Strona 25 z 83 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 821

Wątek: [test] TAMRON 70-200 2.8 Di LD Macro

kiljas
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomos Zobacz posta
    kiljas: jak juz zamawiasz z USA, to i tamrona tam bedzie mozna zamowic, a ma byc za ~700$, czyli ~1500zl.

dla mnie jest to swietne szklo jak za ta cene.
    jasne, moglby miec USM, uszczelnienia, lepszy bokeh*... ale wtedy bylby zapewne duzo drozszy.
    widocznie tamron nie celuje w ten segment rynku i chwala im za to, bo wlasnie dzieki temu bedziemy mieli fajnego tele-zooma ze swiatlem 2.8, IF, IZ, obejma na statyw (doliczcie do ceny canonowi) za niecale 2500zl (tudziez 700$)!

* - niepotrzebne skreslic :P

Canona liczyłem ze wszystkimi opłatami tj. przesyłką, cłem, vatem i dojdzie jakas prowizja firmy kurierskiej za obliczanie cła, razem przy dzisiejszym kursie ok. 3400 zł. Jezeli tak samo policzyłbym Tamrona ze wszystkimi opłatami to wyjdzie 2250 zł, różnica 1150 zł dla mnie i tak nie zmienia tego, że wziąłbym Canona. Zwłaszcza, że w tym przypadku obydwa szkła bez gwarancji w Polsce co przy Tamronie dla mnie jest sporym ryzykiem.

Jeżeli liczysz tak jak wyzej bez tych wszystkich podaktów, ceł, vatów to cena canona to 2400 zł tamrona 1540 zł więc tutaj tym bardziej osobiscie wzialbym canona, ale w praktyce musialbys sam go przywiezc z usa lub miec znajomego, więc policzylem wszystkie oplaty. Siedzisz w domu i za max 5 dni masz nowe szklo z usa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomos Zobacz posta
    Cichy: dlatego wlasnie napisalem "niepotrzebne skreslic", bo jak na moj gust pod tym wzgledem jest ok.

A w quizie juz wczoraj wzialem udzial
    Aha, w porządku, więc pod wieczór będziesz mógł zweryfikować swoje strzały ze stanem faktycznym , ciekawe jak Ci się powiodło
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Masteros
    Guest

Domyślnie

czytajac wszystko od poczatku jak dla mnie JiNN ma racje.a MMM probuje posprzatac to w co sie wplatal. pisal o bokeh,kontrascie a skonczyl na is,usm, uszczelnieniach.

jinn nie daj sie bo masz racje

oczywiscie ten tamron to bardzo dobrze sie prezentuje a cena to po prostu bomba jak na obiektyw takiej klasy. bynajmniej tyle widac po zdjeciach,ze jest dobry
    Ostatnio edytowane przez Masteros ; 16-04-2008 o 11:48

Domyślnie

Chlopaki a powiedzcie mi jedno, bo tak czytam i czytam watek a na to szkolo pod nikona jeszcze sobie poczekam.

Jak w porownaniu do tamrona wychodzi sigma 70-200 hsm ktora jest w tej samej cenie? Cichy moze pracowales na niej i mozesz cos powiedziec?
    Bo stoje przed decyzja jej kupna
    "jedynymi ludzmi ktorych poznasz,sa ci ktorych sfotografujesz" - Annie Leibovitz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyo Zobacz posta
    Jak w porownaniu do tamrona wychodzi sigma 70-200 hsm ktora jest w tej samej cenie? Cichy moze pracowales na niej i mozesz cos powiedziec?
    Bo stoje przed decyzja jej kupna

Pisałem już kilkukrotnie, że chętnie porównam z Sigmą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    W sprawie GWARANCJI:

Kilka osób wcześniej napisało, że po upływie gwarancji zostaje się na lodzie.

NIEPRAWDA - jeśli kupicie z polskiej dystrybucji (koniecznie pytać o to w sklepach) to macie 2 lata serwisu gwarancyjnego (lub +2 za dopłatą) i normalny serwis pogwarancyjny.

Serwis polski nie przyjmuje do naprawy sprzętu kupionego za granicą. Ot, taka polityka, nie powiem, że słuszna.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 16-04-2008 o 13:37 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

.
    .
    PS.2 - przez 6 dni wątek był odwiedzany ponad 23000 razy

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Helou :P

Jestem chyba jedną z pierwszych osób, którą skusiły ładne foty zaprezentowane w tym wątku i która kupiła to szkiełko u Cichego. W poniedziałek zamówiłem, we wtorek już miałem...

Pierwsze wrażenie - o kuurrr..... ale duży!! Bardzo solidnie wykonany, metalowy, ciężki Ponieważ odebrałem go wczoraj późno wieczorem to nie miałem za bardzo możliwości przetestowania tego szkła. Porobiłem tylko serie zdjęć różnych przedmiotów w pokoju i stwierdziłem, że w 90% jest FF

Dzisiaj chciałem sprawdzić jak szkło się sprawuje przy świetle dziennym, ale od rana pada deszcz .... więc przeprowadziłem na szybko znany i (nie)lubiany onanistyczny test - fotografowanie skali na papierze. Oto wyniki:

http://www.maczek.net/tamron/chart/

Druk jest szary bo atrament w drukarce jest na wyczerpaniu. Ustawienia to ISO 400, f2.8, lampa 580ex, body Canon 40D. Zdjęcia są trochę pod kątem bo mam beznadziejny statyw i ciężko było go wyregulować. Nic z nimi nie robiłem poza zmianą rozdzielczości. Nie były też przebierane - po prostu zrobiłem ileś zdjęć i wszystkie wrzuciłem na stronkę jak leci (żeby sprawdzić powtarzalność AF).

To tyle na razie, później może wrzucę jakieś inne foty.

Domyślnie

Dla mnie wynik tego "testu" jest ok, nie widze zadnego FF, chociaz takie testy trzeba wykonać bardzo precyzyjnie by dawały prawdziwe wyniki.
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

1. Nie widzę żadnego FF
    2. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby Tamron był wykonany z metalu (chodzi mi o korpus, obudowę czy jak to nazwiemy).

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pokrętła ma plastikowe, ale pod spodem jest metal - od mocowania do pierwszego pokrętła jest nieosłonięty 5cm pas metalu.

Strona 25 z 83 PierwszyPierwszy ... 1523242526273575 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów