić trochę kaski...

Zmieniając temat, w tym Tamronie podoba mi się patent z przełączaniem w tryb MF przy pomocy pierścienia bo nie pozwala na przypadkowe przestawienie ostrości przy trzymaniu obiektywu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

M&M - Radziłbym nie zaczynać.

Fret - nie podobało mi się to , co napisałeś. W przypadku 70-200 pomyliłem się, ale niektóre szkła nie mają okrągłego otworu nawet przy otwartej dziurze - pierwsze z brzegu Sigma 24-60 2.8 - widać przesłonę przy pełnej dziurze, Tamron 28-75 - też, 17-50 również, okrągła dziura jest w T 70-200, 135L, 35L, 85L, T 17-35. To szkła które mam pod ręką akurat..
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 13-05-2008 o 11:47
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    W stalkach nie, ale w zoomach czasem tak.
    Sa zoomy, w ktorych przy jednej ze skrajnych ogniskowych pojawiaja sie listki przyslony, ja to zauwazylem w EF 28-70/3.5-4.5 - myslalem ze to wada, jednak okazalo sie ze ten model tak ma.
    Moze to chodzi bardziej o te ze zmiennym swiatlem. W stalkach napewno jest to malo prawdopodobne.
    Dokladnie, ja tez myslalem, ze moj T 28-75 f/2.8 jest jakis lewy, bo w miare zmniejszania ogniskowej przyslona zaczyna sie domykac, nawet na 2.8. Ale tak po prostu ma byc, zeby utrzymac stale swiatlo musi zmniejszyc przeswit
    Wiec przyslona moze miec znaczenie w zoomach nawet przy pelnym otworze ale dla krotszych ogniskowych.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dr11 zobacz co napisałem wyżej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Heh, szybszy byles z wyjasnieniem

Sprawdz, jesli mozesz czy T 70-200 nie domyka sie przy zjezdzaniu na 70mm? Bo na 200 wiadomo, bedzie calkiem otwarty.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie, w całym zakresie nie widać przysłony na 2.8 .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale proste stałki nie są tak wyrafinowane i zwykle mają okrągłą dziurę. Własnie przejrzałem różne wynalazki, łącznie z manualnymi pentaxami A, że Ci się to nie podoba, to przykro mi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I dlatego założyłem, że jako zoom 70-200 również nie ma idealnego kółka przy 2.8.. jak widać nie jest to taka oczywista sprawa, zeby się "wygłupić".

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    M&M - Radziłbym nie zaczynać.
    Przecież ty podobno masz mnie w "ignorowanych" więc skąd wiesz że coś napisałem? .
    Dla niektórych to pewnie było zabawne z jaką pewnością siebie piszesz "jednak 9 listków przysłony swoje robi" podczas gdy nie mają one tutaj nic do rzeczy bo w ogóle nie przysłaniają otworu obiektywu :-). W dodatku bokeh na "tych ostatnich fotkach" nie ma nic wspólnego z liczbą listków przysłony bo je widać dopiero przy punktowych światłach w kadrze, których na tych samplach w ogóle nie ma. To tyle teorii.
    Pozdrawiam

Strona 41 z 83 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów