Helou :P

Jestem chyba jedną z pierwszych osób, którą skusiły ładne foty zaprezentowane w tym wątku i która kupiła to szkiełko u Cichego. W poniedziałek zamówiłem, we wtorek już miałem...

Pierwsze wrażenie - o kuurrr..... ale duży!! Bardzo solidnie wykonany, metalowy, ciężki Ponieważ odebrałem go wczoraj późno wieczorem to nie miałem za bardzo możliwości przetestowania tego szkła. Porobiłem tylko serie zdjęć różnych przedmiotów w pokoju i stwierdziłem, że w 90% jest FF

Dzisiaj chciałem sprawdzić jak szkło się sprawuje przy świetle dziennym, ale od rana pada deszcz .... więc przeprowadziłem na szybko znany i (nie)lubiany onanistyczny test - fotografowanie skali na papierze. Oto wyniki:

http://www.maczek.net/tamron/chart/

Druk jest szary bo atrament w drukarce jest na wyczerpaniu. Ustawienia to ISO 400, f2.8, lampa 580ex, body Canon 40D. Zdjęcia są trochę pod kątem bo mam beznadziejny statyw i ciężko było go wyregulować. Nic z nimi nie robiłem poza zmianą rozdzielczości. Nie były też przebierane - po prostu zrobiłem ileś zdjęć i wszystkie wrzuciłem na stronkę jak leci (żeby sprawdzić powtarzalność AF).

To tyle na razie, później może wrzucę jakieś inne foty.